Butsudan – speunen monteren en deuren afhangen (deel 12)

Misschien komt het, omdat ik na al die uren de Butsudan eindelijk eens af wilde hebben. Maar van het daadwerkelijk inleggen van de speunen kan ik geen foto’s meer vinden. Dat is erg jammer, te meer omdat ik zelf weinig over dit proces op internet heb kunnen vinden.

Als eerste stap, heb ik dubbelzijdig tape op het deel van de speun geplakt, dat in de onderkant van de deur komt. Ik zeg bewust deur want het afhangen heb ik deur voor deur gedaan. Daarna heb ik de speun op de speun in de onderkant gelegd, en wel zo dat deze ongeveer evenwijdig lag aan de speun in de onderkant. Vervolgens heb ik de deur heel voorzichtig op de speun gedrukt en kon ik de deur uit de kast halen terwijl de speun bleef zetten.

Voor de rest begint dit een herhaald recept te worden. Het profiel van de speun volgen met een breekmesje en het gat uitkappen met een beitel en een grondschaaf gebruiken. Dit was best een lastige klus, omdat het grootste deel van het gat in de kopse kant van een staander van het deurframe gekapt moest worden. Daarnaast zat er aan weerszijde van de speun maar 1 millimeter hout, waardoor er geen ruimte voor fouten was.

Nadat ik het gat voor de speun gekapt heb, kon ik de gaten voor de schroeven voorboren en kon ik de eerste speun in de deuren monteren. Voor de bovenste speun heb ik hetzelfde proces gehanteerd. Gelukkig zat de bovenkant van de Butsudan nog niet vast waardoor ik de deuren makkelijk in en uit de kast kon krijgen. Want als de kast eenmaal gelijmd is, dan kunnen de deuren er nooit meer uit.

Voor het afhangen van de eerste deur heb ik een winkel haak gebruikt, zodat ik zeker weet dat die deur haaks hang.

Butsudan_269Hier kun je zien hoe weinig ruimte er aan weerszijde van de speun overblijft.Butsudan_271Een paraffine kaars is perfect om schroefdraad in te vetten. Het werkt als een glijmiddel waardoor je je schroeven heel makkelijk kunt vastschroeven. Voor zulke kleine schroeven gebruik ik nooit een accu schroefmachine, maar altijd een handschroevendraaier.

Butsudan_272

Hier een foto van de eerste deur waar de speunen al in geplaatst zijn.

Butsudan_316Nu de speunen allemaal gemonteerd zijn, moet ik nog 1 ding doen voor ik de bovenkant op het karkas kan lijmen. Ik moet gaten boren voor de magneten die ik in de deuren wil lijmen. Met een 1cm boor in de kolomboor is dit zo gedaan. Ik boor de gaten wel een stukje dieper dan de dikte van de magneten.

Butsudan_317Met epoxy lijm ik de magneten alvast in de deuren. Ik controleer hierbij wel 10 keer of ik de magneet op de juiste manier vastlijm. Ik wil dat de magneten aangetrokken worden door de magneet in het Yin Yang teken en niet het omgekeerde.

Als je met epoxy werkt, is het heel verstandig om Aceton bij de hand te hebben. Mocht je per ongeluk epoxy op je hout morsen, dan haal je dat met Aceton zo weg. Dit moet je wel zo snel mogelijk doen, voor de epoxy opdroogt. Ik gebruik hiervoor altijd een eigen merk Thinner van Karwei of Gamma. Daar zit namelijk Aceton in. Het is nog beter om de nagellak remover van je vrouw te gebruiken, want dat is bijna pure Aceton.

Terwijl de epoxy droogt, maak ik alvast wat proppen uit een stuk afvalhout. Hierbij zoek ik wel een stuk afvalhout dat qua kleuring en nerftekening op het hout lijkt waarin de gaten voor de magneten zijn geboord.

Butsudan_322Als de epoxy opgedroogd is, lijm ik de proppen in de gaten waarin de magneten vastgelijmd zijn. Ik zorg ervoor dat ik de nerftekening van de proppen zo draai, dat deze zoveel mogelijk gelijk loopt met de nerftekening van de deuren. Nadat ik de proppen vlak geschuurd heb, zien de deuren er zo uit.

Butsudan_319Ik laat de epoxy en de houtlijm van de proppen nog even een nachtje drogen. En de volgende morgen is het dan eindelijk zover, de bovenkant kan op het karkas gelijmd worden. Hieronder een aantal foto’s van de lijmklemmen vanuit verschillende perspectieven.

Butsudan_324 Butsudan_325 Butsudan_326En zo zijn we al weer een paar stappen dichterbij de afronding van mijn ultieme droomproject: mijn Butsudan.

Leave a Reply