Een secret box

De inspiratie voor deze secret box vond ik op YouTube

Het idee is zo eenvoudig, dat je deze ook zonder een bouwtekening kunt maken.

Materiaal:

  • vuren geschaafde plank, van ongeveer 1,2 cm dik
  • restanten populieren multiplex van 6mm

zij- en bovenkanten
Van de vuren plank schaafde ik een aantal stroken van ongeveer 4mm dik. Uit deze stroken zaagde ik een heleboel kleine plankjes van 20cm lang. Uit deze plankjes maakte ik de zijkanten, door er per zijkant drie over de lengte aan elkaar te lijmen. Voor de boven en onderkant lijm je er 6 aan elkaar. Je moet bij de boven- en onderkant wel een stuk afhalen, van 1 van de zijplanken, voor je ze gaat lijmen. deze stukjes heb je later nog nodig om aan de lade te kunnen plakken. Ik heb de planken overigens bewust niet heel strak gemonteerd, zodat ik het eindresultaat er als een oude kist uitkomt te zien. De banden die om de boven- en zijkanten komt, lijm je er pas als laatste op, dus pas als je de rest hebt gemonteerd.

het omhulsel en lade
De zijkanten en de bovenkanten lijm je haaks op elkaar en aan de achterkant lijm je een stuk multiplex. De lade is heel eenvoudig te maken. Vier stroken multiplex waar je een kleine gleuf vreest voor de bodem. Het is wel heel belangrijk dat de de strook, die aan de buitenkant van het omhulsel komt, heel precies in het omhulsel past.

de banden en de grepen van de lade
Het monteren van de stukjes hout, die overhoudt bij het lijmen van de boven- en onderkant, is best lastig. Ik heb eerst een stukje vurenhout op de zijkant van de lade gelijmd. Nadat de lijm opgedroogd is, kun je deze dan met een sleutelvijl gelijk maken aan het omhulsel. De grepen erop lijmen is dan een koud kunstje. Let wel goed op dat je de lade niet in het omhulsel laat zitten als je de lijm oplaat drogen. Ik kon nog net oprijd mijn lade uit mijn omhulsel halen, voordat deze voor eeuwig aan het omhulsel vastgelijmd was.
De banden zaag je op formaat en lijm je op het omhulsel. Zorg dat de banden eventuele kieren tussen het omhulsel en de grepen van de lade verbergen.

afwerken
Ik heb mijn puzzeldoos geschuurd met korrel 80 schuurpapier. Daarna ben ik verder gegaan met korrel 120 en uiteindelijk korrel 180. Dat was het eerste houtbewerkingsproject dat ik netjes af wilde werken, omdat het het eerste project was dat ik voor iemand anders heb gemaakt. Met Rustin beits (donker eiken) gaf ik de puzzedoos een mooie donkere afwerking. Vervolgens gaf ik hem drie lagen matte olie. Ik moet toegeven dat het gelijkmatig kleuren met een beits best lastig is. Maar ik ben uiteindelijk best tevreden met het eindresultaat.

het eindresultaat
20130224-194802.jpgimageimageimage

Leave a Reply