Mijn Domotica opstelling

Op deze pagina, vertel ik je iets meer over mijn Domotica opstelling. Ik ga niet in op alle apparaten die ik er op aangesloten heb. Maar ik ga wel in op welke controller(s) ik gebruik en hoe ik bepaalde apparatuur aanstuur.

Ik ben met Domotica aan de slag gegaan, omdat ik wat ledstripverlichting in een kamer wilde gebruiken, die ik toch redelijk moest verbouwen. De gipsplaten in het plafond moesten vervangen worden en de muren moesten opnieuw gestuct worden. En omdat het elektra allemaal nog bestond uit opbouw schakelaars en stopcontacten, moest dat ook volledig opnieuw gebeuren. Meteen een mooie kans om wat meer elektrische snufjes in die kamer te verwerken.

Maar goed, ik wilde dat allemaal wel maar had geen idee hoe ik dat allemaal moest doen. Na een avondje rondstruinen op het internet kwam ik de Razberry tegen.

RAZBerryDe Razberry is een heel klein opsteek printje dat op een Raspberry Pi past. Het is eigenlijk niets anders dan specifieke hardware voor de aansturing van Z-wave apparaten. De Raspberry Pi is zelf ook niet al te groot, op de volgende foto zie je de Razberry op mijn Raspberry Pi.

RAZBERRY-On-piIk vond de combinatie eigenlijk perfect. De Raspberry Pi is een volledige computer die heel energie zuinig is. Omdat een Raspberry Pi samen met een Razberry zo’n kleine €60,– kost, besloot ik om de gok te wagen. Bij de combinatie die ik bestelde zat ook een SD-card waarop Domoticz al geïnstalleerd was.

In het begin was ik niet heel tevreden over Domoticz. Niet omdat het niet goed werkt, in tegenstelling het werkt juist prima. Zeker met de Fibaro Z-wave componenten die ik besteld had om het een en ander uit te proberen. Het probleem dat ik vooral had, was dat er niet echt een gebruikershandleiding bestaat voor mensen die net met Domotica willen beginnen. Maar al doende leert men en na een paar uur was ik in staat om mijn Fibaro stopcontact plug te bedienen.

new-fibaro-wall-plug-2Deze plug stop je in een stopcontact en in de plug kan je een steker steken. Op zich niets nieuws want voor slechts €10,– euro koop je stopcontacten bij de Action die je met een afstandsbediening kunt aansturen. Maar de Fibaro plug kan ook het stroomverbruik meten van het apparaat wat er op aangesloten is. Dit geeft hij ook fysiek weer. In de plug zit een RGB led die toont wat het stroomverbruik is – blauw als het verbruik laag is en rood als bijvoorbeeld de stofzuiger op de plug is aangesloten.

Terwijl ik dit schrijf is het al bijna winter, en gebruik ik de plug om mijn elektrische deken op afstand te besturen. Ik kan de deken vanuit mijn woonkamer – via mijn mobiele telefoon – aanzetten. En na 20 minuten schakelt hij automatisch uit. Domoticz stuurt dan ook een SMS-je met de melding dat mijn bed warm is en ik naar bed kan.

Voor het aansturen van de ledstripverlichting maak ik gebruik van een RGBW controller van Fibaro. Deze controller is ook minuscuul klein en zet je tussen de voeding van je ledstrip en de ledstrip zelf in. Het was even een gepuzzel hoe ik dit moest aansluiten, daaraan zal ik een artikel op mijn blog wijden.

Fibaro RGBWOmdat de kamer, waar de strip gemonteerd is, dienst doet als afwisselend praktijkruimte en logeerkamer, heb ik verschillende scenes in Domoticz geprogrammeerd. Elke scene heeft zijn eigen kleur en geeft een eigen sfeer. Door de juiste scene te selecteren, krijg ik precies de sfeer die ik op dat moment wil.

Ik vind de Fibaro producten echt fantastisch, maar ze hebben ook een prijskaartje. Voor sommige toepassingen vind ik dat prima. Als ik een rookmelder op mijn Domotica wil aansluiten, dan moet ik er vanuit kunnen gaan dat die perfect werkt. Maar voor de dingen waar veiligheid een wat minder groot issue is, wil ik niet al te veel geld besteden. Gelukkig heb ik MySensors (een open source project) gevonden, waarmee ik zelf sensoren en actuatoren kan maken.

Zo heb ik met MySensors o.a. de volgende apparaten gemaakt:

 • Een Mood-lamp die ik met Domoticz aan- en uit kan zetten. Ik geloof er echt in dat er steeds meer apparatuur gaat komen die rechtstreeks met je Domotica controller kunnen communiceren. Nu heb je vaak nog extra apparaten nodig om bijvoorbeeld de Philips Hue verlichting met je Domotica controller te kunnen bedienen.
 • In elke kamer heb ik een gecombineerde temperatuur- en luchtvochtigheid meter. Nu weet ik ook dat het ophangen van de was in de logeerkamer er voor zorgt dat de luchtvochtigheid 10% stijgt.
 • In mijn woonkamer heb ik een Lux-meter. Deze meet de hoeveelheid licht en ik gebruik die sensor om de verlichting van mijn woonkamer automatisch in te laten schakelen als ik thuis ben.
 • Om de een of andere reden, vinden mensen dat ik planten moet hebben. Ik krijg ze tenminste cadeau. Nu vergeet ik die altijd water te geven, waardoor ze een niet al te lang leven hebben in mijn huis. Ik heb nu een sensor in mijn planten gestopt. Zodra ze dorst hebben krijg ik nu automatisch een SMS-je. Dat scheelt me weer betreurde gezichten als de mensen die mij planten geven weer eens op bezoek komen.
 • In de temperatuur- en luchtvochtigheid sensor in mijn woonkamer, zit ook een luchtdruk meter. Hierdoor kan Domoticz het weer voorspellen en dat is vooral handig als de was buiten hangt.

Ik heb nog een paar MySensor projecten die ik graag wil bouwen:

 • Een sensor voor het meten van beweging voor mijn voordeur (deze combineer ik met een sensor waarmee ik kan zien of de deur van mijn werkplek geopend is).
 • Een scene controller voor in de woonkamer. Hoe leuk het ook is dat je apparaten met je telefoon aan-/uit kunt zetten, dit gaat echt vervelen.
 • Een Japanse lamp met dimbare verlichting.
 • Een weerstation waarmee ik de windrichting, -snelheid, buitentemperatuur en buitenluchtvochtigheid kan meten. Het weerstation moet ook kunnen meten of het regent en hoeveel neerslag er valt.

De volgende zaken heb ik ook nog op de planning staan:

 • Het kunnen aansturen van de rolluiken op de bovenverdieping. Met name als er brand in huis is, wil ik dat ze automatisch open gaan, zodat ik altijd een vluchtroute heb.
 • De ventilator van mijn badkamer wil ik ook kunnen bedienen met mijn Domotica. Deze is aan de vochtige kant.
 • De deurbel wil ik aansturen met Domoticz. Zo kan ik hem op de stille stand zetten, op de momenten wanneer ik dat wil. Bijvoorbeeld als er herhaaldelijk kinderen belletje lellen.
 • Ik vind dat de radio-wekker zijn langste tijd heeft gehad. In mijn hoofd heb ik een concept om de radio-wekker in een modern (IoT) jasje te gieten.