Standaard voor het fotolijstje

Standaard_fl_465Het ontwerp voor deze standaarden zat al langer in mijn hoofd. En voor een grotere lijst heb ik ze al eens geprobeerd te maken. Ik had daarvoor al een mal gemaakt, zodat ik de standaarden met de bovenfrees heel makkelijk kon maken. Alleen kreeg ik het niet voor elkaar. Telkens als ik de kopse kant tegen een frees aan hield, hapte het freesje enorme stukken uit het hout.

Maar gelukkig heb ik van die poging enorm veel geleerd. Ook dat  de hoek waaronder de lijst in de standaard valt niet bepaald wordt door de schuinte van de inkeping. Als je de inkeping namelijk breder maakt dan dikte van je lijst, dan wordt de hoek minder stijl.

Met die les in mijn achterhoofd, heb ik mijn zwenkhaak ingesteld op een hoek die ik mooi vond. Daarna heb ik de hoek van de zwenkhaak een paar graden stijler ingesteld. Die hoek heb ik aan een kant overgenomen op een stuk Amerikaanse walnoot van ruwweg 2cm bij 3cm en een lengte van 8cm. Tegen die lijn heb ik het lijstje aangehouden en op ruwweg 1mm extra heb ik de andere lijn op het hout geplaatst.

Nu heeft het lijstje net iets meer ruimte en dat is nodig, omdat ik de olielaag van zowel het lijstje als van de standaarden niet wil beschadigen. De lengte van 8cm is ook heel belangrijk. Als het lijstje in de standaard zit, dan moet de achterkant van de standaard even lang of langer zijn, dan de loodlijn die je vanaf de bovenkant van het lijstje trekt. Dan staat het lijstje keurig in balans en kan deze niet achterover kiepen.

De lijnen heb ik met mijn markeermes overgenomen en met een beitel heb ik de lijnen wat afgeschuind. Nu heb ik een mooie rand waartegen ik een zaag kan houden tijdens het zagen.

Standaard_fl_294De hoek die het lijstje aan de onderkant maakt is gelijk aan die hoek die het lijstje maakt met de standaard. En gelukkig heb ik die hoek nog op mijn zwenkhaak ingesteld staan. Ik neem de onderste lijn ook over met een markeermes. Zodat ik daar later keurig een beitel op kan zetten.

Het uithakken van het hout is qua techniek hetzelfde als het maken van een zwaluwstaart verbinding. Je zaagt eerst het hout netjes langs de lijnen in.

Standaard_fl_296Nu is het een kwestie van met beitels heel voorzichtig het hout uit beitelen. En als je klaar bent heb je de inkeping onder de hoek die je wilt.

Standaard_fl_298Uiteraard was ik benieuwd naar hoe de hoek van de lijst in werkelijkheid is. En zet ik het lijstje in het hout. Prima niks meer aan doen.

Standaard_fl_300Als je van eenvoud houdt, dan kun je nu al stoppen, maar ik wil juist een illusie creëren waarin het lijkt alsof de standaard het lijstje eigenlijk helemaal niet kan houden. Daarvoor ga ik een paar curves in de standaard maken. De curves teken ik met mijn Franse contouren set.

Omdat ik de curves met een schuurrol in mijn kolomboor in het hout wil schuren. Zag ik eerst een grootdeel van het hout, dat ik moet verwijderen, van de standaard af. Dat scheelt weer een hoop schuurwerk.

Standaard_fl_302De curves schuur ik in het hout met een schuurrol in mijn kolomboor. Tijdens het schuren beweeg ik de boorkop op en neer, zodat ik geen schuursporen in het hout achterlaat. Met een klein stuk hout kan de prima. Die kan je met een hand ook tegen de schuurrol aandrukken.

De curves aan de bovenzijde van de standaard zijn puur decoratief, de echte illusie komt pas nadat ik ook in de onderkant een curve aanbreng.

Standaard_fl_305Met een schuurrol met een kleinere diameter, schuur ik ook de ronding in de onderkant.

Standaard_fl_308Het vormen van de curves duurde niet heel lang. Binnen 10 minuten had ik het hout aan de bovenkant afgerond en de curve in de onderkant gevormd. Uiteraard wilde ik graag zien wat het resultaat van het schuren is. Want hoewel ik de curves met de Franse contouren set op het hout heb gezet, heb ik me bij het vormen niet echt aan de lijnen gehouden. Ik heb lijnen als richtlijnen gebruikt, maar op het moment dat ik de curves perfect vond was ik nog niet bij de potloodlijnen.

Standaard_fl_309Even twijfel ik of ik van mijn oorspronkelijk ontwerp zal stappen. Mijn plan is namelijk om de standaard zoals die nu is, in tweeën te zagen, zodat ik twee mooie dunne standaarden heb.

Standaard_fl_310Hoewel het lijstje zo ook prima staat en hij echt lijkt te zweven, ga ik toch voor het oorspronkelijke plan. Met mijn kruisstaal trek ik een lijn iets uit het midden van het hout. Als ik hem op die lijn zaag dan zijn beide stukken nagenoeg even breed.

Standaard_fl_312Dit is wederom een moment waarop ik echt uitkijk naar een grotere werkplek. Met een lintzaag heb je het stuk in een mum van tijd in tweeën  gezaagd. Met de hand valt dit echt vies tegen. Dat komt, omdat het stuk hout zo klein is, dat ik er geen lijmklem op krijg en ik heb bijna geen ruimte om hem vast te houden. Maar de aanhouder wint.

Standaard_fl_313Uiteraard wil ik nog even zien hoe het resultaat geworden is, voor ik de twee standaarden met de hand ga schuren.

Standaard_fl_315Ik schuur eerst de zijkanten met p80 en p120. Hiervoor kan ik gelukkig nog mijn schuurblok gebruiken. Ik let er goed op dat beide standaarden nagenoeg even breed zijn. Het hoeft niet 100% exact, want als ze straks iets uit elkaar zijn dan valt dat niet op.

Na de zijkanten, kan ik mijn schuurblok nog gebruiken voor het afronden van de bovenkant en de curve onderin. De rest moet toch echt zonder schuurblok. Als ik tevreden ben met het resultaat schuur ik alles op met p180.

Standaard_fl_316Ik smeer er drie lagen Osmo topoil op en werk de standaardjes af met Wax. Op de volgende foto’s het eindresultaat.

Standaard_fl_465Standaard_fl_466Standaard_fl_467Standaard_fl_468Standaard_fl_469

2 thoughts on “Standaard voor het fotolijstje

 1. Jet

  Ha Theo, net je site gevonden o zoek naar info over speunen! Erg mooi wat je maakt! Jammer dat ik het niet kan pinnen zodat er nog meer mensen van kunnen genieten.. Ik heb de afbeelding van je standaard voor het lijstje voor mezelf opgeslagen. Lijkt me ook handig als we een recept maken vanaf de Ipad 😉

  Reply
  1. Theo Post author

   Hoi Jet,

   Dank je wel voor je complimenten. Ik heb zojuist de share this knoppen toegevoegd. Dus als je wilt kun je ze als nog delen.

   Groeten,
   Theo

   Reply

Leave a Reply