Wat is Domotica?

domoticaIn dit artikel leg ik op een zo’n eenvoudig mogelijke manier uit, wat mijn definitie van Domotica is. Domitica is een samenvoeging van het Latijnse woord Domus (wat huis betekent) en Elektronica. Het is niets anders dan het kunnen aansturen van Elektronische apparaten waardoor ons leven eenvoudiger wordt en waarmee we ook nog eens energie zuinig kunnen leven.

Het hart van elke Domotica systeem bestaat uit een Domotica Controller. Dit is een computerprogramma die kan luisteren naar elektronische sensoren die verschillende dingen kunnen meten zoals bijvoorbeeld de temperatuur, de luchtvochtigheid, de lichtsterkte, de luchtdruk, beweging etc. Daarnaast kan een Domotica actuatoren aansturen. Een actuator is iets dat elektronisch aangestuurd kan worden. Dit kan iets simpels zijn als verlichting maar ook de wat complexere zaken zoals bijvoorbeeld de motor van een rolluik of je garagedeur.

Naast het kunnen lezen van sensoren en het kunnen aansturen van actuatoren, is een Domotica controller speciaal ontwikkelt om hem zo te kunnen programmeren, dat je de sensoren en actuatoren aan elkaar kunt koppelen en kun je bepaalde dingen op tijd programmeren.

Zo kun je je controller bijvoorbeeld automatisch de lichten aan laten doen als de zon onder gaat. Nu is dat niet altijd handig wanneer je bijvoorbeeld nog niet thuis van je werk bent. Dus kun je dit scenario nog iets complexer maken door hem pas in te laten schakelen als er beweging bij de voordeur is en de zon al is onder gegaan.

Architecture-DomotiGaServer3Op het bovenstaande plaatje zie je hoe al die verschillende sensoren en actuatoren via een Domotica controller kunnen worden aangestuurd. Het plaatje heeft DomotiGA als Domotica controller. Dit is een gratis Domotica controller. In het plaatje zie je ook computer via webbrowsers en SmartPhones met je Domotica controller kunnen communiceren. Dit maakt het mogelijk dat je je huis ook op afstand kunt monitoren en eventueel de verwarming alvast aan kan zetten als je nog in de auto zit.

Nu ben ik er zelf niet zo happig op om mijn Domotica controller met het internet te verbinden. Zeker niet als je je Internet verbinding niet goed beveiligd hebt. Mensen kunnen dan op afstand zien of je wel of niet thuis bent. En voor mij is dat hetzelfde als tijdens je vakantie je foto’s op Facebook zetten. Ik zou dat zelf nooit doen, het is leuk dat je familie en je vrienden kunnen zien dat je het naar je zin hebt, maar er kijken ook mensen mee die minder goede bedoelingen hebben.

In de basis is Domotica niets meer of minder dan dit. Wat Domotica echt interessant maakt zijn de verschillende sensoren die beschikbaar zijn en de verschillende actuatoren. Tegenwoordig is Domotica booming, terwijl het eigenlijk al heel oud is. De eerste Domotica oplossingen zijn al in de jaren 70 van de vorige eeuw ontwikkelt. Wat zorgt er dan voor dat het nu opeens zou populair is?

The-Internet-of-Things-InfographicEr zijn denk ik verschillende redenen. Als eerste is onze welvaart enorm toegenomen en zijn de prijzen van elektronica, computers en microcontrollers heel laag geworden. Dit zorgt ervoor dat een Domotica controller voor de meeste mensen betaalbaar is geworden. Daarnaast heeft het internet ervoor gezorgd dat onze hele wereld is veranderd. En dankzij de ontwikkeling van de iPhone is de smartphone ook niet meer weg te denken. Dit betekent dat iedereen vanaf waar ook ter wereld toegang heeft tot het internet.

Over hoe het internet onze wereld heeft veranderd, kan ik een boek schrijven, maar in dit artikel wil ik alleen maar Domotica beschrijven. Wat wel belangrijk is aan de ontwikkeling van het internet, is dat het internet een medium is geworden waarop mensen kunnen samenwerken en hun kennis met andere kunnen delen. Een voorbeeld hiervan heb je op je scherm staan. Ik deel graag alles wat ik leer over houtbewerken met mensen zoals jij, die er ook meer over willen leren.

En je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel iets over te vinden. De naam voor dat zoeken staat al jaren als Googlen in onze dikke van Dale. Naast houtbewerkers zijn er ook elektronica en software specialisten die ook graag hun kennis gratis willen weggeven. Voor de software ontwikkelaars uit dit zich in de Open Source software. Dit is de software die je gratis mag downloaden en gebruiken.

Voor de elektronica specialisten betekent dit dat er mensen zijn, die een computer ontwerpen en dit ontwerp gratis ter beschikking stellen. Dit houdt in dat jij die ontwerpen mag aanpassen naar gelieven, maar ook dat je alleen betaalt voor de computer zelf en niet voor het ontwerp van de computer. Mooie voorbeelden hiervan zijn de RaspberryPi en de Arduino.

RAZBERRY-On-pi

Het doel van de bedenker van de RaspberryPi, was het ontwerpen van een echte computer, die zo goedkoop is dat ook mensen in de derde wereld een computer kunnen bezitten. Of dit doel gelukt is, durf ik niet te zeggen. Maar de RaspberryPi is vanwege zijn prijs €30,– zeer populair. De Arduino is een microcontroller, maar voor dit artikel laat ik de verdere werking van MicroControllers weg.

De RaspberryPi is als computer meer dan geschikt om een Domotica controller op te installeren. En hiervoor zijn ook verschillende OpenSource (gratis) Domotica Controllers beschikbaar. Tenslotte nog wat voorbeelden van wat je met Domotica allemaal kan.

irrigatiekraanDomotica als IrrigatieSysteem. Met behulp van wat simpele componenten en Domotica, kun je je tuin laten sproeien als je zelf op vakantie bent. Je kunt de oplossing zou instellen, dat hij ‘s nachts je tuin besproeit als het bijvoorbeeld al 5 dagen niet geregend heeft.

SfeerVerlichtingVerlichting afhankelijk van je behoefte. In de meeste Domotica controllers kun je verschillende scenario’s aanmaken. Hiermee kun je bijvoorbeeld een scenario maken voor sfeer verlichting tijdens een (romantisch) etentje. Of een scenario waarbij de lampen iets meer dimmen als je een film wilt kijken. En tenslotte een scenario waarin je gehele verlichting in je woonkamer volledig brand zodat je de kamer kunt stofzuigen. Je hoeft nu alleen maar het scenario te selecteren waar je behoefte aan hebt en je verlichting past zich automatisch aan.

slimme meter

Energie besparen. Het is heel eenvoudig om je Domotica systeem aan te sluiten op de energiemeter in je meterkast. Daarnaast kun je – als je wilt – elk stopcontact laten bedienen door je Domotica controller. Hiermee kun je meten welke apparaten de echte stroomvreters zijn en ze automatisch laten uitschakelen wanneer je niet thuis bent.

somfy-buitzonw-4-customAltijd een aangename temperatuur in je huis. Er zijn rolluiken en zonneweringen te koop, die je met je Domotica controller kunt bedienen. Dit houdt in dat je zonnewering automatisch omlaag gaat als de zon buiten schijnt – ook als je niet thuis bent. Hierdoor hoef je je huis in de zomer minder te koelen en dat bespaart je ook nog eens energie. De rolluiken kun je automatisch laten dichtgaan, als de zon in de winter ondergaat. Hierdoor komt er minder kou in je kamer binnen en hoef je ook minder te stoken.

Dit zijn allemaal wat eenvoudige voorbeelden. En hoe mooi Domotica ook is, zaken als het kunnen aansturen van zonnewering en rolluiken zijn behoorlijk prijzig. Afhankelijk van het systeem wat je kiest is het aansturen van verlichting ook aan de prijs. Gelukkig kunnen we als Doe-het-zelvers een hoop dingen maken voor een fractie van de prijs, van wat Domotica in de winkel kost.