Kreg pocket screw – test

Kreg_jig_364Het leukste van nieuwe gereedschap, is altijd het uittesten. Op YouTube zie je heel veel Amerikanen gebruik maken van pocket screws. En dat ziet er altijd super simpel uit. Inmiddels ben ik wel heel nieuwsgierig geworden of het gebruik ervan echt zo simpel is, als dat het lijkt.

In dit artikel laat ik je zien hoe je de jig instelt en waar de speciale lijmklemmen voor zijn bedoeld. Ik test de jig op twee verschillende verbindingen. Als eerste test ik hem op een verbinding voor een raamwerk. Daarna probeer ik hem uit op een haakse verbinding. Met deze twee toepassingen kun je eigenlijk alles wel maken.

De jig en de boor instellen

Als eerste moet je de jig op de juiste hoog instellen. Dit is de hoogte van het materiaal dat je gebruikt. Voor het voorbeeld gebruik ik 19mm multiplex. Ik stel de jig in en draai het bronzen knopje aan de rechterkant aan. De jig heeft voor elke dikte plaatmateriaal al een gaatje zitten. En de het bronzen knopje vindt het gat voor 19 mm al heel snel.

Kreg_test_390

De volgende stap is het instellen van de boor. Deze mag niet te diep boren. Voor het snel instellen, heeft Kreg een inkeping in de jig gemaakt, waar de boor precies in past. Je legt de boor er in en zorgt ervoor dat de onderkant op het streepje van je materiaal dikte ligt. Op de foto is dit 19 mm.

Kreg_test_391Met de bijgeleverde inbussleutel, moet je de diepte stop vastdraaien.

Kreg_test_392Een klein detail, is dat er in de jig een speciale plek is waar je de inbussleutel kunt bewaren. Dit is handig als je de jig op een vaste plaats op je werkbank hebt geschroefd. Maar als je hem net als ik vast klemt op een workmate, dan kun je hem daar beter niet instoppen. De inbussleutel zet er iets los in, waardoor je hem mogelijk zou kunnen verliezen als je de jig oppakt.

Kreg_test_394Dit zijn alle stappen voor het instellen van de jig. Het is echt simpel en je hebt de jig in een paar minuten ingesteld. Op de volgende foto, heb ik de boor in de jig gestopt. Zo kun je goed zien hoe het systeem werkt.

Kreg_test_393De boor, boort onder een hoek een groot gaat waar de kop van een schroef in past. De kleine punt aan het uiteinde dient om de punt van de schroef te begeleiden.

Een raamwerk maken

Dit is de specifieke toepassing waarvoor ik de kreg jig gekocht heb. En deze wilde ik dus ook heel graag uitproberen. Voor je de eerste gaten boort, moet je de klem nog wel instellen. Dit is heel eenvoudig, je draait de klem zover uit dat hij het hout goed in de mal klemt. Met de borgmoer, zet je de klem vast. Nu kun je een stuk hout erin klemmen.

Kreg_test_375Kreg adviseert om altijd minimaal twee schroeven per verbinding te gebruiken. Daarmee voorkom je dat het hout krom kan trekken. Nadat ik het rechter gat geboord heb, kan ik het andere gat boren.

Kreg_test_376Wat ik mooi vind aan dit systeem, is dat je maar in een stuk van de twee stukken die je wilt verbinden, gaten hoeft te boren. Daarna hoef je de stukken alleen maar tegen elkaar aan te leggen. De speciale face clamp zorgt ervoor dat de twee stukken onder en boven vlak zijn.

Deze klem je op je verbinding als je de eerste schroef in de eerste pocket schroeft.Kreg_test_379Het was wel even uitproberen hoe de klem werkt. Maar al gauw was ik zover, dat ik de eerste schroef in de verbinding kon schroeven. Je ziet hier ook goed dat een kreg schroef alleen met een vierkante bit vastgezet kan worden.

Kreg_test_380De speciale schroeven zijn zelf tappend. Dit is de reden dat je maar in een van de twee stukken hout, een gat hoeft te boren. Je moet je boormachine ook op een lage slipstand zetten, anders heb je kans dat het hout stuk gaat.

Als de eerste schroef erin zit, kan de face clamp eraf en kun je de tweede schroef erin draaien.Kreg_test_382En binnen een minuut heb je een houtverbinding. In deze test heb ik geen houtlijm gebruikt, maar voor echte projecten zou ik dat zeker wel doen. Hoewel de verbinding sterk aanvoelt, maakt houtlijm hem net iets sterker.Kreg_test_383

Een hoekverbinding maken

Qua gaten boren, werk de kreg jig voor deze verbinding exact hetzelfde. Je boort de gaten op een afstand van minimaal 6 inches, wat omgerekende ongeveer 15 cm is.

Kreg_test_378Voor deze toepassing kun je een speciale klem kopen. Die zat niet in de set die ik gekocht hebt, die heb ik er los bij besteld. Waar ik met de face clamp al een beetje moeite had, had ik met deze klem nog iets meer moeite. Het stel schroef is niet bedoeld voor de fijne afstelling. Een kleine draai naar links of naar rechts, opent de punten van de klem best veel.

Kreg_test_386En als de eerste schroef vast zit, dan kan de klem eraf en kan ik de laatste schroef er in schroeven.Kreg_test_387En daarna heb je een mooie haakse hoek, waarmee je heel goed kasten zou kunnen maken. Uiteraard alleen schroeven gebruiken op plaatsen waar ze niet zichtbaar zijn. Overigens kun je ook speciale pluggen kopen die in een pocket passen. Dan zie je de gaten bijna niet meer.

Kreg_test_388Excuses voor de laatste foto. Ik zie dat het hout links wat vaag is, volgende keer zal ik beter op het diafragma letten.

Eindconclusie

Ik vind het systeem van kreg echt fenomenaal. Het is echt super simpel in gebruik en je hebt binnen een paar minuten een houtverbinding klaar. En natuurlijk heeft het systeem ook nadelen. De verbinding is niet de sterkste en je ziet de lelijke gaten.

Maar als je de gaten op de juiste plaats schroeft, dan is dit systeem voor een beginnende houtbewerker echt een aanrader. Ik ben blij dat ik hem aangeschaft heb, want het geeft mij weer extra mogelijkheden. En hoewel ik toch echt fan blijf van traditionele houtverbindingen, is dit systeem een welkome aanvulling op mijn verzameling gereedschap.

Leave a Reply