Butsudan – tekening van het hout en ontwerpbeslissingen (deel 3)

Butsudan_024Waarschijnlijk is het op de foto’s niet goed te zien, maar de walnoot die ik gebruik is niet egaal van kleuring. Een deel van de planken is wat lichter, dat is vaak het geval met het hout dat meer aan de buitenkant van de boom zit. Het is het beste om je kasten uit een plank te maken. Dan heb je qua kleuring en tekening geen verschil. Dat was voor mij helaas geen optie, maar de boven- en onderkant zijn wel uit dezelfde plank. Dit geldt ook voor de zijkant, al is dat een andere plank dan de plank voor de boven- en onderkant.

Voor de onderkant geldt dat ik de lichte kleur naar achteren heb geplaatst. Dit heb ik ook met de zijkanten gedaan, zodat het lijkt alsof er een lichte streep van de onderkant tot de bovenkant loopt. Voor de bovenkant geldt dat er meer lichte stukken opzitten. Deze heb ik naar boven gericht, omdat ik hoop dat dat een speels effect geeft.

Het kiezen van hoe je de tekeningen van het hout laat lopen, is eigenlijk het belangrijkste deel van het project. Dit kan een project maken of breken. Ik hoop dat mijn keuze in elk geval goed uit gaat pakken.

Voor de zijkanten heb ik gekozen voor een dikte die eigenlijk aan de dunne kant is voor een kast. Maar doordat de Butsudan heel klein is durf ik dat wel aan. De reden dat voor dun materiaal gekozen heb is om de hoogte van de kast te benadrukken. Zo heb ik ook bewust voor dikker materiaal aan de boven- en onderkant gekozen. Deze benadrukken de vorm en geven het geheel een robuuste uitstraling. Aan de bovenkant heb ik genoeg materiaal over om een kleine curve in het hout te maken, waardoor het geheel een meer Japanse uitstraling krijgt.

De keuze voor het materiaal van de achterkant was voor mij heel eenvoudig. Ik ga de binnenkant met een goudkleurige stof bekleden, waardoor de kleur niet overeen hoeft te komen met het hout van de kast. Al moet ik zeggen dat de lichte kleur van het plaatmateriaal niet misstaat bij de lichte kleur van het walnoot dat ik naar achteren heb geplaatst.

Ik ga geen standaard scharnieren gebruiken om de deuren op de kast te monteren. Deze vind ik te veel opvallen en dat wil ik juist voorkomen. In plaats van standaard scharnieren gebruik ik speunen, deze moet ik wel iets aanpassen. Daaraan zal ik een apart artikel besteden.

Leave a Reply