Butsudan – de laatste loodjes (deel 15)

Nu het karkas, de deuren en de lade klaar zijn, kan ik beginnen met het afronden van mijn Butsudan. Nadat ik deuren gemonteerd heb, zet ik het karkas en de deuren goed in de olie. Hiervoor gebruik ik mijn standaard methode van drie lagen Deense olie en als laatste een laag wax.

Butsudan_347Als de afwerking mooi opgedroogd is, lijm ik eerst een stuk goudkleurige stof op de binnenzijde van het achterpaneel. De stof heb ik met contactlijm op de achterkant gelijmd, daar deze snel opdroogt kon ik daar geen foto’s van maken.

Ik lijm de achterkant niet vast aan het karkas. Ik ben bang dat als ik dat wel doe, dat ik dan vlekken op de goudstof krijg die ik er niet meer uit kan krijgen. In plaats van lijm zet ik de achterkant vast met kopspijkertjes. Om de olie en de achterkant te beschermen, plaats ik een lapje stof rondom de spijker. Als ik met mijn hamer uitschiet is de schade daardoor minder groot.

Butsudan_348De spijkers zijn te klein om met mijn vingers vast te houden, daarvoor gebruik ik een punttang. En met een doorslag tik ik de spijkers wat dieper in de achterkant.

Butsudan_349Het laatste dat nu nog rest, is het maken van de deurgrepen. Daar had ik eigenlijk eerder over na moeten denken, want omdat de deuren al in de olie staan, kan ik ze er niet meer op lijmen. Maar goed, het is wat het is, dan maar met schroeven vast zetten.

De deurgrepen maak ik uit rest stukken van de deuren. Daardoor passen de grepen qua houtkleuring mooi bij de Butsudan. Met mijn freestafel frees ik een groef in een stuk hout.

Butsudan_350

Uit de lat kan ik de deurgrepen zagen. Nadat ik ze met olie en wax heb afgewerkt zien ze er zo uit.

Butsudan_76Het monteren van de deurgrepen was op zich nog best lastig, omdat de Butsudan al in de olie stond. Maar op een stuk schilderstape kan je ook potloodstrepen zetten en die zie je gelukkig niet terug op het meubelstuk.

Butsudan_77Het rijstpapier lijm ik (nog) niet in de deuren. Ik knip het voorzichtig uit de rol en zet hem met de glaslatten vast. Ik wil eerst kijken of dat mooi blijft zitten, ik kan hem altijd nog vastlijmen.

Met het monteren van de rijstpapier is mijn Butsudan dan eindelijk af. Hier wat foto’s van het eindresultaat.

Butsudan_219Butsudan_220

Al met al heb ik een hoop uren gestoken in het maken van mijn Butsudan. Maar als ik net zoveel plezier heb van het gebruiken van mijn Butsudan, als dat ik van het maken heb gehad, dan is dat een tijd die ik perfect besteed heb.

Butsudan_222

Leave a Reply