Schoenenkast – een weekend van fouten (deel 4)

Schoenenkast_498Mijn vakantie eindigde niet zoals ik hoopte. Op de nacht voor mijn eerste werkdag lig ik de hele nacht wakker met ontzettend veel darmkrampen, buikgriep.

Op vrijdag heb ik er ook nog wel wat last van. maar aan het eind van de middag, besluit ik om alvast het profiel voor de contra mal te tekenen, zodat ik die zaterdag kan maken.  Ik neem het profiel op papier over van de zijpanelen.

Schoenenkast_470Maar als ik probeer om met 1 cm ertussen het profiel voor de contra mal te tekenen. Zie ik dat ik een hele grote denkfout heb gemaakt. De vorm van de ronding is compleet anders. Schoenenkast_472Even bekijk ik met de huidige mal, of het mooi is als ik hem spiegel. Misschien dat daar dan een cirkel in kan?

Schoenenkast_471Dit is zo’n moment waarop ik stevig baal, dat ik niet meer van te voren uitgewerkt heb. En een detail tekening heb gemaakt. Ik moet terug naar de tekentafel.

Op zaterdag voel ik me al iets beter, nog wel wat verzwakt van de buikgriep. Maar geen innige relatie met de wc weer. Ik besluit dat ik de panelen voor de onder- en bovenkant ga maken. Maar daarvoor moet ik afmetingen gaan bepalen. Ik klem de zijpanelen op mijn workmate en probeer de breedte van de kast te bepalen. Ik heb maar een ontwerp criteria, de schoenenkast moet zo klein mogelijk. Schoenenkast_473En hier ontdek ik de tweede denkfout. Ik had de staanders van de panelen niet even breed moeten maken. Aan de voorkant, moet voor de symmetrie de dikte van het frontpaneel af. Grrrrrr. Met een bak koffie en een sigaar ga ik even rustig naar de kast in spe kijken.

In mijn hoofd denk ik het plan uit, voor hoe ik de kast straks verder ga maken en ik laat ook het idee van schuine planken vallen. Ik dacht dat het wel mooi zou zijn om de planken, waar de schoenen op komen te staan, in een hoek te plaatsen. Maar dan komt de achterkant van de onderste plank veel te laag. Waardoor ik geen paneel aan de onderkant kan plaatsen. Laat die nou net, samen met het paneel voor de bovenkant, een van de belangrijkste onderdelen van de kast zijn. Enfin. Ik ga nog maar even aan de slag, de middag is al bijna ten einde.

Schoenenkast_474Ik pak de twee breedste schoenen en zet ze naast elkaar. Tussen de panelen en de schoenen plaats ik 12mm multiplex (ik ga de kast nog bekleden aan de binnenkant, dat wordt duidelijk als we ooit zo ver komen met dit project).

Ik kan nu de breedte en de hoogte van de panelen voor de boven- en onderkant bepalen. Nadat ik alle  latten op maat heb gemaakt kan ik ze assembleren.

Schoenenkast_475Nu is het gaten boren, dat is een fluitje van een cent met mijn nieuw speeltje.

Schoenenkast_477Vanaf dat ik begon met zagen, tot en met het vastschroeven (met lijm) van de panelen, ben ik ruim een half uur bezig geweest en het resultaat mag er zijn. Volledig haaks!

Schoenenkast_478Maar toch een meet fout gemaakt. Als ik vlak voor het avondeten, twee paar schoenen op de panelen zet, zie ik dat de panelen veel te breed en de diep zijn. Daar moet ik wat vanaf zagen. Maar daarvoor moet er een schroef uit  en dat kan op zijn vroegst pas de volgende dag, de lijm moet eerst drogen.

Ik besluit om de buitenkanten van de panelen, spiegelglad te maken. Ik wil de verf er op spuiten en dan zie je – hier spreekt ervaring 😉 – elke oneffenheid op het oppervlak. Ik schuur de panelen met de hand met eerst p80 en dan p120. Ik gebruik ook mijn kaartschrapers (die overigens bot beginnen te worden)

Schoenenkast_479Op zondagmorgen, ga ik met een passer en een geo driehoek aan de slag. En ontdek dat alles om het middelpunt draait. Voila! De contouren voor de mal en de contramal. Ik heb ze zo ontwerpen dat er 9 mm tussen beide mallen komt. Dat is toevallig ook de breedte van het ogief profiel. Nog meer toeval het hout is 18 mm dik ;-).

Schoenenkast_480Op een stuk multiplex, lijm ik het papier en ik mag mijn figuurzaag weer eens uitproberen. Had achteraf ook gewoon met een decoupeerzaag gekund, want ik zaag de lijnen heel ruim.

Schoenenkast_482Schoenenkast_483De recht lijnen, zaag ik zover mogelijk in met mijn zaagtafel en de rest is een mooie taak voor mijn schuurrol. Ik begin te overwegen om voor een echte oscillerende spindel schuurmachine te gaan sparen. Het maken van de mallen, inclusief het tekenen kost me toch wel een kleine 2 uur. Maar dan heb je ook wat,

Schoenenkast_485 Het papier en de tape – zie hartendief – kunnen er nu ook af. Meteen even wat aantekeningen voor gebruik van de mallen op de achterkant gezet. Deze ga ik heel goed bewaren. Ik voel dat ik die vaker ga gebruiken.

Nu kan ik de eerste fout gaan herstellen, de rondingen in de zijpanelen. Ik plak de mal met dubbelzijdig tape op de achterkant van de zijpanelen. Gelukkig stonden de middellijnen nog op de zijpanelen en kan ik de mal heel makkelijk en precies op de zijpaneel plaatsen. Dat is overigens een tip die ik vergeten ben eerder te vermelden. Zorg dat je altijd lijnen op je mal hebt, waarmee je ze goed op je werkstuk kunt centreren.Schoenenkast_488 Nu moet ik mijn bovenfrees van onder de freestafel schroeven en hem gebruiken zoals hij eigenlijk bedoeld is. Omdat ik al bijna een jaar niet meer op de manier gefreesd heb, voelt het wel wat onwennig aan. Een freestafel is echt zoveel makkelijker in gebruik. Het freesje is een vingerfrees met kogellager aan de onderkant, in dit geval dus de bovenkant.Schoenenkast_492Het frezen gaat best snel en de ronding is eigenlijk ook veel mooier dan dat deze eerst was. Al is het verschil heel minimaal.Schoenenkast_489Dat verschil kun je beter zien aan de voorkant van het zijpaneel.Schoenenkast_494Ik monteer het ogief profielfreesje weer in mijn bovenfrees en loop alle randen na. Ik heb met het schuren van de buitenkanten, op sommige plekken, best veel weg moeten schuren. Het kan geen kwaad om het profiel te herstellen. Gelukkig heb ik nog een stuk profiel liggen, waarmee ik de oorspronkelijke diepte weer perfect in kan stellen.Schoenenkast_496En het ziet er allemaal weer mooi uit. De hoeken moet ik nog wel bijwerken met schuurpapier. Maar dat kan later ook nog.

Schoenenkast_497Het is al ruim voorbij etenstijd, maar omdat ik de komende maand weinig tijd voor houtbewerken heb, wil ik nog even door gaan. Ik heb nog net genoeg hout, voor een middenstuk in het zijpaneel. En ik wil echt heel graag zien hoe het resultaat eruit komt te zien.

Schoenenkast_498Afgezien van het feit dat ik de contra mal aan de verkeerde kant van het middenstuk heb geplaatst, je ziet de oneffenheid in de ronding nu extra goed, ben ik heel content.

Schoenenkast_499Het maken van het middenstuk ging overigens bijzonder snel. Hoe ik dat gedaan heb lees je volgende keer. In de tussentijd moet ik sowieso nog een trip naar Karwei maken. Maar ik ga eerst meer detail op papier zetten. Dan kan ik alles in een keer halen.

Leave a Reply