Voorzettafel – het onderstel (deel 3)

Nu de tafelpoten klaar zijn, kan ik ze onder het tafelblad plaatsen om zo de mooiste positie te bepalen. Dit doe ik, zodat ik weet wat de positie van de liggers onder het tafelblad is. Ik weet niet of het voor de stevigheid van de constructie echt noodzakelijk is, maar ik heb besloten dat ik groeven in het tafelblad frees waarin ik de liggers kan lijmen, zodat het onderstel en het tafelblad goed op elkaar gelijmd kunnen worden.

Offertafel_136Voor het infrezen van de groeven, maak ik weer gebruik van mijn geïmproviseerde freestafel. Het hek hoef ik maar een keer in te stellen, zodat de afstand van de groeven t.o.v. de buitenkanten van het blad, overal gelijk is.

Nu ik de groeven in de onderkant van het tafelblad heb, kan ik de maten van de liggers opmeten, zodat ik deze precies op maat kan maken. Ik zaag de buitenkanten van de liggers in verstek. Omdat ik de groef in de tafelpoten niet wil zien, moet ik uit de onderkant van de ligger een inham zagen. Deze moet ook in verstek zijn.

Offertafel_137Vanaf de zijkant ziet de houtverbinding er als volgt uit.

Offertafel_139Voor ik de proefpassing ga doen, frees ik eerst een profiel in de zijkanten van het tafelblad. Het blad is dunner dan ik eigenlijk gewild had, want het randje aan de onderkant van het blad is eigenlijk te dun. Dit vermoeden had ik al toen ik met het maken van het blad begon, maar ik had niet meer genoeg had en de AF is helaas dicht tussen kerst en oud- en nieuw.

Het resultaat van de proefpassing was mooier dan ik had durven dromen.

Offertafel_142Nu ik een beter beeld heb van de onderkant van de tafel, kan ik geen nadenken over hoe ik de geleiders voor de lade in het onderstel ga monteren.

Offertafel_143Een stuk afvalhout, schaaf ik met de hand tot deze iets minder hoog is dan 6mm. uit dit stuk hout zal ik de ladegeleiders maken. Het plan is om met een 6mm vingerfrees, groeven in de zijkanten van de lade te frezen, zodat de lade heel makkelijk in de tafel schuift.

Offertafel_146Om te kijken of de ladegeleiders de lade goed begeleiden, frees ik een 6mm groef in een stuk afval multiplex. Ik ben te vrede over het resultaat, de geleider schuift prima door de groef.

Offertafel_149Op dit punt heb ik eerst de lade gemaakt, zodat ik precies kon zien op welke positie ik de ladegeleider in het onderstel moest plaatsen. Het maken van de lade beschrijf ik in een vervolg artikel.

In een stukje afvalhout maak ik een groef, om te kijken of de ladegeleider goed past.

Offertafel_188 Nu kan ik de vorm van de ladegeleider bepalen. Omdat de in een hoek van 45 graden op het onderstel staan, moet ik ook de geleider in verstek zagen. Nu is het moment daar om het onderstel in elkaar te lijmen en om het blad op het onderstel te lijmen.

Offertafel_190 Offertafel_191Als ik de tafel uit de lijmklemmen haal, ben ik tevreden met het eindresultaat.

Offertafel_194Je kunt op de volgende foto goed zien, hoe de ladegeleiders in het onderstel zitten.

Offertafel_195In het volgende artikel, beschrijf ik hoe ik de lade gemaakt heb en laat ik het eindresultaat zien.

Leave a Reply