Butsudan – Knoppen voor de lade en het hout voor de lade voorbereiden (deel 13)

De ontwerpkeuzes die ik gemaakt heb, werken soms in mijn voordeel. Omdat de achterkant van de kast aan de binnenzijde met goudstof wordt bekleed, kan ik de achterkant pas monteren als het karkas volledig geolied en gewaxed is. Het voordeel hiervan, is dat ik nu nog makkelijk de afmetingen van de lade op kan nemen. Hierbij moet ik wel rekening houden met een knopje dat op de voorkant van de lade komt, deze mag niet verder uitsteken dan het schapje. Anders kunnen de deuren niet volledig sluiten.

Ik begin met het maken van de finishing touch, dat is het knopje zelf. Met de proppenboor boor ik een paar proppen van 1cm in een stuk afval hout. Ik zorg er wel voor dat de proppen nog vast blijven zitten op het hout, zodat ik een gat in de prop kan boren waarin een 6mm prop van essenhout past. Dit kleine accent, zorgt ervoor dat het Yin en Yang tekentje meer in het ontwerp past. Daarin zit namelijk ook essen verwerkt.

Butsudan_131Om de knoppen wat speelser te maken, boor ik gaten de iets naast het middelpunt van de knop zitten. Ik speel hiermee met verschillende posities.

Butsudan_134En zie al meteen dat de rechts mij niet bevalt, maar daarom maakte ik er ook meer.

Butsudan_138Omdat je soms aan iets moet wennen voor je het mooi vindt, besluit ik toch om ook in de rechts de essenprop te lijmen.

Butsudan_142Met een beitel steek ik de essenproppen vlak af met de knoppen zelf en laat de knoppen met rust tot de lade klaar is.

Over mijn zaagtafel heb ik al veel gezegd, en meestal niet in de positieve zin. Voor de lade heb ik een balk populierenhout gekocht die veel hoger is dan de hoogte van mijn zaagblad. Nu zou ik dit wel kunnen zagen met mijn zaagtafel, maar dan moet mijn spouwmes eruit. Dat is nu net het stuk dat dikke planken zagen nog enig zins mogelijk maakt op mijn zaagtafel. Aangezien ik nu al zoveel met handgereedschap heb gedaan in dit project, kan ik de planken ook net zo goed met de hand zagen.

Ik markeer een lijn rondom de balk waardoor ik een iets meer dan 1 millimeter dikke plank krijg dan ik voor de lades eigenlijk wil. Dit doe ik zodat ik nog wat correctie met de handschaaf uit kan voeren voor de plank te dun wordt.

Butsudan_280Met een beitel steek ik – aan de kant van de lijn waar ik ga zagen – een dunne groef naar de lijn toe. Hierdoor heb ik een mooi referentiepunt om mijn zaag te geleiden. Met de Japanse zaag, zaag ik vervolgens de plank van de balk. Nu is mijn Japanse zaag niet bedoeld voor het zagen van planken, daar zijn namelijk andere types Japanse zagen beter in, maar het zagen gaat eigenlijk best makkelijk. Het kost alleen veel tijd.

Butsudan_274 Butsudan_275De plank die ik van de balk heb afgezaagd plak ik met dubbelzijdige tape vast op een stuk melamine. En met een no 5 Stanley bankschaaf, schaaf ik de plank haaks.

Butsudan_282Ik schaaf ook de balk weer vlak en zaag er nog een tweede plank vanaf. Ik gebruik de eerste plank als referentie om de tweede plank vlak te schaven. Kijk eens wat een mooi cadeautje er in de populierenbalk zat. Ik vind de houttekening wonderschoon.

Butsudan_284Ik schaaf ook een stuk walnoot dun en fineer dat op een stukje dat ik zaag uit mijn zelfgemaakte planken.

Butsudan_289 Butsudan_290

Leave a Reply