Domotica: Piramide voor Infrarood zender- ontvanger (deel 2)

Nu de top gelijmd is, richt ik mijn aandacht op de onderkant. Ik begin met haaks zagen van de onderkant, zodat ik hem daarna mooi tegen het hek van mijn zaagtafel kan duwen. Ik zaag eerst een van de smalle zijde haaks.

IRSensorPiramide_36Daarna zaag ik een van de langere zijde haaks.

IRSensorPiramide_38Ik verschuif het hek van de zaagtafel niet en zaag nu het blok langs de smalle kant, zodat ik een vierkant krijg.

IRSensorPiramide_41Omdat ik mijn zaagtafel nooit gebruik voor andere hoeken dan 90 graden. Probeer ik het eerst uit op een stukje afvalhout. En je ziet nu ook waarom ik liever dit met mijn zaagtafel liever niet doe – ik moet met mijn vingers dicht bij het zaagblad komen.

IRSensorPiramide_43Ik leer van deze proef, dat de hoek van 60 graden er voor zorgt dat er 7 mm meer  af gaat dan wanneer ik mijn zaag op 90 graden instel. En ik leer ook dat mijn zaagblad minder hoog is als hij onder 60 graden staat, Ik moet de zaagsnede met een handzaag afmaken, omdat het blok walnoot nu hoger is dan het zaagblad.

IRSensorPiramide_46En ik zie ook dat mijn zaagblad bot begint te worden, hij laat brandsporen achter. Nadat ik alle vier de zijden met de zaagtafel en de handzaag gezaagd heb, begint het er al meer als een piramide uit te zien. En het valt eigenlijk best nog wel mee, hoe de lijmnaad opvalt.

IRSensorPiramide_47Met het ijzer uit mijn verstelbare winkelhaak, zoek ik het middelpunt van de bovenkant op.

IRSensorPiramide_51Ook hierin boor ik een gat van 1,5 mm. Nu kan ik het onderstuk plexiglas met dubbelzijdig tape op de bovenkant plakken en met een afbreekmes heel voorzichtig de contouren van het plexiglas overnemen op de piramide.

IRSensorPiramide_53Met de miniatuur grondschaaf leg ik het multiplex nu heel ondiep in. En is het tijd voor een proefpassing.

IRSensorPiramide_59Ze zeggen dat toeval niet bestaat, en als ik de piramide op een proefstuk leg, krijg ik het volgende resultaat.

IRSensorPiramide_60Ik vind het idee wel mooi opgaan in het ontwerp. En omdat mijn zaagtafel nog ingesteld staat op het zagen van de onderkant van de piramide, zaag ik een ik de 60 graden hoeken in een klein afval stukje.

IRSensorPiramide_66Ik vind het wel iets hebben, maar ben er nog niet zeker van of ik dit ook echt opneem in het uiteindelijke resultaat.Het voordeel is wel, dat ik nu een mooi referentie punt heb, voor het uithollen van de piramide. Ik gebruik de onderkant voor het zoeken van een forstnerbit, dat qua doorsnede het dichtste bij de buitenkant van de piramide komt.

IRSensorPiramide_67Maar voor ik de piramide ga uithollen, lijn ik de onderkant uit en zorg ervoor dat ik deze met schroeven aan de piramide kan bevestigen. Ik denk dat er onbewust al voor gekozen heb om het onderkantje op te nemen in het ontwerp. Ik zoek eerst het middelpunt op van de onderkant en boor een gat van 1,5 mm. Daarna ga ik op zoek, naar de juiste locaties, voor de schroeven.

IRSensorPiramide_70Ik boor gaten van 1,5 mm op de plaatsen waar de schroeven komen.

IRSensorPiramide_72Met behulp van dubbelzijdig tape, kan ik de onderkant op de piramide plakken en de schroefgaten overnemen in de piramide. Hier blijkt weer hoe handig het is, dat ik in elke stuk precies in het midden een gat heb geboord waarin een kopspijker past.

IRSensorPiramide_73Nu hoef ik alleen nog de gaten voor de schroefkoppen te verzinken en de buitenkant is zo goed als klaar.

IRSensorPiramide_77Ik draai de schroeven langs een oude kaars en daarna kan ik de schroeven heel makkelijk met de hand in beide stukken draaien.

Leave a Reply