Nooit meer een lege elektrische tandenborstel

EurodomestIk gebruik al jaren draadloze stopcontacten, om de schemerlampen in de woonkamer aan- en uit te kunnen schakelen. Gemak dient de mens zullen we maar zeggen. De stopcontacten die ik tot nu toe gebruik zijn van het merk Impuls en tot voor kort verkrijgbaar bij de Action. Tenminste daar kwam ik afgelopen vrijdag achter, toen ik speciaal voor de impuls stopcontacten naar de Action ging.

De Action heeft de impuls contacten niet meer in het assortiment, maar als vervanger daarvoor hebben ze draadloze stopcontacten van het merk Eurodomest. Ik had geen idee of ik deze ook met de RFXtrx433E aan kon sturen, maar aangezien de Eurodomest stopcontacten net zo goedkoop zijn als de voorganger van, durfde ik die gok voor 10 euro best te wagen. Thuisgekomen, leverde een snel zoekactie op het internet al snel het antwoord. Ja dat kan gelukkig ook.

Deze week had ik willen beschrijven hoe je de impuls stopcontacten aan Domoticz toevoegt, de gebruikershandleiding van zowel RFXCOM als Domoticz zijn hier niet heel duidelijk in. Maar na wat vallen en opstaan is het me gelukt. Het heeft alleen geen zin om een artikel te schrijven over stopcontacten die niet meer te koop zijn. Maar omdat dergelijke draadloze stopcontacten je leven makkelijker kunnen maken, heb ik besloten om te beschrijven hoe je de Eurodomest stopcontacten aan Domoticz toevoegt. Uiteraard heb je hier een RFXtrx433E voor nodig.

Als eerste stop je een draadloze stopcontact in een stopcontact. Het rode lampje van de Eurodomest stopcontact gaat dan als het goed is knipperen. Dit betekent dat het stopcontact in de programmeer modus staat. Nu open je het tabblad schakelaars in Domoticz en drukt op de knop handmatig toevoegen.

Schermafbeelding 2015-12-13 om 17.30.23

In het handmatig toevoegen scherm selecteer je bij hardware RFXCOM – dit is uiteraard afhankelijk van de naam zoals jij hem toegevoegd hebt. Je geeft de schakelaar een naam. Het schakelaar type moet On/Off zijn en als type moet je ARC selecteren. De house code en de unit code mag je zelf kiezen. Als je nu op de knip Testen drukt is Domoticz gekoppeld aan het stopcontact. Vergeet niet om op de knop Aparaat toevoegen te drukken.

De terugkerende lezer, mag best vraagtekens zetten bij mijn keuze voor de Eurodomest stopcontacten. Zeker omdat ik vorige week behoorlijk af heb gegeven op de KaKu apparatuur (KlikAanKlikUit). Er is alleen een groot verschil met KaKu. De Eurodomest stopcontacten moet je vanuit Domoticz koppelen, ze worden niet vanzelf gedetecteerd door de RFXtrx433E. Wat het net iets moeilijker maakt, voor buitenstaanders om ze te detecteren.

Inmiddels gebruik ik de draadloze stopcontacten voor veel verschillende toepassingen. Naast de schemerlampen in de woonkamer, schakel ik er ook de kerstverlichting mee aan. Ik heb niet alleen maar kerstverlichting in mijn woonkamer, maar ook in de gang en langs de trap. Het geeft net even wat meer gezelligheid in de donkere decemberdagen. Ik heb de kerstverlichting ook gekoppeld aan mijn zelf gemaakte wakeup lamp. Zodra deze op volle sterkte is, gaat nu ook automatisch de kerstverlichting aan. Ik vind het zelf super, dat ik beneden kom en zie dat de kerstverlichting overal aan is.

De toepassing waar ik tot nu toe het meeste plezier aan beleef is het op gezette tijden opladen van de elektrische tandenborstels. Ik heb hiervoor een draadloze stopcontact in een stopcontact van de badkamer gestopt. Hierop heb ik alle stekkers van de elektrische tandenborstels aangesloten. Door wat timers aan dit stopcontact toe te voegen, worden de tandenborstels nu elke dag een uur opgeladen.

Schermafbeelding 2015-12-13 om 17.45.27

Ik weet niet goed waarom, maar ik wil een oplader niet onnodig de hele dag in het stopcontact hebben. Hierdoor komt het wel eens voor, dat mijn tandenborstel leeg is tegen het einde van de poetsbeurt. Door de oplader elke dag een uur aan te zetten, verwacht ik dat ik nooit meer met een lege tandenborstel komt te zitten.

Overigens hebben goedkope draadloze stopcontacten zoals de Eurodomest ook nadelen. Het is nog steeds een een-weg-verbinding. Je stuurt een commando naar het stopcontact, maar je krijgt hiervan geen terugkoppeling. Je weet dus nooit zeker of het commando is aangekomen. Het is dat de Z-wave stopcontacten stukken duurder zijn, want deze zijn op dit vlak wel betrouwbaar.

Ter vergelijking een Z-wave stopcontact van Fibaro kost €60,– per stuk. Voor dat geld kun je ook 18 Eurodomest stopcontacten kopen. Het hangt van de toepassing af of je dat verschil kunt rechtvaardigen. Voor mijn schemerlampen vind ik het het verschil niet waard. Ik krijg namelijk visuele feedback – ik kan zien dat de verlichting aan of uit gaat. Maar voor de elektrische deken, die we boven hebben, zou ik persoonlijk het risico niet willen nemen. Ik wil zeker weten dat die uitgaat als Domoticz het commando naar het stopcontact stuurt.

Tenslotte een kleine vergelijking tussen de Action stopcontacten, de Impuls en zijn opvolger de Eurodomest. Ik vind dat de Impuls op één punt beter scoort. Hij kan vanaf een grotere afstand worden geschakeld, dan de Eurodomest. Wat ik van de Eurodomest fijner vind is dat het koppelen met Domoticz echt in 1 minuut is gebeurd. Voor de impuls kost het veel meer tijd om de juiste House- en Unit code op te zoeken. Daarnaast heeft de Eurodomest een aan-/uit schakelaar op het stopcontact. Wat wel jammer is, is dat Domoticz geen terugkoppeling kan krijgt van het stopcontact, wanneer je de aan-/uitschakelaar bedient.

Leave a Reply