De laatste post van 2015 (en vooruit blikken naar 2016)

nieuwjaarsgroet

Voor mij was 2015 niet het meest productiefste jaar op het gebied van houtbewerken. Ik had veel meer tijd aan mijn geliefde hobby willen besteden, maar goed dat is het nadeel van een hobby. Een hobby kun je alleen maar doen in je vrije tijd. En omdat ik in juni mijn basisopleiding tot zijnsgerichte therapeut heb afgerond, was de vrije tijd wat spaarzamer dan voorgaande jaren. Ik heb hard moeten blokken, om die opleiding succesvol af te kunnen ronden. Maar dat heeft zich gelukkig ook uitbetaald. Niet dat het mij om het eindcijfer ging, een 9,2 hoef ik me niet voor te schamen. Enerzijds heb ik geleerd hoe ik mensen met mijn therapie mag helpen, maar mooier dan dat cijfer is dat ik ook enorm veel over mijzelf heb geleerd.

Voor volgend jaar september staat het vervolg van de opleiding op het programma. Dat tussenjaar geeft mij mooi de tijd om wat dingen in gang te zetten. Ik heb nog tal van grotere projecten die ik wil doen. En zoals je waarschijnlijk gemerkt hebt, is het voor mij beter om een groot project in een vakantie te doen. Dan blijf ik makkelijker in de flow van het project. Ik verwijs hier naar de schoenenkast. Helaas kon ik de weken rondom de feestdagen geen vrij nemen. Qua weer was het namelijk perfect om de schoenenkast af te ronden. Maar hopelijk houdt het weer nog een paar weken aan. Zodat ik – wanneer ik begin januari vakantie heb – de kast af kan ronden.

Dit jaar kwam de kerstman, in plaats van de goed heilig man, langs met cadeaus. En ik weet niet hoe de man het allemaal weet, maar hij wist precies wat ik graag wil hebben. The Samurai Carpenter noemde het boek The Complete Japanese Joinery als een van zijn lievelingsboeken. En dat is de kerstman niet ontgaan.

The Complete Japanse Joinery

Dit boek is een must-have voor de wat meer ervaren houtbewerker die, net als ik, gefascineerd is door de Japanse kunst van het houtbewerken. Hopelijk heb ik volgend jaar de gelegenheid om mijn eerste houtbewerkingsproject zonder schroeven, lijm spijkers of wat dan ook te maken. Zodra ik hem uit heb, schrijf ik een recensie over dit boek.

Uiteraard heb je voor de Japanse verbindingen handgereedschap nodig. Ik kreeg van de kerstman een priem/kraspen. Deze ontbrak nog in mijn gereedschapskoffer en zal ik zeker vaak gebruiken. De kwaliteit van Japans handgereedschap is zoveel beter dan de westerse varianten. En dankzij de kerstman mag ik een tweede Japanse beitel aan mijn collectie toevoegen.

Beitel en priem

Als ik rondingen moet maken, gebruik ik nu heel vaak een passer die eigenlijk bedoeld is voor brugklassers die wiskunde leren. Het gaat prima met die passer, maar heel robuust is deze niet en echt grote cirkels kan ik er niet mee tekenen. Gelukkig gaf de kerstman een echte houtbewerkerspasser.

Passer

Voor het goed kunnen bepalen van – esthetisch gezien – de juiste breedte van zwaluwstaarten is een steekpasser onontbeerlijk. Het was de kerstman ook niet ontgaan, dat die nog in mijn gereedschapskist ontbrak.

kerst_720

Hoewel ik het begin december jammer vond dat de goed heilig man, onze familie over heeft geslagen, ben ik de kerstman toch zeer dankbaar dat hij me wat nieuwe gereedschap heeft gegeven die ik nog niet had. Ik merk zelf wel, dat ik inmiddels qua gereedschap goed ben voorzien. Ik zou graag wat meer stationaire machines willen hebben, maar daarvoor is mijn schuur te klein. Maar om eerlijk te zijn, ik ben gewoon een gelukkig mens, ik heb voldoende gereedschap om dat te maken wat ik wil.

Voor ik verder ga met het project waar ik nu aan werk, wil ik iedereen die mijn website bezoekt – of je nu een toevallige passant of een terugkerende lezer bent – hartelijk bedanken voor het lezen van mijn website. Ondanks dat ik geen promotie doe voor mijn website, zijn er wekelijks vele mensen die mijn artikelen lezen. Het aantal views groeit elke maand en het zal er om spannen of de teller aan het einde van dit jaar over de 70.000 views heen gaat. Dit is iets wat ik op voorhand niet had durven dromen. Maar het moedigt mij aan om met deze website door te blijven gaan. Nogmaals hartelijk dank, ook voor de positieve feedback die ik via het contactformulier van jullie mag ontvangen.

Ter voorbereiding op het nieuwe houtbewerkingsseizoen, wat voor mij meestal pas echt in de lente begint, ben ik met wat elektronica projecten bezig. Ik zal voor deze projecten de nodige behuizingen moeten maken. Wat qua houtbewerken ook weer een mooie uitdaging wordt. De elektronica is namelijk bepalend voor de juiste omvang.

Het project waar nu voornamelijk veel tijd in gaat zitten is mijn wekker. Zoals ik het nu neerzet, lijkt dit heel eenvoudig en kun je afvragen waarom iemand in godsnaam zijn eigen wekker wil maken. Maar er zijn een aantal hele gave dingen die ik aan mijn wekker toe heb gevoegd. Het wordt een IOT (internet of things) project. Hoewel ik de term IOT liever niet gebruik, want het is een enorme hype. En dat zou mijn wekker tekort doen. Ik zie het meer als een life-style automation project.

Het eenvoudigste deel van de wekker heb ik inmiddels af. Ik heb een groot 7 segment display aan een Raspberry Pi gekoppeld die de tijd weergeeft.

kerst_708

Het display is 3 cm hoog, wat het display een stuk groter maakt, dan het display van de meeste wekkers die je in de winkel kunt kopen. Om je een idee te geven van hoe groot het display is, heb ik er een lucifer doosje naast gezet.

kerst_709

Ik ga nu termen gebruiken die je waarschijnlijk (nog) niets zeggen. Maar als ik de artikelen over het project ga plaatsen, dan leg ik uit wat ze zijn. Het display wordt door middel van i2c aangestuurd en ik vond hem bij Kiwi electronics (een nederlandse webshop). Qua kosten wordt het geen goedkope wekker, maar wat de wekker nu al kan, heb ik in nog geen wekker gevonden. Het heeft me de nodige uren programmeren gekost, maar tot op heden ben ik er heel blij mee. Het is nog niet allemaal af, maar als de wekker af is, dan is de wekker:

  • in staat om de buitentemperatuur in de gaten te houden. Hierdoor gaat het alarm 15 minuten eerder af als ik de autoruiten moet krabben. (wel gebouwd maar gelukkig nog niet kunnen testen).
  • in staat om de files op mijn dagelijkse route in de gaten te houden. Als er file staat dan gaat de wekker 15 minuten eerder af, zodat ik niet te laat op mijn werk kom. Uiteraard kan de wekker niet voorkomen dat ik nooit meer lang vast sta.
  • in staat om het weerbericht te vertellen.
  • in staat om me er aan te herinneren dat een bepaalde kleur kliko aan de staat moet worden gezet.
  • in staat om te vertellen welke verjaardagen ik vooral niet moet vergeten.
  • in staat om de alarmtijden aan te passen aan vakanties. Zodat ik nooit meer vergeet om tijden na een vakantie weer terug te zetten.
  • in staat om automatisch de overgang naar zomer- en wintertijd te doen. Dat scheelt weer een klok die ik twee keer per jaar moet instellen.
  • in staat om als onderdeel van het afgaan van de wekker, een scenario in Domoticz aan te zetten.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Leave a Reply