Een zwevende tafel voor een kolomboor – extra zijkanten voor ladegeleiders (deel 5)

Volgens het originele ontwerp was dit project nu bijna af. Dan hoefde alleen de onderkant er nog in en de tweede keeplat moest nog geinstalleerd worden. Het laatste kleine stukje zou dan nog de plank geweest zijn, waar ik de tegenovergestelde keeplatten op moet schroeven en lijmen. Maar omdat ik besloten heb om een lade in de tafel te maken, heb ik nog wat werk te verzetten.

Binnen in de tafel, komen twee planken waarop ik de ladegeleiders kan monteren. Deze lijm en schroef ik vast tegen een paar afstandshouders die ik aan de zijkanten van de tafel monteer. De schroeven gebruik ik om niet op het drogen van de lijm te wachten en omdat ze aan de binnenkant zitten zie je ze straks toch niet.

De afstandshouders lijm ik tegen de zijkanten aan, maar ik zet er voor de zekerheid aan beide kanten een paar korte stroken tegen. Op de volgende foto, zie je het eerste strookje al op zijn plaats gemonteerd. De stroken lijm ik tegen de zijkant en ik schiet er met de compressor een niet in. Hiermee zit het strookje in een keer vast tegen de zijkant en kan ik snel alle stroken monteren.

DSC_0472

Omdat ik twee afstandshouders aan beide zijkanten wil monteren, heb ik acht strookjes nodig. Om ze heel snel op maat te kunnen zagen, zet ik een soort productielijn op. Ik heb bij de Gamma ooit een aluminium verstekbakje gekocht. Deze verstekbak is uitermate geschikt voor het kleine priegelwerk, zoals bijvoorbeeld het zagen van plintjes die je bovenop laminaat plakt.

De productielijn bestaat uit twee stukjes afvalhout die ik met snelklemmen vastzet. Met een stukje hout klem ik de verstekbak op mijn werkbank en de andere gebruik ik als stopblok. Met het stokblok houd ik de maat vast, van de strookjes die ik wil zagen. Ik hoef alleen maar een het hout, waaruit ik de strookjes wil zagen tegen het stopblok te duwen en ik kan direct zagen. Ik hoef hierdoor niet strookje voor strookje op lengte af te tekenen.

DSC_0466
De twee stroken zitten zo strak tegen de afstandshouders aan, dat ik er al bijna niks maar een hoef te doen. Maar voor de zekerheid lijm ik de afstandshouders tegen de stroken en de zijkant van de tafel aan.
DSC_0476
Met behulp van hout lijm en lijmklemmen, plaats ik snel de planken voor de ladegeleiders op hun plek. Van te voeren heb ik de schroefgaten al voorgeboord en verzonken. Nu is het weer even wachten tot de lijm opgedroogd is.

Bovenop het werkstuk zie je een stukafvalhout van een vorig project liggen. Hoewel deze een stuk lager is dan de hoogte van het gat, dat ik voor de lade heb uitgezaagd, is hij prima om voor een van de zijkanten van de lade te gebruiken. Ik gebruik deze strook om mijn zaagtafel in te stellen, zodat ik de overige onderdelen van de lade op dezelfde hoogte kan zagen.
DSC_04801

Ik neem de maten van de lade op, en leg ze in de tafel om zeker te weten dat alles past. Bij het opnemen van de maten van de lade, heb ik rekening gehouden met de dikte van de ladegeleiders.

DSC_0483 DSC_0484
In het volgende deel gaan we verder met het maken van de lade.

Leave a Reply