Een zwevende tafel voor een kolomboor – een frontje voor de lade (deel 8)

Verborgen onder stapel afvalhout, vind ik een stuk vurenhout waarvan de zijkanten afgerond zijn. Dit is exact gelijk aan het hout waarmee ik het tafelblad heb gelamineerd. Het geluk is aan mijn zijde, want er is al een sponning in gefreesd, waarin ik een stuk 4mm multiplex kan lijmen en het stuk is lang genoeg om de vier stukken voor de ladefront eruit te kunnen halen.

Ik heb al vaker frontjes gemaakt voor de meubels in mijn werkplaats, en dat was nog een restant van een vorig project. Het allereerste frontje dat ik maakte, heb ik verbonden met een schuine – 45 graden – houtverbinding. Dat is zeker niet de sterkste houtverbinding. Maar aangezien ik van symmetrie houd, heb ik alle frontjes voor de werkplaatsmeubels op dezelfde wijze gemaakt.

DSC_0564

Nadat ik de maten van de ladefront opgenomen heb, zaag ik de vier stukken met mijn afkortzaag. Als je geen afkortzaag hebt, dan kun je dit ook gewoon in een verstekbak doen. Deze houtverbinding lijkt op het eerste oog heel eenvoudig om te maken, maar vergis je niet het is nog best lastig om de verbinding naadloos te krijgen.

DSC_0569

Een trucje die ik van Marc Spagnuolo heb geleerd is de volgende. Als je de stukjes tegen een recht stuk aan plaats, kun je met tape – in de foto hieronder heb ik isolatie tape gebruikt – de stukjes aan elkaar plakken. Je kunt de verbinding dan veel makkelijker lijmen, omdat de tape het hout goed bij elkaar houdt. Dit kost je wel wat tijd, maar het resultaat is zoveel mooier dat ik die tijd er graag voor over heb.

DSC_0573 DSC_0576

De eerste verbinding lijm ik vast en met lijmklemmen zet ik de verbinding tegen mijn waterpas aan. Hierdoor krijg je een mooier resultaat. Voor alle andere frontjes voor de werkplaatsmeubels, is dit het moment waarop ik snel een nietje in de verbinding schiet. Hierdoor hoef ik niet te wachten tot de lijm is opgedroogd en heb ik een ladefront heel snel in elkaar gezet. Maar omdat ik voor dit project al zoveel heb gewacht op het drogen van de lijm, besluit ik om voor dit project geen nieten te gebruiken en laat de tijd zijn werk doen.

DSC_0583

De eerste hoek zit – na een tijdje drogen – strak in elkaar.

DSC_0589

Maar het is zaterdagavond en ik wil perse het frontje gelijmd hebben, zodat ik hem de dag erop op de lade kan monteren. Houtbewerken en haastwerk gaan niet samen. Ik ga in de mist door niet 3 delen aan elkaar te lijmen, maar door een tweede haakse hoek te maken.

DSC_0586

Nog die zelfde avond lijm ik het frame in elkaar – ik begon al een naar gevoel te krijgen – en ik lijm het verzonken stuk 4mm multiplex in het frame. Als ik de volgende morgen de boel uit de lijmklemmen haal zie ik het volgende resultaat.

DSC_0592

Kijk maar eens goed naar de verbinding linksonder. Daar zit een veel te grote kier tussen. Omdat ik het project af wil maken, andere projecten zijn hiervan afhankelijk, besluit ik om door te gaan. Met vloeibaar hout, wat zaagsel en houtlijm probeer ik de kieren zoveel mogelijk weg te werken. Maar een ding is zeker, het frontje lijm ik nog niet op de lade. Ik monteer hem alleen met schroeven, want als ik over een paar weken wat meer tijd heb, dan maak ik dit frontje opnieuw.

Het monteren van een frontje is heel eenvoudig. Je zoek het middelpunt van het frontje op. Ik doe dit door eerst de lengte op meten, zodat ik weet waar het midden zit. Vervolgens meet ik vanaf links het midden uit en doe dit ook vanaf rechts. Als je maar vanaf een kant meet, heb je de kans dat je er een millimeter naast zit. Deze stappen herhaal ik ook voor het middelpunt van de hoogte.

DSC_0601

De schroef waarmee de lade knop vastgezet wordt is iets onder 4mm. Het gat boor ik met een 4mm boor, hiervoor gebruik ik mijn kolomboor.

DSC_0605

De bodem zit gelukkig nog niet in de tafel – nou ja gelukkig, die zit er bewust nog niet in – zodat ik een stuk hout tussen de achterkant van de tafel en de achterkant van de lade kan klemmen. Hierdoor steekt de lade een paar millimeter uit aan de voorkant van de tafel. Hierdoor kan ik het frontje op het oog plaatsen en boor ik het gat in het frontje door in de voorkant van de lade.

Nu zet ik de knop erop en schroef het frontje nog verder vast, met schroeven in de binnenkant van de lade. De tafel is nu zover af, dat je het eindresultaat al goed kunt zien.

DSC_0606

Leave a Reply