Eenvoudige Inlay banding maken

Inlay banding_271Om een eenvoudig ontwerp een compleet andere uitstraling te geven, kun je gebruik maken van inlay banding. Mijn excuses, ik weet de Nederlandse naam hiervoor niet. Een inlay banding is een stuk hout, waarin een patroon zit. Om je een idee te geven van hoe het inleggen van hout eruit ziet, hier een foto van een kleine voorzettafel die ik voor mijn Butsudan kan zetten. Daarop kan ik waxine lichtjes en mijn Butsugu zetten. De bouw van het tafeltje kun je binnenkort hier teruglezen.

Offertafel_207Voor een ander project waaraan ik momenteel werk, wilde ik een iets meer geavanceerde inlay banding gebruiken. Ik heb nog wel complexere patronen die ik wil maken, maar daar ga ik van de zomer wat mee experimenteren.

Ik zaag eerst een paar smalle stroken purper hart met mijn zaagtafel. Om dat veilig te doen, gebruik ik een speciale methode die ik ooit eens op een You Tube filmpje heb gezien, ik zal verder op uitleggen hoe ik dat gedaan heb.

In een stuk birds eye maple, frees ik een groef van 4mm. Ik heb mijn frees tafel zo ingesteld, dat er een strook van 2mm boven de freessnede overblijft, dit is de dikte die ik straks uiteindelijk ook aan de andere kant van de freessnede wil hebben.

Inlay banding_262Omdat de birds eye maple best hard is, frees ik de volle diepte niet in een keer in het hout. Ik stel de frees eerst op 2mm diep in, frees dan een groef in het hout. Daarna stel ik hem op 4mm in en haal het hout nog een keer over de freestafel. Hierbij moet ik precies te werk gaan, omdat de twee freessnede exact in de eerste frees snede moet vallen.

Nu lijm ik de strookjes purper hart in de gefreesde groef, ik moet de strookjes precies passend maken. Dit doe ik met een blok schaaf en als ik dichtbij genoeg ben stap ik over op schuurpapier. Als de stroken ingelijmd zijn, dan steken ze iets boven het birds eye maple uit. Ik heb de stroken bewust hoger gemaakt, omdat het vlak maken niet veel werk is. En het strookje purper hart is eigenlijk te klein en fragiel om dat nog verder te bewerken.

Om de stroken purper hart even hoog te maken als de birds eye maple, schaaf ik met een blokschaaf net zo lang over het purper hart tot ik bijna op de maple zit. Vervolgens pak ik een kaart schraper en schrap de purper hart gelijk aan het oppervlak van de maple.

Inlay banding_265Als je goed op de foto kijkt, dan zie je dat ik drie strookjes heb ingelijmd. Voor het project waar ik de inlay banding in wil legen is dit geen probleem. Ik heb maar een paar korte stukjes inlay banding nodig. Ik had nog wel een plank purper hart liggen die lang genoeg was om de strook uit een stuk te maken. Maar ik vond het zonde om die plank purper hart te moeten verzagen.

Nu kan ik met het hout terug naar de zaagtafel om van de maple met het ingelegde purper hart een strook te zagen. Ik stel mijn zaagtafel zo in, dat ik een ruime mm breder zaag dan ik nodig heb. In tegenstelling tot hoe je de zaagtafel normaal gebruikt, stel ik de zaagtafel niet zo in, dat ik de strook tegen het hek kan houden. De strook komt aan de andere kant van het zaagblad.

Inlay banding_266Dit heb ik ook zo met de dunnere strookjes purper hart gedaan. De reden waarom ik de stroken precies andersom zaag, is omdat het rode stuk waar mijn zaagblad uitsteekt best veel ruimte aan weerskanten van het zaagblad heeft. Als je dan de een dunne strook tussen het zaagblad en het hek haalt, dan loop je de kans dat de strook in de ruimte terecht komt. Dat is niet alleen heel gevaarlijk, maar kan ook de strook beschadigen.

Inlay banding_267Omdat ik de strook bewust te ruim heb gezaagd, moet ik de te brede strook maple op maat schaven. Ik doe dit moet een bankschaaf. Ik meet niet op tot waar ik moet schaven, maar kijk na elke keer dat ik iets van de strook heb afgeschaafd heel goed of de maple stroken aan beide kanten van de maple even breed zijn.

Inlay banding_268Deze stap had ik me kunnen besparen als ik een betere zaagtafel zou hebben. Maar soms moet je roeien met de riemen die je hebt. En het schaven is eigenlijk ook niet veel werk. Binnen een paar minuten was ik klaar.

Het puper hart is maar een kleine 3mm in het maple ingefreesd. Dit betekent dat er nog meer dan 9mm onder de onderkant van het purper hart zit. Dit is te veel voor het project waar voor ik de inlay banding wil gebruiken. Met een Japanse zaag, zaag ik de strook door midden. Het stuk maple dat ik nu nog overhoud, kan ik vast nog wel ergens anders inleggen.

Inlay banding_270Dit is echt een heel eenvoudig patroon voor een inlay banding, maar ik denk dat het goed tot zijn recht komt in het project waarvoor ik de inlay banding heb gemaakt.

Inlay banding_271Om je een idee te geven van welke geavanceerde patronen er door de eeuwen heen gemaakt zijn, heb ik hieronder een afbeelding met patronen geplaatst, die ik even snel gegoogled heb.

InlaysDit zijn maar een paar voorbeelden. Met name in de oude Amerikaanse meubels werd vroeger veelvuldig van inlay banding gebruik gemaakt. Ik vind het aan de ene kant best jammer dat zulke mooie versieringen in de huidige meubels niet veel meer wordt gebruikt. Google maar eens op inlay banding en je komt zo meubels en andere toepassingen tegen waarin inlay banding gebruikt wordt/werd.

Leave a Reply