Schoenenkast – profielen monteren (deel 14)

schoenenkast_758Voor ik aan dit artikel begon, heb ik me afgevraagd of ik de volgorde van het werk aan zal houden, of de volgorde van het onderdeel waaraan ik gewerkt heb. Ik heb besloten om gewoon de volgorde van de werkzaamheden te beschrijven. Dat kan lastig te volgen zijn, maar wellicht krijg je zo een beeld van hoe je meerdere dingen tegelijk kan doen. Met projecten als deze is het vaak wachten tot de lijm droogt. Maar het is zonde om die wachttijd niet te besteden aan andere werkzaamheden. Ik heb het geluk dat het, de dag waarop ik de werkzaamheden uitvoer, 24 graden is. Niet te warm zodat de lijm waterig wordt. Maar warm genoeg voor de lijm om snel te drogen. Dan kun je veel doen op 1 dag.

Ik moet eerst een latje op de bovenkant lijmen. Ik kan er niet op vertrouwen dat het profiel aan de bovenkant het blad van de kast zal houden. Voor ik het latje lijm, plak ik met blauwe tape een stuk hout aan de kast. Dit hout beschermt de kast tegen de lijmklemmen en dankzij het tape kan ik de lijmklem makkelijker aandraaien, want soms heb je aan twee handen te weinig.

schoenenkast_745En nu is het een kwestie van lijm erop en het strookje vast klemmen. Ik laat hem niet helemaal over de boven kant lopen.

schoenenkast_746En terwijl de lijm droogt, begin ik met het zagen van de profielen die aan de binnenkant van de vakken komen. De liggende profielen had ik in november al op maat gezaagd, maar nog niet op de juiste breedte. Nadat ik de breedte bepaald heb – helaas weer geen foto – zaag ik eerst al het hout voor de profielen op de juiste breedte. En als ik een zijkant af heb, kijk ik of het me bevalt. schoenenkast_747Om een goed beeld te krijgen heb ik ook het stootbord op de kast gelegd. Nu zie je waarom ik de kleine groef – in november – in de binnenkanten van het frontpaneel heb gefreesd. Ik vind het zelf erg mooi. Het geeft een mooi lijnen spel.

Nu gaat mijn aandacht weer naar de bovenkant van de kast.schoenenkast_748Het lijkt wel een déjà vu, dit heb ik vorig jaar ook al eens gedaan. Nadat ik de bovenkant vlak gefreesd heb, plak ik op de zijkant ook een latje. Het klemmen was nog wel even improviseren.

schoenenkast_749Op dit punt was het lunchtijd wat net genoeg was voor de lijm om te drogen. Na de lunch frees ik ook deze vlak en kan aan de achterkant van de kast een latje lijmen.

schoenenkast_750En terwijl de lijm droogt ga ik verder met het zagen van de profielen voor de binnenkant van het frontpaneel.

schoenenkast_751Het meten en aftekenen is een precies werkje. Maar ook met het zagen moet ik mijn aandacht er goed bijhouden. Verstek zagen is lastig zowel met de hand als met een elektrische verstekzaag. Dit komt het hout de neiging heeft om te bewegen als je de zaag schuin op het hout zet.

schoenenkast_752De witte krijtstrepen die je op de stoep ziet, heeft mijn buurvrouw getekend. Ze had die dag haar oppas kinderen van 2 en 4 jaar, en die vonden het wel reuze interessant wat ik aan het doen was. Om er voor te zorgen dat ik toch kon werken, heeft ze uit eigen overweging de lijnen getekend en de kinderen duidelijk gemaakt dat ze wel mochten kijken, maar niet over de lijn mochten.

schoenenkast_753Als alle latjes op maat gezaagd zijn, kan ik beginnen met lijmen. Ik begin met het onderste vak en lijm eerst de onderste lat op zijn plaats. Deze is het makkelijks want die komt op het frontpaneel en tegen de schap. Na 15 minuten lijm ik de andere latjes van de vlak er ook in. Ik gebruik het onderste latje van het schap er boven, om er voor te zorgen dat alles even hoog wordt.

schoenenkast_754De latjes aan de zij- en bovenkanten hebben aan de achterkant geen ondersteuning. Ik gebruik een stuk afval hout om het bovenst profiel vlak te krijgen, met de hoogte van het profiel van het vak er boven.

schoenenkast_755Als de latjes van het onderste vak gelijmd zijn, leg ik alle profielen tegen de kast aan en krijg zo eindelijk te zien hoe de kast er straks uit zal gaan zien.

schoenenkast_756Stilaan begin ik er vertrouwen in te krijgen dat het me gaat lukken. Dit moet ik wel even uitleggen. Deze kast is eigenlijk te groot voor de mogelijkheden die mijn schuur en mijn workmate bieden. Maar ik wilde me niet laten belemmeren door deze beperkingen.

Ik lijm nu de latten van het middelste vlak.

schoenenkast_757En zo krijg je een beter beeld van het lijnenspel van de profielen.

schoenenkast_758Ik lijm ook nog een stuk lat aan de binnenkant van het frame aan de bovenkant. En schaaf deze vlak met de handschaaf.

schoenenkast_759Aan de binnenzijde van ditzelfde frame heb ik dit voor en achter ook gedaan. Zo krijgt het blad straks toch nog een goede ondersteuning. Inmiddels weet ik waar ik in de fout ben gegaan. Dat zal ik in het laatste artikel van deze reeks beschrijven. Zonde van al het extra werk, maar gelukkig zie je straks niks van mijn fout en heb ik er enorm veel van geleerd.

4 thoughts on “Schoenenkast – profielen monteren (deel 14)

    1. Theo Post author

      De profielen zaten op zichzelf al redelijk strak in de kast. Daarnaast had ik het geluk dat de lijm heel snel opdroogde vanwege de temperaturen. Hierdoor hoefde ik ze niet te tacken, wat weer tijd scheelt in het opvullen van de gaten

      Reply

Leave a Reply