Schoenenkast – een race tegen de klok (deel 6)

Schoenenkast_543De dag na het einde van het vorige artikel, is zaterdag. Ik heb alleen dit weekend nog om het karkas te monteren, het eerst volgende moment dat ik weer aan de kast kan werken is pas over 3 weken. Omdat het inmiddels vol zomer is geworden, weet ik dat mijn hout enorm begint te krimpen. Ik heb eigenlijk geen keus, het karkas moet dit weekend in elkaar.

Mijn plan voor het monteren van de middenpanelen is heel simpel. Ik wil een stuk MDF tegen de binnenkant van een zijpaneel lijmen, en daarop plak ik het middenpaneel. Ik zaag eerst het 4mm MDF op maat. Vervolgens positioneer ik de MDF op de binnenkant van het zijpaneel. Nu kan ik een rechthoek aftekenen, waarvan ik zeker weet dat de ruim of het middenstuk valt.

Schoenenkast_528 Met een speedboor, boor ik gaten in het stuk wat ik wil verwijderen.

Schoenenkast_530Mijn decoupeerzaag gebruik bijna nooit meer, maar het verwijderen van de rechthoek is een prima aangelegenheid om hem weer eens te gebruiken.

Schoenenkast_531Echt heel precies zaag ik niet, niemand zal dit stuk MDF ooit zien.

Schoenenkast_532De reden waarom ik een gat in het MDF heb gemaakt, wordt straks duidelijk. Inmiddels heb ik alle onderdelen van de zijpanelen klaar voor montage.

Schoenenkast_533Ik klem een stuk MDF op de binnenkant van een zijpanel en neem de contouren van zowel het zij- als het middenpaneel op het MDF over.

Schoenenkast_535Dat doe ik, zodat ik weet waar geen hout zit en waar het Ogief profiel zit. Op deze plekken moet ik namelijk geen nietjes plaatsen. Op basis van deze foto, kan ik uitleggen waarom ik het gat in het midden gemaakt heb. Ik wil het middenpaneel niet over de volle breedte en hoogte vastlijmen of nieten. Door dit namelijk niet te doen, is mijn hoop dat het hout nog voldoende ruimte heeft om uit te zetten en in te krimpen zonder dat het gaat scheuren.

Nu lijm ik het MDF op het zijpanel. Dit is slechts een lijmspoor van 1cm breed en ik niet het MDF vast, zodat ik snel verder kan.

Schoenenkast_536Het resultaat zie je op de volgende foto.

Schoenenkast_537Ik smeer het MDF, op de plek waar het middenpaneel komt, in met lijm. Met stukken underlayment van 9mm, kan ik het middenpaneel heel precies positioneren. Bij het ontwerpen van de mallen, voor de rondingen, ben ik uitgegaan van een 9mm afstand tussen het zij- en het middenpaneel. Achteraf gezien een keuze die heel goed uitpakt.

Schoenenkast_538Als het middenpaneel op de juiste plek zit, klem ik hem vast met lijmklemmen. Daarna kan het paneel op zijn zijkant leggen en kan ik het middenpaneel vastnieten.

Schoenenkast_539Dezelfde stappen voer ik uit voor het andere zijpaneel. Met het positioneren van dit middenpaneel heb ik veel meer moeite. Hoe ik hem ook verschuif, ik houd altijd wel ergens een gat van 1mm tussen het underlayment en het zijpaneel.

Na een tijdje dringt de reden hiervan tot me door. Dit middenpaneel heb ik ruim drie weken geleden gemaakt. Vanwege het warme weer van de laatste weken is dit paneel gekrompen.

Het is tegen 4 uur die middag, als ik het laatste paneel klaar heb. Ik heb nog net de tijd om even snel naar de lokale Hubo te fietsen. Ik kom daar niet vaak, maar als ik maar een klein stuk MDF of Multiplex nodig heb is dat de plaats om het te halen. Ze zijn wel iets duurder dan de Gamma en Karwei, maar je krijgt daarvoor veel meer service.

Bij de Hubo laat ik de achterkant van de kast exact op maat zagen. Dat scheelt mij enorm veel tijd, want zij hebben wel een grote zaagtafel. Als ik thuiskom doe ik een proefpassing van de schoenenkast. Ik krijg het alleen niet voor elkaar om de kast haaks te krijgen.

Als ik een winkelhaak op de achterkant leg, is de reden hiervoor snel zichtbaar.

Schoenenkast_540Het is te laat om nog naar de Hubo te gaan, die zijn al gesloten, ik besluit om de kast zoveel mogelijk te monteren. De achterkant moet ik me later maar druk om maken.

Op de volgende foto, zie je het voordeel van het gebruik van panelen in meubelen. Ik heb ruimte genoeg om met mijn kleinste lijmklemmen het bovenpaneel op een zijpaneel te klemmen.

Schoenenkast_542Ik lijm en schroef het boven- en bodempaneel op een van de zijkanten. De andere zijkant schroef ik al wel vast, maar zonder lijm. Uiteindelijk is het karkas zo goed als klaar.

Schoenenkast_543Mooi op tijd voor de komende weken, waarin ik geen tijd heb om met dit project verder te gaan.

Leave a Reply