Voorzettafel – de lade en het eindresultaat (deel 4)

Een paar geleden heb ik een balk populierenhout gekocht. Inmiddels heb ik daar voor meerdere projecten al planken van gezaagd. Populierenhout is namelijk prima hout voor de zij- en achterkanten van lades. Ik begin ook nu met het zagen van een plank voor de lade.

Offertafel_150Het is nu dat ik echt het verschil merk met deze Japanse zaag en mijn andere. Deze is echt bedoeld om hout op de kopse kant te zagen. Waar het zagen van een plank en het verleden nog wel eens een tijdrovende klus was, zaag ik hem nu binnen 15 minuten.

En de zaag laat beperkt sporen achter, die ik met een of twee keer schaven wel weg krijg.

Offertafel_153Nu kan ik de voor-, achter en zijkanten grof op maar zagen. Ik heb er voor gekozen om de voorkant van de lade te fineren met walnoot. Ik kan de voorkant niet met een verdekte zwaluwstaart monteren, omdat deze aan de zijkanten een centimeter of twee uitsteekt.

Offertafel_156De zwaluwstaarten maak ik op dezelfde manier, als dat ik deze gemaakt heb voor in de lade van de Butsudan. Als de zwaluwstaarten gemaakt zijn, kan ik de groef voor de bodem frezen.

Offertafel_159En ook met deze proefpassing ben ik zeer tevreden.

Offertafel_161

Als de lade eenmaal gelijmd is, kan ik de groeven voor de ladegeleiders in de zijkanten frezen. Bij het instellen van mijn bovenfrees, ga ik heel voorzichtig te werk en frees ik eerst een groef in een stuk afvalhout. Als de groef nu niet op de goede plek zet, dan is dat minder erg dan wanneer ik dat in de lade zelf doe.

Offertafel_172Nadat ik de eerste groef in de lade heb gefreesd, kan ik ook de ander zijkant infrezen. Ik moet wel op tijd stoppen. De groef moet niet over de gehele lengte van de zijkant gefreesd worden, omdat deze ook als stop voor de lade geleiders dient. Zo kan je de lade nooit te ver in de tafel schuiven.

Offertafel_174Met een beitel maak ik de groeven recht.

Offertafel_179Nu kan ik testen of de ladegeleider niet te dik is.

Offertafel_180Het enige dat nog resteert is de ladefront op de lade lijmen. En alles voorzien van 3 drie lagen deense olie en een wax laag als afronding. Omdat ik min of meer gedwongen werd om 90% van dit project met de hand te doen heb ik heel wat uren in dit project zitten. Maar het eindresultaat mag er best zijn.

Offertafel_207Offertafel_205Offertafel_206En de tafel past heel mooi bij de delen van de Butsugu die ik tegelijk met de tafel in de olie heb gezet.

Offertafel_210

Leave a Reply