Een fotolijstje

Fotolijstje_464Ik heb het op mijn blog, denk ik, al eens vaker geschreven. Voor ik een groter project met een houtsoort doe waar ik nog nooit mee gewerkt heb, probeer ik dat hout eerst uit in een kleiner project. Ik kan dan heel goed uitproberen hoe het hout zich laat bewerken. Zo ook voor dit project.

Al een tijdje heb ik een heel mooi stuk kersen liggen, dat de perfecte maat heeft voor een bovenkant van een kleine kast. Tegelijkertijd met dat mooie stuk kersen heb ik ook een smaller plank kersen gekocht. Ik wist nog niet goed wat ik er mee zou doen, maar uiteindelijk kun je van elk hout wel iets maken. Onlangs kreeg ik van mijn ouders een foto van mezelf, toen ik een jaar of twee was. Die foto ontroerde me en ik wist meteen een bestemming voor dat kleinere stuk kersen.

Ik maak het kersenhout eerst mooi haaks op de van-dikte-bank, zodat ik er een strook van af kan zagen. Voor de breedte en dikte van het fotolijstje heb ik de maten opgenomen van een lijstje dat ik al eens gekocht heb. Dat lijstje is 2cm breed en 1,2cm dik.

Fotolijst_1Mijn eerste bevinding, is dat het kersenhout zich makkelijker laat bewerken dan bijvoorbeeld Maple, voor mijn gevoel komt het qua zagen aardig in de buurt van het Amerikaanse walnoot. Om die vergelijking goed te kunnen maken, moet ik eerst nog wel de beitel in het hout zetten. Daar zal ik een andere tussenproject voor moeten bedenken.

Omdat ik heel benieuwd ben naar hoe de combinatie kersenhout met Amerikaanse walnoot eruit ziet, besluit ik om een dunne strook Amerikaanse walnoot in te leggen. Hiervoor frees ik eerst een groef in het kersen. Ik kom er later achter dat ik op sommige plekken het kersen niet goed tegen het hek van de freestafel heb gedrukt – de lijn is niet mooi kaars recht. Maar dat zou ook kunnen, omdat mijn schaafbank wat kleine deuken in het kersen heeft achter gelaten. Het frezen gaat overigens heel fijn, ik vind dat kersen eigenlijk nog net iets makkelijker freest dan Amerikaanse walnoot

Fotolijst_02Van een dunne plank Amerikaanse walnoot, zaak ik een strook af van iets meer dan 6mm. Dat is de diameter van de vingerfrees waarmee ik de groef in het kersen heb gefreesd. Ik zaag hem bewust ruim zodat ik eventuele zaagsporen kan weg schuren.

Nadat ik met mijn blokschaaf en schuurpapier de walnoot op de juiste dikte voor de groef heb gemaakt – het is echt een strakke passing. Lijm ik de walnoot in de kersen.

Fotolijst_05Nu ik de foto terug zie, merk ik dat ik de laatste tijd veel geschaafd heb. Die krullen bovenin de foto, zijn niet alleen van dit project. Maar daar gaan nog veel meer krullen bijkomen. Het strookje walnoot steekt best ver boven de kersen uit.

Fotolijst_08Maar is zo weggeschaafd en na de kaartschraper voelt het aan alsof het een geheel is. Voor de foto heb ik de kersen met walnootinleg vochtig gemaakt, ik ben gewoon te nieuwsgierig om dit niet te doen. Ik moest gewoon weten hoe de combi van kersen met walnoot eruit ziet.

Fotolijst_12Ik vind zelf dat kersen een hele mooie tekening heeft, al moet ik ook eerlijk bekennen dat ik het contrast tussen beide houtsoorten wel erg minimaal vind – ik had op meer gehoopt. Maar misschien wordt het contrast groter als ik het lijstje straks in de olie zet.

Nu kan ik de bovenzijde van het kersen latje aan beide kanten afronden met een afrondingsfreesje. Ik heb hiervoor het kleinste diameter afrondfreesje gebruikt dat ik bezit. Ik kies bewust voor een kleine afronding, omdat ik denk dat die kleine subtiliteit net iets mooier wordt dan een grotere afronding – het lijstje is immers maar 2cm breed. En als ik niet tevreden ben, dan kan ik altijd nog een afrondingsfrees met een grotere diameter gebruiken. Maar dat hoeft niet want ik ben tevreden met het resultaat.

Fotolijst_13Het hout voor de lijst is nu zo goed als klaar. Ik moet er alleen nog een sponning in frezen. Dat zou ik ook kunnen doen als het lijstje gelijmd is, maar dan moet ik de hoeken ook weer mooi recht maken met beitels. En daar heb ik voor de verandering eens even geen zin in. Bovendien wil ik het lijstje in verstek zagen, dan is het juist heel makkelijk om de sponning nu al te frezen.

De sponning frees ik in twee keer in het kersen. Ik gebruik hiervoor een sponningfrees en frees in een keer best veel materiaal weg. Met mijn frees op de een na laagste stand, laat het freesje eigenlijk geen noemenswaardig brandsporen na. Ook hier een extra punt voor het kersenhout. Het lijkt erop dat het nog lekkerder bewerkt dan mijn huidige favoriet het Amerikaanse walnoot.

Fotolijst_16Voor het op maat maken van het lijstje, maak ik de binnen zijden net iets smaller en lager dan de foto waarvoor ik het lijstje maak. Zo kan ik straks de foto precies positioneren zoals ik het wil.

Het kersenhout laat zich ook prima zagen met mijn afkortzaag. Daar was ik op voorhand wel huiverig voor, omdat mijn afkortzaag nog wel eens voor splinters zorgt als ik er vuren op zaag. Na het verstek zagen is het tijd voor een proefpassing. Al met al ben ik redelijk tevreden. De hoeken sluiten niet 100% mooi aan, maar het is goed genoeg.

Fotolijst_18Voor ik het lijstje in elkaar lijm, probeer ik mijn lijmstrategie eerst uit. Ik weet dat er houtbewerkers zijn die de band voor het lijmen van verstek fijn vinden, maar ik heb er altijd ruzie mee.

Fotolijst_19Als ik het lijstje eenmaal gelijmd heb en in de band geklemd. Klem ik de hoeken van het lijstje goed aan met normale lijmklemmen. Het is me al te vaak gebeurd dat er hoogte verschil zit tussen twee van de zijdes van een lijst. Tussen de bekken van de lijmklem en het lijstje, plaats ik stukjes hout waar ik blauwe tape op heb geplakt. Zo voorkom ik, dat ik die stukjes hout aan het lijstje vast lijm.

Fotolijst_20Na een klein half uurtje haal ik de normale lijmklemmen eraf. En verwijder lijmresten met een beitel. Beter nu verwijderen dan straks heel lang schuren. De band laat ik er nog opzetten tot de volgende dag.

Als ik de band eraf heb gehaald, schuur ik het lijstje licht op. Ik hoef geen korrel p80 of p120 te gebruiken. De zij- en onderkant zijn al heel mooi – met dank aan mijn schaafbank. En de bovenkant heb ik na het inlijmen van de walnoot al onder handen genomen. Ik hoef het lijstje maar heel licht op te schuren met p180.

Het enig dat nu nog rest is een achterkant zagen uit triplex. Ik zaag deze niet te krap, wie kijkt er nou eenmaal, naar de achterkant van een fotolijst?

Fotolijstje_293Het lijstje en de achterkant, krijgen drie lagen Osmo topoil. Dat is weer eens wat anders dan de gebruikelijk Deense olie. Ik vind deze olie eigenlijk nog veel mooier. Het resultaat is niet hoogglans, het smeert net zo makkelijk, de nerven zijn nog mooier zichtbaar en bovenal het stinkt niet.

Bij de lokale glashandel, laat ik een stuk glas van 2mm op maat snijden. En nu is het tijd om dit project af te ronden.Fotolijstje_459Ik word ook steeds beter in het gebruik van de soldeerbout waar ik mijn handtekening mee zet.

Fotolijstje_460

De achterkant zet ik vast op de manier zoals ze dat vroeg ook deden. Ik heb hiervoor wel koperen draadnagels gekocht. Het zijn net deze kleine details die een project goed of super maken. Normale spijkers vond ik niet zo mooi bij het lijstje kleuren.

Fotolijstje_461Alles ligt klaar, het spijkeren kan beginnen.

Fotolijstje_462

Ik plak de blauwe tape op mijn geoliede achterkant, ik wil de afwerking niet beschadigen.

Fotolijstje_463Het spijkeren viel eigenlijk best tegen. De koperen spijkers gingen niet van zelf in het kersenhout. Maar uiteindelijk is dit het resultaat. Ik moet nog wennen aan de combinatie walnoot en kers.

Fotolijstje_464

Leave a Reply