Een zwevende tafel voor een kolomboor – deel 1

KolomboorMijn kolomboor is een enorme sta in de weg op mijn werkbank. En hoewel ik enorm blij ben met de diensten die hij me levert, ben ik dat ook met de diensten van mijn werkbank – ik had er al een tijdje genoeg van, dat ik de kolomboor van 30 kilo continu moet verplaatsen om zo doende genoeg werkruimte op mijn werkbank te krijgen.

In mijn werkplaats heb ik helaas niet veel ruimte en zeker niet genoeg om een kast neer te zetten, waarop ik de kolomboor kan plaatsen. Daarom moest ik op zoek een alternatief. Na een aantal bezoeken aan de lokale bouwmarkt(en), wist ik dat ik geen haken kon vinden die groot genoeg waren om een plank te dragen waar mijn kolomboor op past. En zeker niet sterk genoeg.

Uiteindelijk heb ik besloten om een “zwevende” tafel te maken, die ik aan een van mijn muren kan hangen. Deze is zeker groot genoeg om mijn kolomboor erop te kunnen plaatsen. Mijn grootste zorg is of deze ook sterk genoeg is om het gewicht te kunnen dragen. De oplossing die ik hiervoor gevonden denk te hebben is een keeplat. Een keeplat is een verbinding, waarbij twee planken – die onder een hoek van 45 graden gezaagd zijn – op elkaar rusten. De zwaartekracht zorgt ervoor dat alles stevig in elkaar haakt.

frenchcleat

Een keeplat wordt ook veel gebruikt om keukenkasten op te hangen. Aangezien keukenkasten behoorlijk veel gewicht kunnen dragen, leek het mij de beste optie om mijn zwevende tafel mee op te hangen. Om je een beter idee van de werking van een keeplat te geven het volgende filmpje over de French Cleat – dit is de Amerikaanse benaming voor een keeplat.

In de toekomst zal ik mijn eigen instructiefilmpjes maken, van de projecten waar ik aan werk. Voor dit project zul je het nog moeten doen met een fotoverslag. Ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk foto’s te maken gedurende het project. Hiermee hoop ik je voldoende informatie te geven, zodat je dit project eventueel ook zelf kunt bouwen, of dat je ideeën krijgt voor je eigen projecten. Veel plezier met de serie van artikelen die ik over dit project heb geschreven.

Leave a Reply