Een zwevende tafel voor een kolomboor – De laatste loodjes (deel 9)

Nu de constructie van de tafel, de lade en het ladefrontje klaar is, kan ik beginnen met het afronden van het project. Aan de datums op de foto’s zie ik dat dit de 9de project dag is. Nu heb ik er niet 9 dagen vol aan gewerkt. Maar al met al zitten er toch behoorlijk wat uurtjes werk in deze tafel.

De dag begint met een reparatie. Ik ben tijdens het frezen van de sponningen voor de bodem, in de onderkant van de zijkanten, vergeten dat de sponning niet over de gehele zijkant moet lopen.

DSC_0557
DSC_0558

Voordat ik de bodem erin kan lijmen, moet ik eerste de onderste keeplat monteren. Houtlijm en schroeven geven hopelijk de sterkte waarop ik hoop. Ik schroef de keeplat aan de achter- en zijkanten vast,

DSC_0577

Overigens heb ik voor ik de keeplat monteerde, de houders voor de ladegeleider met schroeven aan de achterkant gemonteerd. Hoewel dat waarschijnlijk niet nodig is, ze zijn immers aan elkaar gelijmd, geeft het me wel meer vertrouwen in de constructie.

DSC_0579

Op een stuk 12mm multiplex lijm ik de bovenste keeplat. Ik zet deze ook met schroeven vast, omdat hierop de tafel straks met zijn volle gewicht – en die van de kolomboor – gaat leunen. De 12mm multiplex gebruik ik, omdat ongeveer even dik is als de tengels waarmee ik het underlayment boven mijn werkbank aan de muur heb gemonteerd. T

egen de muur waar ik de tafel aan wil monteren, wil ik straks ook underlayment plaatsen. Dan heb ik tenminste weer extra ruimte voor gereedschap. Die multiplex plaat met de keeplatten verdwijnt straks dus gewoon achter underlayment.

DSC_0595

Door de tafel op de bovenste keeplat te plaatsen, weet ik precies waar ik de onderste moet vast schroeven.

DSC_0599 DSC_0596DSC_0606

DSC_0610

Nu moet ik de bodem nog op maat maken en daarna schuren. Heel veel schuren. Als laatste stap geef ik met drie of vier lagen top olie. Deze is wat matter dan Danish oil, maar dat is prima en is een meubel voor een werkplaats en daar hoeft niet alles te blinken.

Ik zal over een week of wat de foto’s van het eindresultaat op deze site posten. Maar voor ik foto’s kan maken van hoe de tafel aan de muur hangt, moet ik eerst nog een paar andere projecten in de schuur uitvoeren. Ook daarvan zal ik op deze site verslag doen.

Leave a Reply