Schoenenkast – planken monteren (deel 8)

Met de spaarzame tijd die ik heb, moet ik alles voortdurend vooruit plannen. Dit weekend wil ik naast het monteren van de schappen ook aan het frontpaneel beginnen. Hiervoor moet ik eerst twee planken tegen elkaar aan lijmen. Van de keuze van hout uit bouwmarkt, heb ik in dit project al eerder spijt gehad. Maar goed, ik moet het er maar mee doen. Om te zorgen dat ik de planken naadloos kan lijmen, moet ik ze over de vlakbank halen.

Nu is er die middag niemand in de buurt en de laatste keer dat ik hem in mijn eentje naar buiten sjouwde, ging ik door mijn rug. Omdat ik maar twee planken hoef te schaven, besluit ik om het eens met handgereedschap te proberen. Ik klem de planken goed tegen elkaar en zet ze vast op mijn workmate.

Schoenenkast_568De twee kanten die ik aan elkaar wil lijmen, wijzen naar boven. En nu hoef ik alleen mijn nummer 5 Stanley over de bovenkant te halen.

Schoenenkast_570Ik krijg echt nooit genoeg van de krullen en de geur van vers geschaafd hout.

Schoenenkast_571Ik leg de twee planken tegen elkaar, om te kijken of ik ze naadloos kan lijmen.

Schoenenkast_573Dat zit wel goed. Met mijn Festool Domino, maak ik snel een paar gaten voor de domino’s. Omdat het hout krom is, zet ik er vier 4mm domino’s in.

Schoenenkast_574Dankzij de domino’s is het lijmen heel simpel. De domino’s houden de planken mooi tegen elkaar. Voor de zekerheid zet ik er wat extra lijmklemmen op.

Schoenenkast_575Dit project is wel een project van weersextremen. En paar weken geleden was het nog boven de 36 graden, nu is het maar net 14 graden – terwijl het eind juli is – en het stormt. Toen ik de gaten voor de domino’s in de planken maakten hoorde ik door mijn gehoorbescherming heen een harde kraak. Ik besluit om maar eens op onderzoek uit te gaan.

Schoenenkast_587Op een speelveld bij mijn huis staan een paar hoge bomen. Van een van die bomen is door de storm een grote tak afgebroken. Het basketbal bord, houd de tak nog tegen.

Terwijl de lijm droogt, ga ik snel verder. Ik vertrouw MDF niet als het aankomt op stabiel blijven. Daarmee bedoel ik dat ik bang ben dat de schappen krom zullen trekken. Ik heb nog voldoende stroken vurenhout over en nadat ik er twee op de juiste breedte heb gezaagd, rond ik een hoek af.

Schoenenkast_576Nu kan ik eindelijk beginnen aan het monteren van de schappen. Aan de rechter binnenzijde lijm ik een strook 8mm MDF van 19cm hoog. Ik zet er ook een paar nieten in, zodat ik meteen verder kan.

Schoenenkast_577Dat zelfde doe ik ook aan de linker binnenzijde en ik lijm een van de twee afgeronde latjes tegen de achterkant. Ook deze zet ik via de achterzijde vast met drie nieten.

Schoenenkast_578Zoals je op de bovenstaande foto kunt zien, heb ik hier de overtollige lijm met een vochtige doek verwijderd. Nu kan ik de eerste schap op het MDF en het latje lijmen en nieten.

Schoenenkast_579Ik niet het schap in de zijkanten, hier niet ik heel schuin, zodat de nieten in het 8mm MDF en het zijpaneel komen. Aan de achterkant, schiet ik ook 3 nieten zodat de achterkant mooi vast aan het schap komt te zitten.

Nu kan ik het zelfde trucje herhalen voor de volgende schap. Eerst een stuk 8mm MDF van 19cm hoog tegen de rechter binnenkant.

Schoenenkast_580Dan een stuk 8mm MDF tegen de linker binnenzijde en het latje waar de schap op kan rusten.

Schoenenkast_581En nu kan ik het tweede schap in de kast lijmen en vastnieten.

Schoenenkast_582Op de linker- en rechter binnenzijde moet ik ook nog een stuk 8mm MDF lijmen en nieten. Maar daar wacht ik nog even mee. Ik wil eerst het frontpaneel maken, zodat ik weet waar ik mijn profielen kan gaan in frezen.

De dikte van de MDF die ik voor de schappen gebruikt is 12mm. Hoewel de schoenen die er straks op komen te staan niet heel zwaar zijn, besluit ik om onder voorkanten van de schappen een latje te lijmen. Dat geeft het net wat meer stevigheid en voorkomt dat de MDF krom kan trekken.

Ik rond de rand die aan de onderkant in de binnenkant van de kast af. Als ik hier straks met mijn handen tegen aankom, als ik schoenen uit de kast haal, dan doet het geen pijn. Met rechte hoeken, is de kans groter dat het pijn doet als je er tegen aan stoot.

Schoenenkast_603En als ik ze alle drie onder de schappen heb gemonteerd is het karkas van de kast zo goed als af. Het maken van de karkas was eigenlijk al een project op zich.

Schoenenkast_606Je ziet hier en daar nog wel kieren, maar als het frontpaneel er straks op zit, zie je daar helemaal niets meer van. Nu kan ik weer verder met de voorbereidingen voor het frontpaneel. Met een bankschaaf, schaaf ik de naad van de twee gelijmde planken mooi vlak.

Schoenenkast_607Voor ik de plank op de juiste breedte ga zagen, moet ik nog even goed puzzelen hoe ik het frontpaneel ga maken. Ik zaag alvast een uiteinde van de plank haaks.

Schoenenkast_609De delen van de het frontpaneel die voor de schappen komen, zaag ik op de juiste breedte. Met houtklemmen, klem ik de delen die het frontpaneel gaan vormen op de kast. Dit geeft me een redelijk beeld van hoe straks alles eruit komt te zien.

Schoenenkast_613En dan realiseer ik me dat ik een fout heb gemaakt. Op de binnenkant van het frontpaneel wil ik nog stukken hout monteren, waarin ik een kraalprofiel ga frezen. Dit zorgt net voor een iets mooier detail. Het probleem is alleen dat ik vergeten ben om de breedte van die profielen van de staanders af te zagen.

Helaas heb ik teveel van de stroken die voor de schappen komen afgezaagd en ik heb niet meer voldoende hout om met het frontpaneel verder te gaan. Hoewel het nog vroeg in de middag is kan ik ook niet naar de bouwmarkt, want die is deze zondag niet open. Ik besluit om de kast even te laten voor wat het is. Ik maak hem in mijn volgende vakantie helemaal af. In de tussentijd stort ik me op wat meer kleinere projecten.

Leave a Reply