Butsudan – het verfraaien van het stootbord (deel 7)

Met mijn Butsudan wil ik een statement maken. Niet dat ik denk dat veel mensen dat direct zullen doorhebben als ze de Butsudan in het echt zien. Maar goed, ik wil eigenlijk met elk project dat ik maak iets zeggen. Met dit project wil ik zeggen dat de ware schoonheid aan de binnenkant zit. Want aan de buitenkant lijkt de Butsudan een eenvoudige kast, maar als je hem opent dan zie je pas de ware schoonheid. Om de binnenkant te verfraaien, richt ik me op het stootbord. Ik wil hierin wat vormen maken en ik moet het Yin Yang teken nog inleggen.

Nu komt er een soort van patstelling, ik moet namelijk de houtverbindingen voor het monteren van het stootbord nog maken. De vraag is of ik deze positie bepalend maak voor de vormen, of andersom. Dit en omdat het de reproductie van de curven makkelijker maakt, heeft me doen besluiten om een freesmal te maken voor de rondingen. Deze kan ik ook gebruiken om te kijken waar de houtverbindingen moeten komen.  De eerste mal is voor de rondingen aan de zijkanten van het stootbord. Deze teken ik af op een stuk multiplex, dat ik nog over heb van de kasten die ik voor mijn werkplaats heb gemaakt.

Nadat ik de rondingen heb afgetekend maak ik de maal met handgereedschap: een Japanse zaag, schuurpapier veilen. En ik maak een kleine schuurrol voor in de kolomboor. De rondingen zijn zo klein, dat mijn kleinste schuurrol te klein is. Omdat ik toch nog contact spray over heb van het bekleden van het achterpaneel, besluit ik om te testen of ik hier iets meer mee kan. Dat kan gelukkig, want als je maar een deel van de te lijmen delen inspuit, dan kan je de delen later nog makkelijk los maken.

Ik spuit een duivel van 1cm in met de contactspray laat dit een paar minuten intrekken en wikkel er dan korrel 120 schuurpapier om. Het blijft perfect zitten. Deze schuurrol monteer ik in mijn kolomboor en zo maak ik de rondingen in de mal af. Een blijvertje in mijn werkplaats, is het niet, want na een paar minuten laat het schuurpapier al los. Enfin, hier het resultaat:

Frresmal, rondingen stootbordIk kan nu de mal op het stootbord leggen en de positie van de 4mm domino’s bepalen. Daarna kan ik het stootbord in het karkas plaatsen en de positie van de domino’s overnemen op de zijkanten van het karkas. Daarna is het vrij simpel om de domino’s in te frezen. Omdat de zijkanten erg dun zijn, is het totaal in gefreesde deel voor de domino’s te klein voor een domino, maar gelukkig hoef ik maar iets meer dan een millimeter van de domino’s af te zagen. Ik ben niet bang dat de verbinding te zwak wordt, het stootbord is puur cosmetisch en is geen onderdeel van de constructie. Daarnaast heb ik nog genoeg oppervlakte voor houtlijm dat zit wel snor. Op de volgende foto zie je dat het stootbord mooi op zijn plaats blijft zitten.

De domino's doen hun werkIk heb de houtverbindingen – bewust – gemaakt voor ik het profiel in het stootbord frees. Het is nu eenmaal makkelijker om dit eerst te doen. Dan heeft de domino voldoende oppervlak om op te rusten. Op de foto’s zie je overigens witte strepen. Hiervoor heb ik bij de hobby winkel een wit kalkpotlood gekocht. Normale potloodstrepen zijn helaas slecht zichtbaar op walnoot.

Ik ga verder met het maken van de mallen. Ik wil dat er onder het Yin Yang teken een extra ronding in het stootblok komt. Hiervoor moet ik ook een mal maken, maar voor ik daar aan begin moet ik eerst de plek bepalen waar het Yin Yang teken komt en een mal voor het infrezen van het Ying Yang teken.

Als ik de exacte positie voor het Yin Yang teken heb bepaald, boor ik precies in het midden een gat van 2mm. Hier past precies een kleine spijker in. Dit doe ik ook voor de mal waarmee ik de ronding in het stootbord wil frezen, zodat ik deze later weer precies op de juiste plek kan plaatsen. En terwijl ik dit zo type, merk ik dat ik veel meer foto’s had moeten nemen, maar helaas ging ik iets te veel op in het houtbewerken. mocht je vragen hebben stel ze gerust via de comments of het contactformulier.

Mallen voor Yin Yang

Butsudan_46Voor ik de profielen frees, leg ik eerst het Yin Yang teken in. Dit doe ik met behulp van de bovenste mal op de vorige foto. De reden dat ik dat eerst doe, is dat ik nu nog meer oppervlak heb om de mal op te laten rusten. Om precies te weten waar het Yin Yang teken moet komen, maak ik een cirkel met een passer. Deze cirkel is exact even groot als het Yin Yang teken (dankzij de digitale schuifmaat) en ingekleurd met kalk voor beter zicht. Nu kan ik de mal op het gat plaatsen en het gat iets minder diep dan dan dikte van het Yin Yang teken infrezen.

Butsudan_52Met wat schuurpapier past het Yin Yang teken mooi in het stoorbord. De verleiding is nu heel groot om hem door te drukken. maar gelukkig kan ik me inhouden, want ik denk niet dat ik hem er anders nog uit zou kunnen krijgen. De passing is heel precies. Voor ik begin met het ruw uitzagen van het profiel. leg ik de mal voor de ronding onder het Yin Yang teken nog even op het stootbord, om de ronding over te tekenen. Zo weet ik waar ik kan zagen.

Butsudan_56Het ruw uitzagen van het profiel komt vooral neer op het betere spierballen werk. Bij gebrek aan een grote verzameling stationaire machines – een lintzaag maakt je leven voor dit soort werk echt makkelijker – , zaag ik dit met de figuurzaag uit. Ik zorg er wel voor dat ik ruim binnen de lijnen blijf. Ik zaag dit overigens uit, omdat je de profielen anders echt niet uit kan frezen.

Butsudan_59Om je een idee van de tijd te geven, op het moment dat ik de vorige foto nam, is het rond half tien op een zaterdagavond en de eerste foto is rond half drie in de middag genomen. Toen was ik al anderhalf uur bezig met het uittekenen en het maken van de eerste mal. Om de goede relatie met mijn buren in stand te houden, besluit ik om het frezen naar de volgende dag te verplaatsen.

One thought on “Butsudan – het verfraaien van het stootbord (deel 7)

  1. Pingback: Hartedief | Houtbewerken voor dummies

Leave a Reply