Domotica: het uithollen van de piramide (deel 3)

Het voordeel van de bouwtekening, die ik op een stukje afvalhout heb gemaakt, is dat ik exact kan bepalen tot welke diepte ik met de forstner boor moet boren.

IRSensorPiramide_79Mijn plan is, om met verschillende (steeds kleiner wordende) diameter forstner boren de binnenkant van de piramide uit te hollen. Na twee verschillende diameters zit ik al bijna diep genoeg.

IRSensorPiramide_80Ik neem de diepte van de gaten die ik boor over op mijn bouwtekening. Zo kan ik iedere keer bepalen waar ik zit. Ik zie dat het tweede gat wel heel dicht bij de buitenkant komt. Als ik iets dieper had geboord, dan was ik door de piramide heen gekomen.

Als ik de piramide diep genoeg heb uitgehold, ziet het er zo uit.

IRSensorPiramide_84Op de bouwtekening kun je goed zien, hoe dit er aan de binnenkant uit ziet.

IRSensorPiramide_88Omdat ik in de top van de piramide al een gat van 5mm heb geboord, moet ik dat nu ook doen aan de bovenkant van de onderzijde. Ik heb het gat in de bovenkant geboord, zodat er een LED lampje van 5mm in past. Ik was namelijk heel benieuwd naar het effect van de LED en het plexiglas.

IRSensorPiramide_89In de voorzijde van de piramide, boor ik een sleuf voor de Infra rood ontvanger. Ik maak de stukken die recht moeten zijn, recht met een beitel.

IRSensorPiramide_93Met een beitel, vlak ik de piramide aan de binnenkant af, zodat ik daar later de infra rood ontvanger kan vastlijmen.

IRSensorPiramide_95Nu hoef ik in de achterkant van de piramide alleen nog een gat boren, waar de infra rood zender in past. Ik plak een stuk dat ik van de piramide heb afgezaagd vast aan de piramide met dubbelzijdig tape. Hierdoor krijg ik de juiste hoek om met mijn kolomboor het gat te boren.

IRSensorPiramide_96IRSensorPiramide_99Om de bovenkant en de onderkant bij het lijmen mooi uit te lijnen, stop ik een 5mm boor in de onderkant.

IRSensorPiramide_101Met epoxy, lijm ik de bovenkant op de onderkant en klem ze tijdens het drogen op elkaar met een lijmklem.

IRSensorPiramide_102Als de epoxy droog is, moet ik alleen nog een gat van 6mm boren in het onderste deel van de piramide. Dan heb ik net genoeg ruimte om het LED lampje door te kunnen duwen tot de onderste laag plexiglas.

IRSensorPiramide_104De piramide zelf is nu zo goed als klaar. Ik moet de bovenkant nog in een hoek van 60 graden zagen. Dit doe ik me een Japanse zaag en gebruik de onderkant als geleider voor het zaagblad.

IRSensorPiramide_108Hier loop ik tegen een probleem aan. Het vlak zagen van de maple en purperhart gaat perfect. Maar zodra ik probeer om de walnoten top ook gelijk aan de zijde van de piramide te zagen, komt er zoveel warmte vrij dat de epoxy vloeibaar wordt. Dat zorgt ervoor dat de walnoten top van de piramide afvalt. In eerste instantie denk ik dat het komt doordat ik de epoxy niet in de juiste houdingen heb gemengd.

Ik lijm de top nogmaals met epoxy op de piramide. Laat dit een paar dagen drogen en probeer hem gelijk aan de hoeken van de piramide te zagen. Zonder resultaat. Uiteindelijk laat ik de bovenste laag plexiglas weg en lijm een stuk walnoot direct met houtlijm op de bovenste laag maple. Dit bewijst maar weer eens hoe sterk houtlijm is. Deze wordt ook wel warm en ik kan voelen dat de top af en toe beweegt. Maar als ik heel voorzichtig zaag, en af en toe het hout laat afkoelen, krijg ik de top mooi vlak aan de piramide.

Nu kan ik we voetjes uit een dunne strook walnoot boren. Hiervoor gebruik ik een proppenboor. Nu rest alleen nog het monteren van de elektronica en de piramide voorzien van de juiste olie. Hoe ik dat doe zie je in het volgende en laatste artikel uit deze reeks.

IRSensorPiramide_110

Leave a Reply