Butsudan – de schap en een stootbord (deel 4)

Butsudan_024Nu het karkas van de Butsudan klaar is, kan ik gaan starten met het maken van de schap en het stootbord. Op de schap komt straks een Boeddhabeeld te staan en eronder komen een of twee laadjes. Daar ben ik nog niet over uit. Als ik een brede lade maak dan is deze net lang genoeg om er wierookstokjes in te bewaren, maar dat is niet het hoofddoel van de laadjes. Ik wil er namelijk herinneringen aan overleden dierbaren en andere herinneringen in bewaren. Maar dat is allemaal voor latere zorg.

Ik gebruik een stootbord om te voorkomen dat de deuren te ver naar binnen kunnen gaan en het geeft me een mooie plek om een magneet erin te stoppen. Deze zorgen er, samen met magneten in de deuren, voor dat de deuren mooi sluiten. Ik begin met het op lengte zagen van het schap en het stootbord. Het resultaat zie je op de volgende foto’s. Overigens zie je hier ook al de groef waarin de achterkant past. De groef heb ik al eerder gemaakt, zodat ik de breedte van de schap makkelijker kan bepalen. Het maken van de groef en het paneel voor de achterkant, beschrijf ik in een volgend artikel.

Butsudan_021Butsudan_016

 

 

 

 

 

 

 

Nu kan ik meten hoe diep de schap moet worden en kan ik de schap op breedte zagen met de zaagtafel. Ik schuif een stuk hout onder de schap en laat de Butsudan weer een paar dagen in mijn huiskamer staan, om te kijken of het qua positie is zoals ik het wil.

Het voordeel van een paar dagen naar een project kunnen kijken, is dat je zeker weet dat je tevreden bent, of in mijn geval dat je zeker weet dat je het anders wil. Zoals de opstelling op de foto’s is, lijkt de Butsudan haast vierkant, terwijl ik een ranke rechthoekige vorm in mijn hoofd heb. Ik krijg ook het idee om een vorm in het stootbord te maken, maar daarvoor is het huidige stoot te smal en moet ik een hoger stootbord maken.

Toen ik eenmaal wist waar ik de schap wilde hebben, kon ik met behulp van de Festool Domino de houtverbindingen maken. Dat heb ik op dezelfde manier gedaan als dat ik met het karkas gedaan heb. Het verschil is dat ik 5mm Domino’s heb gebruikt voor het karkas en 4mm Domino’s voor het schapje. De reden voor de 4mm is, dat de zijkanten van de kast heel dun zijn (ongeveer 13 mm). Als ik een 5mm domino gebruik dan is het kleinste gat dat ik qua diepte kan frezen al bijna 13 mm. Ik durfde het risico niet aan dat ik door de zijkanten heen zou frezen vandaar dat ik voor de 4mm Domino’s gekozen heb. Deze gaan een stuk minder diep en geven straks met houtlijm voldoende sterkte.

Butsudan_036Butsudan_035

 

 

 

 

 

Op een stuk afvalhout, probeer ik de plaatsing van de strook waartegen ik de Domino kan plaatsen, voor het frezen van de juiste hoogte van de het schap. Als ik tevreden ben, dan klem ik de zijkanten tegen elkaar en frees in een keer de domino’s in. Het stootblok laat ik nog even met rust, die komt later aan de beurt.

Ik weet niet precies hoe het komt. maar bij het proefpassen krijg ik het schap niet mooi tegen de zijkanten aan. Er blijft een dunne kier over. Ik neem de gok en zaag een klein stukje van de Domino’s af.

Butsudan_033

Nu ik weer een proefpassing doe, begint de Butsudan al een deel van haar uiteindelijke vorm prijs te geven.

Butsudan_031

In het volgende artikel ga ik verder in op het maken van het paneel voor de achterkant van de Butsudan.

Leave a Reply