Hartedief

Hartjes_514Voor mensen die mij dierbaar zijn, wilde ik een hartvormige sleutelhanger maken. Mijn keuze viel al snel op het mooie paarse Purperhart. Waar ik wel tegenop zag, was het met het hand uitzagen van de harten. Met het maken van het Yin Yang tekentje voor mijn Butsudan, kwam ik er al snel achter dat Purperhart een eigen wil heeft. Het laat zich niet makkelijk zagen met een figuurzaag. En al helemaal niet als je een wat dikker stuk purper hart wilt gebruiken.

Speciaal voor dit project, besloot ik om een elektrische figuurzaag te kopen. Ik wilde er eigenlijk al langer een, omdat je er echt hele mooie dingen mee kan maken. Omdat ik nog niet zeker wist of het figuurzagen wel iets voor mij is, besloot ik om een goedkope Ferm scoll saw te kopen. Gelukkig was er bij de Karwei een 20% korting actie, waardoor ik hem voor 80 euro op de kop kon tikken.

Voor ik de hartjes uit kan zagen, moet ik best veel voorbereiden. Op internet zoek ik een afbeelding van een hartje, dat ik het mooiste vind. In MS Word zet ik er zoveel mogelijk op een A4 en druk twee vellen af.

Hartjes_320Omdat ik zoveel mogelijk hartjes uit het purperhart wil halen, knip ik ze eerst uit.

Hartjes_321Voor ik de hartjes op het purperhart plak, kijk ik eerst even of ik er wel genoeg uit het hout kan halen. Voor projecten als deze, is het altijd verstandig om er meer te maken dan je nodig hebt. Zo maakt het niet uit als ik er een verpest en er is altijd wel iemand die je met zo’n hartje blij kan maken.

Hartjes_323Als ik zie dat ik er voldoende uit het hout kan halen, begin ik met het plakken van de papieren hartjes. Daarvoor kreeg ik een tip van een bevriende Amerikaanse houtbewerker. Op zijn you tube kanaal heeft RJBWoodTurner een hele serie geplaatst van een intarsia project die hij als kerstcadeau voor zijn vrouw heeft gemaakt. Als je interesse hebt in intarsia, dan is het kijken hiervan zeker de moeite waard.

Ik breng eerst een laag doorzichtige verpakkingstape op het purperhart aan. Ik heb nu een oppervlak waar ik contactlijm op kan spuiten zonder dat het op het hout komt. En als je contactlijm op beide delen, die je op elkaar wilt plakken, spuit dan blijft het veel beter zitten. Bij het maken van het Yin Yang teken heb ik de contactlijm alleen op het papier gespoten. Het bleef wel op het hout zitten, maar de randjes raakten wel los bij het bewerken van het Yin Yang teken.

Hartjes_324Nu spuit ik de uitgeknipte hartjes en het tape op het purperhart in met contactlijm. En laat dit een minuut of 5 intrekken.

Hartjes_325Als de contactlijm wat opgedroogd is, is het heel plakkerig. Je moet dan goed oppassen dat je de hartjes op de juiste plek legt, voor je ze aandrukt. Het is niet mogelijk om ze na het aandrukken te verwijderen. Omdat ik ze nog iets dichter op elkaar plak, dan toen ik het droog uitprobeerde. Kan ik er zelfs nog een extra maken.

Hartjes_326De tijd is aangebroken voor het zetten van de eerste stappen in mijn scroll saw carrière. Zeker met het harde purperhart, valt het in het begin niet mee. Maar na twee uur achter de scroll saw heb ik alle harten uitgezaagd en valt de hoeveelheid afval best mee. Geheel tegen mijn verwachtingen in, heb ik geen enkele zaag gebroken. Wel heb ik halverwege het zagen een nieuw zaagje in de scroll saw geplaatst. Ik merkte dat het eerste zaagje bot geworden was. Maar al met al krijgt het purperhart een hele mooie bestemming.

Hartjes_329Hier en daar zitten er behoorlijke zaagsporen in de hartjes, maar daar heb ik wel een oplossing voor. Ik plaats mijn schuurrol in mijn kolomboor en schuur de lijnen van de hartjes mooi strak. Ik laat het papier en de tape zo lang mogelijk op de hartjes zitten. Pas als het vormen klaar is, haal ik ze eraf.

Hartjes_331Omdat ik met mijn grootste schuurrol niet in het driehoekje aan de bovenkant kan komen, plaats ik mijn kleinste schuurrol in mijn kolomboor en schuur de driehoekjes zo ver mogelijk op. Hierbij moet ik goed oppassen, dat ik de ronde vormen in de bovenkant niet raak.

Hartjes_333Omdat ook mijn kleinste schuurrol ook niet helemaal in het puntje van het driehoekje komt, moet ik de driehoekjes nog licht bewerken met schuurpapier en sleutelgat vijltjes. Op dit punt ben ik toch al behoorlijk tevreden met het resultaat. Van de 18 harten die ik gemaakt heb zijn er twee die niet helemaal perfect zijn. Die twee maak ik wel af, maar ik zorg er wel voor dat ze apart van de grote stapel liggen.

Hartjes_334Het vormen van de hartjes is nu klaar. Ik haal het tape met het papier van de hartjes af en ben zeer blij met de tip van Robert. Dit gaat echt heel makkelijk. Nu moet ik alleen even goed uitdenken hoe ik de scherpe kantjes van de hartjes af ga ronden. Ik wil proberen of ik het met de bovenfrees voor elkaar kan krijgen. Want hoewel de hartjes niet zo groot zijn, is het met de hand afronden een zeer tijdrovende klus.

Omdat de hartjes heel klein zijn, is het afronden met de bovenfrees een gevaarlijke operatie. Ik besluit om eerst een hartje met de hand af te ronden. Na een half uur schuren met korrel p80 heb ik een afronding. De tijd die het me gaat kosten om de overige 17 met de hand af te ronden, is veel te veel. Het gaat me een werkdag van ruim 8 uur kosten en dan moet ik daarna de harten ook nog op schuren. Ik besluit om er een nacht over te slapen.

In het verleden heb ik wel eens gezocht naar een insert-plate voor mijn bovenfrees. En hoe graag ik het ook wil, ik heb geen ruimte in mijn schuur voor een freestafel. Ik herinnerde me wel, dat er in zo’n insert-plate een gat zit voor een staafje. Ik begreep meteen dat dit de oplossing voor mij was. De volgende morgen boor ik een gat in een grote deuvel en schroef deze op de MDF waar mijn frees onder hangt.

Hartjes_336

Update: Tuoh van het woodworking.nl forum, wees me er op, dat ik de deuvel aan de verkeerde kant van de frees heb geplaatst. Deze hoort aan de rechterkant van de frees te zitten.

Nu heb ik naast de kogellager van het afrondfreesje, nog een punt waar ik de hartjes tegen aan kan drukken. Als je geen tweede drukpunt heb, dan heb je de kans dat het freesje in het hartje grijpt. Hierdoor kan het hartje met een noodgang gelanceerd worden. Als je het geluk hebt dat het hartje jou niet raakt, dan heb je altijd nog de kans, dat je met je vingers het ronddraaiend freesje raakt. Maar daar wil ik eigenlijk niet over nadenken.

Om op deze manier kleine stukken af te ronden, moet je genoeg ervaring hebben met het houtsoort dat je gaat afronden. Elk houtsoort voelt anders aan, als je het freest. En het is zeker heel verstandig om eerst een groot stuk van het houtsoort dat je gebruikt uit te proberen op je frees. Daarnaast is het ook heel verstandig, dat je veel ervaring hebt van het gebruik van de bovenfrees onder een freestafel. Dit is geen techniek voor een beginnende hout bewerker.

Ik stel de snelheid van mijn bovenfrees in, op de langzaamste stand. Purperhart is echt keihard en dat moet je op de langzame stand frezen. Maar als ik het eerste hartje na het afronden bekijk, dan ben ik zeer te vreden. Er zijn wel brandsporen zichtbaar, maar het afronden van een hartje is binnen 5 minuten gedaan.

Hartjes_339Helaas kom ik vanwege de diameter van de kogellager niet helemaal in het driehoekje aan de bovenkant. Deze moet echt met de hand afronden. Ik probeer daarbij om de lijnen mooi in het puntje van het driekhoekje te laten samenkomen.

Op de volgende foto zie je links een hart waarvan ik het driehoekje nog niet afgerond heb. Het rechter hartje is klaar.

Hartjes_342Omdat het afrondfreesje wat brandsporen heeft nagelaten, moet elk hart schuren. Ze zijn te klein voor mijn elektrische schuurmachine, waardoor ik aangewezen ben op schuurpapier.

Ik schuur elk hartje op van p80 tot en met p300 en ze voelen na afloop echt heel glad aan. De meeste brandsporen zijn gelukkig ook niet meer zichtbaar. Na 5 uur schuren heb ik er 14 klaar. De overige 4 laat ik even voor wat ze zijn.

Hartjes_344Voor ik dit project af kan ronden, zoek ik op internet naar geschikte sleutelhanger ringen. Veel haast heb ik daar niet bij, want ik zie dat sommige hartjes hun paarse kleur wat hebben verloren. Om deze kleur terug te krijgen, moet de hartjes zonlicht hebben. Ik wacht op een zonnige dag en leg de hartjes in het zonlicht. Dit doe ik tweemaal, een keer de ene kant en de andere keer de andere kant.

Het project is nu bijna klaar. Ik boor met de kolomboor de gaten voor de ringen en spuit drie lagen acryl lak op de hartjes.

Hartjes_507Het is de eerste keer, dat ik de acryl lak gebruik. Ik moet toegeven dat ik daarmee wel een risico nam. Want toen ik de lak erop spoot had ik nog maar twee dagen voor de hartjes af moesten zijn. De lak zelf werkt eigenlijk heel fijn en hij droogt ook enorm snel op. Na een half uur drogen kan je een nieuwe laag aanbrengen. En acryl lak is nu eenmaal beter voor het milieu. Waar ik minder over te spreken ben, is dat de lak niet zo sterk is als een olie laag. Dit merkte ik toen ik de ringen door het gat van de hartjes haalde. Ik kreeg dat niet voor elkaar zonder de lak wat te beschadigen.

Maar over het eindresultaat ben ik meer dan tevreden. De paarse kleur is echt prachtig geworden.

Hartjes_515

4 thoughts on “Hartedief

  1. Theo Post author

   Hoi Anja,

   Beetje een late reactie, maar ik heb ze met liefde voor jullie gemaakt. Zo hebben we allemaal een mooie herinnering aan een heel mooi jaar.

   Warme groet,
   Theo

   Reply
  1. Theo Post author

   Hartelijk dank voor het compliment. Intarsia is een techniek die op mijn lange lijst van ooit eens uitproberen staat. Maar ik zie geen reden waarom je met deze zaag geen intarsia projecten zou kunnen doen. Intarsia vereist vooral een goede concentratie en veel oefening om heel precies tegen de lijnen aan te kunnen zagen.
   Wat ik wel een minpunt vind – geen ervaring of andere figuurzagen dit ook hebben – is dat het blad waar het hout op ligt behoorlijk fibreert als de zaag aanstaat. Ik denk niet dat het comfortabel is om er uren achtereen mee te moeten werken.

   Reply

Leave a Reply