Displays voor Domotica projecten

Je zult ze niet vaak in Domotica projecten gebruiken. Maar ze displays hebben zeker hun eigen waarde. Zeker als je een sensor/actuator wilt maken waarbij het belangrijk is dat een gebruiker iets af kan lezen.

Op deze pagina vind je een aantal displays die ik mijn eigen projecten gebruik. De meeste displays kun je zowel op de Arduino als op de Raspberry Pi gebruiken. Maar met name de touchscreen displays zijn minder geschikt voor de Arduino. Dit heeft twee redenen, als eerste het aantal pinnen die zo’n scherm in gebruik neemt. Hierdoor houd je weinig pinnen over voor je andere sensoren e.d. De tweede en voornaamste reden is dat de aansturing ervan heel veel code nodig heeft. Hierdoor houd je simpelweg te weinig geheugen over voor je Arduino programma. En natuurlijk kun je een Arduino Mega gebruiken. Maar om eerlijk te zijn, ik vind de Raspberry meer geschikt in zulke projecten. Vooral ook, omdat zulke projecten vaak een netwerk verbinding nodig hebben. En daarin is de Raspberry gewoon beter.

Nokia 5110

Eind jaren ’90 waren we allemaal heel blij met onze Nokia telefoons. Gelukkig kunnen we de lcd displays, die Nokia in zijn telefoons gebruikte ook aansluiten op een Arduino. De Nokia 5110 is een zuinige 1,5″ LCD display, die op 3.3V werkt, wat hem geschikt maakt voor batterij projecten. Dit display moet je via SPI op je Arduino aansluiten, wat betekent dat je 5 pinnen nodig hebt, of 6 als je de backlight Led van dit display ook met de Arduino wilt aansturen.

Nokia 5110De resolutie van dit display is 84 x 48 pixels. Als je het kleine lettertype gebruikt, dan heb je 6 regels van 14 karakters tot je beschikking. Naast tekst kun je ook graphics op het display tonen, zo zou je bijvoorbeeld die scherm kunnen gebruiken als je een spelletje op je Arduino ontwikkelt.

Dit display kun je voor een paar euro in China bestellen. In de Nederlandse webshops kosten ze rond de €5,–.

Sparkfun heeft een uitgebreide tutorial over hoe je de Nokia 5110 op je Arduino aan moet sluiten. Persoonlijk vind ik de library van AdaFruit beter. Die kun je hier downloaden.

1602 LCD

Het 1602 LCD is een simpele display die eigenlijk alleen maar karakters kan laten zien. Je kunt er dus geen speciale graphics mee laten zien. Het display kan twee regels van 16 karakters tonen (vandaar de naam 1602).

large_62_LCD-1602-2

Hij is iets duurder dan Nokia, maar tegenwoordig kun je hem, incl. I2C driver al voor een euro of 8 kopen. Het is niet het mooiste scherm dat er is, maar is prima voor projecten waar je een simpel scherm aan toe wilt voegen. Bijvoorbeeld de controller voor een weerstation.

Je kunt hem met de standaard bibliotheken van de Arduino IDE al aansturen. Mijn advies is wel, om de I2C driver te gebruiken. Als die er niet op zit kun je die er later alsnog op solderen. Maar dankzij de I2C driver gebruikt het display maar twee pinnen van de Arduino.

I2C 7 segment display

Work in progress