Kreg pocket hole jig – de eerste indruk

Kreg_jig_373Toen ik laatst een preview van een van mijn blogartikelen deed, viel me de subtitel van mijn blog op “Houtbewerking projecten die iedereen kan doen“. Ik realiseerde me dat meeste projectverslagen die ik op mijn blog publiceer veel te hoogdrempelig zijn voor een beginnende houtbewerker.

Nu ben ik zelf op een punt beland, waarop ik grotere projecten wil gaan maken dan mijn werkplaats aan kan. Voor grotere projecten heb ik niet de ruimte om meubels te maken met traditionele houtverbindingen. Tenzij ik een meubel een nacht lang onder mijn afdak in de lijmklemmen laat staan. Maar dan nog heb ik geen montage tafel die groot genoeg is voor dergelijke projecten.

Even voel ik me weer een beginnende houtbewerker, ik zie even niet hoe ik dit moet aan gaan pakken. In het verleden heb hiervoor een undercover jig van Wolfcraft gekocht. Hiermee kun je verborgen schroefgaten boren, waardoor je snel een project uit kunt voeren. Ik heb deze toen gekocht, omdat ik op de Amerikaanse YouTube kanalen heel vaak de Kreg Pocket hole Jig gebruikt zag worden. De Wolfcraft leek me destijds een goed alternatief.

En hoewel de Wolfcraft prima zijn werk doet, miste ik toch de extra lijmklemmen waardoor je grote projecten toch in een kleine werkplaats kunt doen. Daarnaast vind ik de Wolfcraft niet echt fijn in gebruik. Het is best een gedoe om hem in te stellen en te gebruiken. Zoals elk jaar mag ik van mezelf een nieuws stuk gereedschap van mijn vakantiegeld kopen en zoekende op Google, kwam ik kreg-shop.nl tegen. Deze site is het ware pocket-screw walhalla. En ik besloot om een kreg jig te kopen.

Na lang wikken en wegen, heb ik gekozen voor de Kreg Jig® boormal set pro voor de prijs van €140,– is dit echt een prima stuk gereedschap voor een beginnende houtbewerker. Met deze jig, een bovenfrees, een accu boormachine en een cirkelzaag kun je al behoorlijk veel projecten maken. En hoewel de meningen over de sterkte van een houtverbinding die je met de kreg jig maakt, sterk uit een lopen. Is het naar mijn smaak sterk genoeg voor een hele boel projecten. Hoe vaak moet je iets maken wat echt meer dan 130 kilo aan trekkracht aan moet kunnen?

Voor €140,– heb je een stuk gereedschap wat snel en simpel in gebruik is. Je moet overigens wel speciale schroeven kopen, maar die kun je bij kreg-shop.nl meteen mee bestellen. Over de service van kreg-shop.nl ben ik zeer tevreden. De volgende dag werd mijn pakketje keurig bezorgd en de bezorgkosten neemt kreg-shop.nl voor zijn rekening.

Bij het uitpakken van het pakket, kreeg ik toch wat bedenkingen. Ik zag iets staan op een van de lijmklemmen, waar ik als Festool liefhebber best van schrok. Made in China, en zo voelt het ook aan. Het staal van de rechterkant van de klem heeft niet dezelfde vorm als het rubber. Waardoor het rubber op die plek iets ingedrukt kan worden. Niet de Duitste degelijkheid die ik gewend ben.Kreg_jig_345

Het tweede onderdeel dat ik uit het pakket pak, is de afstandgeleider voor het precies kunnen boren van gaten op gelijke afstanden. Ook hier schrok ik een beetje. De zwarte schroef is van plastiek en dat is ook iets wat ik niet gewend ben. Maar om eerlijk te zien, hoeft je daar alleen maar hout tegen aan te schuiven en het plastiek voelt verder wel heel degelijk aan.

Kreg_jig_347

De set bevat verder een losse boormal om snel reparaties uit te voeren. Dit is eigenlijk niet meer dan een smalle versie van de kreg-jig waar maar een schroefgat in zit. Mijn eerste gevoel zegt me dat ik die niet vaak zal gebruiken, maar je weet maar nooit.

Kreg_jig_348Waar ik heel blij mee ben, is de adapter waarmee je je stofzuiger op de kreg-jig kunt aansluiten. Die voelt net als andere plastieke delen, heel degelijk aan. Ik moet alleen een verloop mal voor de slang van mijn Festool stofzuiger bestellen, want de adapter past niet op de slang van mijn stofzuiger.

Kreg_jig_353Het is even uitzoeken hoe je de adapter op de kreg-jig plaatst. Maar als je dat eenmaal doorhebt, past de adapter perfect op de jig.

Kreg_jig_354Ik ben over de eerste schok heen en hoe meer ik de onderdelen bekijk, hoe blijer ik word. Het belangrijkste onderdeel is de jig zelf. Deze kun je ook prima zonder de andere onderdelen gebruiken. Je klemt hem dan met een lijmklem op het hout waarin je de gaten wilt boren.

Kreg_jig_356De minimale dikte voor het gebruik van de kreg-jig is 12mm. Als je een loshangende plank in een kast wilt repareren. Dan zit er een extra blokje bij, voor materiaal dikte van 19mm. Je kunt ook extra afstandsblokjes bestellen, voor dikker materiaal.Kreg_jig_357

Het blokje schuift heel makkelijk in de onderkant van de kreg-jig.

Kreg_jig_362Als je niet met die blokjes wilt werken, dan kun je de kreg jig ook in de bijgeleverde losse mal schuiven.Kreg_jig_363De reden waarom ik voor deze box set heb gekozen is de pocket boormal met klem, die je op je werkbank kunt schroeven. Dit is het onderscheidend vermogen van de kreg-jig t.o.v. de Wolfcraft undercover jig. De instructies voor het monteren waren iets misleidend. Maar uiteindelijk kreeg ik hem toch in elkaar.

Kreg_jig_364Met behulp van de bijgeleverde boor kun je de kreg-jig gebruiken. De speciale schroefbits heb je nodig, om de schroeven met de vierkante gaten te kunnen schroeven. Kreg heeft zijn eigen schroeven, dat kan een minpunt zijn als je de jig overweegt. Deze schroeven kun je namelijk niet bij een bouwmarkt kopen.

Kreg_jig_369De reden waarom ik voor het kreg systeem gekozen heb is met name de face-clamp – deze is in de box set inbegrepen. Hiermee kun je lange stukken aan elkaar schroeven zonder een grote lijmklem nodig te hebben.

Kreg_jig_370Ik had het niet goed op de site van kreg-shop.nl gelezen en dacht dat alle instellingen in inches zouden zijn. Maar tot mijn grote blijdschap is dit een metrische variant – of te wel gewoon alles in mm in kunnen stellen. Om eerlijk te zijn, is de reden waarom ik de kreg jig niet eerder gekocht heb, de angst dat alles in inches is.

Kreg_jig_371Het geheel wordt geleverd in een koffer, die wel wat goedkoop aanvoelt. Maar ach je moet een stuk gereedschap van €140,– niet vergelijken met bijvoorbeeld een festool domino van pakweg €600,–. Je krijgt waarvoor je betaald.

Kreg_jig_372Als ik dan toch even kritisch moet zijn, vind ik het wel jammer dan de face clamp niet in de koffer past. Voor de extra klem die ik erbij besteld heb snap ik dat.

Kreg_jig_374Als ik alles uitgepakt en gemonteerd heb, is het al te laat om nog even snel naar mijn werkplek te gaan. Ik besluit om dan maar de bijgeleverde instructie DVD te kijken. Toen ik las dat er ook een DVD bij zat, had ik echt iets van wat moet ik ermee. Maar ik vond hem zo gaaf en werd er zo enthousiast van dat ik hem die avond twee keer gekeken heb.

In een vervolg artikel leg ik uit hoe je de kreg jig instelt en hoe je hem gebruikt. Maar de eerste indruk is, dit is een must-have voor elke beginnende houtbewerker die geen beschikking heeft over een grote volledig ingerichte werkplek en ook nog eens een beperkt budget heeft. Al blijft €140,– natuurlijk wel een hoop geldt. Maar gereedschap is nou eenmaal niet goedkoop. Als je net begint met houtbewerken moet je toch wel een investering doen.

4 thoughts on “Kreg pocket hole jig – de eerste indruk

 1. Pingback: Je wilt beginnen met houtbewerken (deel 1) | Houtbewerken voor dummies

 2. t11r

  Bedankt voor de review. Er zijn 2 dingen die mij weerhouden om het aan te schaffen; 1 het idee dat alles in inches zou zijn, dit is dus gelukkig niet zo! 2 de speciale schroeven. Zijn er bij de bouwmarkt geen schroeven te vinden die hier ook prima in passen? Of is de maat van de kop van de schroef zo speciaal?

  Reply
  1. Theo Post author

   Ik denk dat de bouwmarktschroeven prima kunnen werken. Maar ik zou dan wel stork schroeven proberen. Er moet best veel kracht op de schroeven uitgevoerd worden, omdat ze ook als soort lijmklemmen dienen. Houd er wel rekening mee, dat de lengte van de kreg schroeven afgestemd zijn op de diepte waarmee de kreg-jig boort.

   Reply

Leave a Reply