Een Domotica controller kiezen

domoticaMijn vermoeden is dat je op deze pagina gekomen bent, omdat je zelf met Domotica aan de slag wil. En je wilt graag weten welke Domotica controller voor jou het beste geschikt is. Helaas moet ik je deels teleurstellen, omdat ik ze bij lange na niet allemaal zelf getest heb. Maar ik kan je wel helpen met de argumenten waarop ik mijn Domotica controller gekozen heb. Overigens staat er een goede vergelijking van de meest gangbare commerciële Domotica controllers hier op de website van Robbshop.

Wat ik belangrijk vind aan de keuze voor een Domotica systeem is naast de robuustheid, de mate waarin ik sensoren en actuatoren van verschillende merken en technologieën op mijn Domotica Controller aan kan sluiten.  Hiermee wil zeggen dat ik me niet wil binden aan een specifiek merk of technologie.

Om de keuze goed te kunnen maken, moet je allereerst iets weten over de gangbare technologieën die er op de markt zijn. Voor de draadloze protocollen – dit is de technologie die er voor zorgt dat een sensor met de controller kan praten – bestaan er commercieel ruwweg twee. Je hebt aan de ene kant het officiële X-Bee (ZigBee) protocol en anderzijds is er het Z-wave protocol. Voor Nederland geldt dat er weinig sensoren, schakelaars en stopcontacten te koop zijn die gebruik maken van het X-Bee protocol.

Fibaro RGBWVoor Z-wave geldt dat er een heleboel sensoren en actuatoren te koop zijn. Zo heeft bijvoorbeeld Fibaro heel veel verschillende schakelaars en ook stopcontacten die je met Z-wave kunt sturen. Zonder dat ik al te veel reclame voor een specifiek merk wil maken, zijn er ook nog de Domotica producten die je in de bouwmarkten kunt kopen. Zo is Klik-Aan-Klik-Uit (beter bekend als KaKu) al een aantal jaren te koop in elke bouwmarkt. Het nadeel van de bouwmarkt oplossingen, is dat je meteen vast zit aan het merk wat je daar koopt. Daarnaast zijn deze goedkopere oplossingen vaak niet goed beveiligd en hebben ze maar een 1-weg communicatie.

Daar hebben we direct weer een nieuwe kreet die uitleg behoeft. Voor mensen die voor het eerst met Domotica in aanraking komen, kan ik me goed voorstellen dat je direct een heleboel nieuwe kreten om je oren krijgt. Wat is 1-weg communicatie? Dat is heel eenvoudig, de Domotica controller stuurt een commando naar bijvoorbeeld een stopcontact. Het stopcontact geeft bij 1-weg communicatie geen antwoord terug aan de controller. Je weet dus nooit helemaal zeker of je stopcontact daadwerkelijk aanstaat. Ik persoonlijk wil niet op een 1-weg communicatie moeten vertrouwen.

De duurdere Domotica artikelen (X-Bee en Z-wave) hebben een 2-weg communicatie. Dit betekent dat als de Domotica controller een commando naar een Z-wave stopcontact stuurt, dat dit stopcontact een bevestiging terug stuurt naar de controller waarmee het stopcontact aangeeft dat het commando is aangekomen. Dit heeft nog een voordeel. De Fibaro wall-plugs hebben ook een minuscuul kleine schakelaar, waarmee je het stopcontact aan- of uit kan zetten, vanwege de 2-weg communicatie weet de Domotica controller dus ook dat ik handmatig het stopcontact heb aangezet.

new-fibaro-wall-plug-2Voor mij geldt dat ik zeker wil weten of mijn 220V apparaten aanstaan wanneer mijn Domotica controller dat denkt en uiteraard ook wanneer een 220V apparaat uit staat. Dit houdt dus ook in, dat ik voor 220V apparaten dieper in de buidel moet tasten om ze op mijn Domotica controller aan te sluiten.

Omdat Domotica toch al een dure hobby is, wil ik aan mijn sensoren zo weinig mogelijk geldt uitgeven. Maar ik wil nog steeds dat ze betrouwbaar zijn. Omdat ik in de begin jaren 90 elektronica op school heb gehad, vind ik het prima om dergelijke sensoren zelf te maken. Wat voor houtbewerken geldt, geldt voor mij ook voor Domotica. Ik vind het fijn om dat te maken wat ik wil, wat soms betekent dat ik dingen maak die gewoon (nog) niet te koop zijn. Hiervoor gebruik ik het MySensors project.

Gelukkig zijn er meerdere Domotica controllers die aan mijn eisen voldoen. Als je een commerciële wilt kopen, dan is de Vera Edge een goede keuze. Dit baseer ik de diverse fora over Domotica en op de ervaring van mensen die ik ken. Zo is het MySensors project gemaakt door mensen die allemaal een Vera Domotica controller hebben.

Ik wil meer controle hebben over mijn Domotica Controller dan dat wat de commerciële Controllers bieden en ben daarom voor een Domoticz, eenOpen Source systeem gegaan. In de Open Source wereld heb je zoveel verschillende keuzes dat ik er echt een full-time taak aan zou hebben om ze allemaal te controleren.

Ik heb mijn keuze gemaakt door vooral veel fora te bezoeken om de meningen van andere mensen te lezen. Daaruit kwam Domoticz goed naar voren. Deze Open Source Domotica controller is oorspronkelijk gemaakt door een Nederlander en draait perfect op een Raspberry Pi en dankzij het Razberry schildje kan ik er ook Z-wave apparatuur mee aansturen. Hoe dat werkt, kun je op een andere pagina lezen.

RAZBERRY-On-piOverigens is het goed om te weten wat het grote verschil is tussen een commerciële en een Open Source controller. Voor een commerciële controller geldt, dat elke nieuwe software versie die uitgebracht wordt altijd uitgebreid getest is. Uiteraard worden de Open Source controllers ook goed getest, maar veelal gebeurd dit door vrijwilligers die  dat naast hun werk doen. En het kan voorkomen dat een nieuwe versie soms wat kinderfoutjes bevat.

Ik wil je hiermee vooral niet bang maken, want als je een beetje handig met Linux bent, dan raad ik je vooral aan om een Open Source controller te installeren. Het kost je alleen wat tijd en ze draaien bijna allemaal wel op je computer/laptop waardoor je ze eerst uit kunt proberen. En de Open Source community is zo groot dat de bugs altijd wel snel opgelost worden. Maar zoals gezegd, je moet zelf wel (leren) om je Domotica controller te onderhouden.

Kortom als je op zoek bent naar een Domotica controller dan is mijn advies om op voorhand eerst te bedenken wat je met Domotica allemaal wilt doen. Vervolgens kun je op de verschillende fora die controller uitzoeken die het beste bij jou en je budget past.

Als je onafhankelijke meningen over Domotica wilt lezen, dan kun je het beste terecht op het forum van Tweakers.net de website voor computers, elektronica en gadgets. Met name deze twee series met artikelen geven je een goed beeld, van wat de voor- en nadelen van de verschillende Domotica controllers zijn: