Schoenenkast – de kast haaks maken en profielen monteren (deel 12)

schoenenkast_736Ik kan heel lang gaan uitweiden over het waarom je op mijn blog al zo lang geen nieuw artikel gerelateerd aan houtbewerken hebt gezien. Het project schoenenkast is een groot project. En zeker geen project wat ik even in de weekenden oppak. En omdat ik nu dingen moet gedaan waar ik al lang tegen op heb gezien, heb ik dit ook veel te lang uitgesteld. En er zijn nog zoveel projecten in mijn hoofd ontstaan, waaraan ik graag zou willen beginnen. Maar ik heb met mezelf afgesproken, dat er geen nieuw project gestart wordt, voordat de schoenen kast af is. Dat is tenminste het karkas, want voor het blad moet ik eerst Amerikaanse walnoot kopen.

Toen ik vorig jaar met dit project stopte, wist ik al dat er iets niet helemaal haaks was. De afgelopen maanden had ik al bedacht, hoe ik de rechthoeken in het frontpaneel opnieuw zou frezen, om ze mooi haaks te krijgen. Nu is dat een behoorlijke klus. Ik besloot om mijn waterpas op de onderkant te leggen.

schoenenkast_728En als je goed kijkt, dan zie je het probleem. Dat is een close-up van de linkerkant.

schoenenkast_729En dit is een close-up van de rechterkant.

schoenenkast_730Je had het waarschijnlijk al geraden, die is 2mm te hoog. Of eigenlijk te laag aangezien het de onderkant is. Had ik dat eerder geweten, dan was de kast waarschijnlijk vorig jaar nog afgekomen. Dit is een prima klusje voor mijn inval zaag. Ik begin met het haaks maken van de voorkant.

schoenenkast_732Vervolgens zet ik de kast op de linkerzijde van de bovenstaande foto en kan nu mooi de rechterkant zagen. Ik ben alleen vergeten om daar een foto van te maken. Ik vermoed doordat dit en wat andere handelingen die ik moet gaan doen, best spannend zijn. Ik kan namelijk in een middag de hele kast verpesten. En daarvoor heb ik iets te veel uren in dit project gestoken. Maar goed, na het zagen is de bovenkant niet helemaal haaks – dat was hij blijkbaar toch al niet – maar daarover maak ik me later pas zorgen.

Nu moet ik een keuze maken. Ga ik eerst het kraalprofiel in het frontpaneel frezen, of de groef voor een profiel aan de bovenkant van de kast. Als ik de groef eerst doe, dan zakt het wieltje van het kraalprofielfreesje in die groef, waardoor het kraal profiel niet strak wordt. Doe ik eerst het kraalprofiel, dan bestaat de kans dat ik deze beschadig als ik de groef frees. Ik besluit om eerst de positie voor het profiel in de bovenzijde te bepalen.

schoenenkast_733Deze moet ik ook nog op de juiste lengte zagen en als het kraalprofiel erin zit, dan wordt het opnemen van de maat lastiger. In het profiel zelf had ik al een groef gefreesd, zodat het deel wat in de kast valt, 6mm dik is. Ik heb een 6mm vingerfrees en daardoor wordt het frezen van de groef voor het profiel stukken makkelijker. Ik neem de breedte van de kast over op het profiel en daar waar de groef op houdt teken ik de 45 graden lijn.

Op de kast zet ik nu duidelijk de lijnen waar de groef voor het profiel moet komen.

schoenenkast_734Voor het bepalen van de plek van de groef, ben ik uitgegaan van het hart van het profiel. Omdat ik de groef aan de boven kant, monteer is de ruimte tussen de onderste streep en de middenlijn groter dan de ruimte tussen de bovenste streep en de middenlijn.

Gelukkig – niet geheel toevallig – heb ik een stuk hout bewaard waarin ik het kraalprofiel al gefreesd heb. Dit was het proefstukje voor het kraalprofiel in de achterkant van de zijpanelen.

schoenenkast_735als je goed kijkt – en mijn handschrift kunt lezen – dan kun je de tekst “Goede instelling kraalprofiel” lezen. Ik monteer het kraalprofielfreesje en stel hem af met dit proefstukje. Ik had verwacht dat het frezen van het kraalprofiel in het frontpaneel heel lastig zou gaan worden. Het hout is aan beide kanten smal en ik was bang dat ik mijn frees niet goed op het hout kon drukken.

Maar om heel eerlijk te zijn, dit ging heel makkelijk. Helaas kan ik geen actie foto’s maken. YouTube is dan toch een beter medium om te laten zien hoe ik dit doe.

schoenenkast_736Ondanks dat ik toch al behoorlijk wat ervaring met houtbewerken heb, kan ik niet anders dan heel eerlijk zijn. Ik was blij dat dit goed is gegaan. Want een fout op dit punt in het project is eigenlijk bijna niet te herstellen.

Nu is er nog een ding waar ik ook al maanden tegen op heb gezien. Het frezen van de groef voor het profiel. Blijkbaar ben ik zo geconcentreerd bezig geweest, dat ik minder foto’s gemaakt heb dan ik eigenlijk had moeten/willen doen.

Ik monteer mijn waterpas haaks op de kast. Zodat het vingerfreesje precies op de plek komt, waar ik de groef wil hebben. Maar aan de voorzijde kan ik niet de volle diepte frezen. Want ik kom al snel op de domino’s, waarmee ik planken voor de bovenste ligger aan elkaar heb gelijmd. Deze wil ik niet verder wegfrezen. Omdat ik bang ben dat ik daarmee de boel verzwak.

schoenenkast_737Het kraalprofiel is gelukkig onbeschadigd gebleven. Ik heb van links naar rechts gefreesd. Maar ik ben niet helemaal doorgegaan, totdat de frees rechts uit het hout kwam. In plaats daarvan, heb ik het laatste stukje van rechts naar links gefreesd. Hiermee is aan beide kanten het kraalprofiel mooi gebleven. De groef zelf is niet heel diep een millimeter of 5. Maar ik heb hem wel in drie keer gefreesd. Steeds een stukje dieper.

Goed nu zit de groef in de voorkant, maar hij moet ook nog in de rechterkant. Dat was een van mijn grootste zorgpunten. Maar eigenlijk was de oplossing heel simpel. Voor ik de waterpas van de kast afhaal. Klem ik eerst twee stukken MDF tegen de waterpas. Deze laat ik aan beide kanten van de kast iets uitsteken.

schoenenkast_738Zo heb ik aan beide zijkanten een referentie, waar de waterpas tegen moet komen. Nu is het slechts een kwestie van de waterpas haaks op het referentiepunt zetten. De waterpas goed vastklemmen en klaar is kees.

schoenenkast_739Even een profiel erin plaatsen om te kijken hoe het resultaat eruit ziet.

schoenenkast_740En dan kan ik het trucje ook aan de andere kant toepassen.

schoenenkast_741De groef in de zijkanten, heb ik wel diep genoeg kunnen frezen. Het hout daar is 18mm – die van het frontpaneel is dacht ik 12mm. Omdat de groef in de voorzijde te ondiep is, steekt het profiel daar iets te ver uit. Maar gelukkig is dit met een blokschaaf zo verholpen. Ik klem het profiel tussen twee stukken hout.

schoenenkast_742En na een paar keer schaven is hij op maat. Wat heb ik dit gemist zeg. Altijd weer fijn om de mooie houtkrullen te zien.

schoenenkast_744Het einde begint echt in zicht te komen. In het volgende deel monteer ik de profielen en het stootbord. Ik weet nog niet of deze werkzaamheden in een of twee artikelen passen. Het schilderen van de kast zal ik niet beschrijven. En het maken van de bovenste plank wordt een geheel nieuw project. Dat hoop ik voor het einde van de zomer afgerond te hebben.

2 thoughts on “Schoenenkast – de kast haaks maken en profielen monteren (deel 12)

    1. Theo Post author

      Dank! Af en toe een break nemen van een project geeft je de gelegenheid om goed na te denken over hoe je problemen op kunt lossen.

      Reply

Leave a Reply