Een zwevende tafel voor een kolomboor, het maken van de constructie onder de tafel (deel 3)

Nu het tafelblad klaar is en ik de hoogte van de zijkanten weet, kan ik beginnen met de constructie onder de tafel. In mijn oorspronkelijk ontwerp bestaat deze constructie uit drie zijkanten en een achterkant waar de keeplatten op geschroefd worden. Alleen heb ik tijdens de bouw, besloten om een aantal kleine wijzigingen in het ontwerp door te voeren. De eerste wijziging, betekent meteen al een wijziging in de houtverbindingen.
DSC_0389Op de foto hierboven, zie ik je dat ik een kleine inkeping uit de zijkant heb gezaagd. Deze heb ik er ingemaakt om de groef te verbergen die ik in de tafelpoten heb gefreesd. Net als met het tafelblad wilde ik in het onderstel ook geen zijkanten van multiplex zien. Daarom heb ik tijdens de bouw besloten om aan de voorkant van de tafel twee nep tafelpoten te maken.DSC_0379

De bovenkant van de poten komen gelijk te zitten aan de bovenkanten van de voor- en zijkanten.

DSC_0382

In de foto hierboven heb ik een stuk afvalhout in de poten gestoken, hiermee kan ik controleren of het multiplex makkelijk in de groef past. De groef loopt niet helemaal door tot aan de onderkant van de zij- en voorkanten. De inkeping die ik in de zij- en onderkanten heb gezaagd verbergen hierdoor de groef in de tafelpoten.

DSC_0383

De verbinding wordt duidelijker, als je de foto ziet van de eerste proefpassing van de zwevende tafel. Een proefpassing is een tijdelijke assemblage om te zien of alle houtverbindingen wel goed passen. Het uiteindelijk in elkaar lijmen stel ik altijd zo lang mogelijk uit, omdat ik dan nog aanpassingen kan doen zoals bijvoorbeeld het toevoegen van de tafelpoten.

DSC_0390DSC_0394 Op de foto’s zie je nog wel kieren tussen de verschillende onderdelen. Dat is niet om je zorgen over te maken, die trek ik tijdens het lijmen mooi dicht met lijmklemmen.

DSC_0392

Aan de onderkant van de voor- en zijkanten heb ik een sponning gefreesd. Hierin kan ik straks een bodem lijmen. Die bodem geeft straks meer kracht aan de totale constructie en ik denk dat ik dat nodig heb voor het dragen van het gewicht van de kolomboor.DSC_0395_01DSC_0396_01 Aan de achterkant heb ik de eerste keeplat al gemonteerd. De tweede monteer ik pas vlak voor de bodem aan de onderkant er in gaat. De tweede wijziging die ook aan het originele ontwerp ga doen, is een lade aan de voorkant van de tafel. Lades zijn de beste manier om je werkplek geordend te houden en ik wil de ruimte, die tafel in beslag neemt, optimaal benutten.

Het toevoegen van de lade brengt niet 1 maar 2 wijzigingen in de constructie. Ik moet niet alleen het gaat in de voorzijde maken. Maar ik moet ook twee planken in de tafel moet maken, waar ik straks de ladegeleiders aan kan monteren.

DSC_0404_02

Het leek me handig om het gat aan de voorkant, met de decoupeerzaag uit te zagen. Ik heb dit geprobeerd met een geleider, maar het gaf niet het mooie strakke resultaat waar ik op gehoopt had. Uiteindelijk heb ik gat wel met de decoupeerzaag uitgezaagd, maar dan zonder geleider. Het is bijna recht geworden en dat laatste stukje krijg ik met schuurpapier nog wel strak.

DSC_0423_02

Voor ik met het lijmen kan beginnen, moet ik eerst de gaten voor de schroeven voorboren. De achterkant krijgt straks het meeste van het gewicht van de kolomboor te verduren. En hoewel ik alles met lijm wil verbinden, zet ik de achterkant extra vast met wat schroeven. De schroeven verberg ik met proppen, dit betekent wel dat ik de schroeven moet verzinken met een 8mm boor.

DSC_0412_02

Uiteraard moet je elk gat dat je gaat boren even centeren met een centerpoint en een kleine hamer. Hiermee krijg je elk gat precies daar waar je wilt.

DSC_0417_02

Alle voorbereiding zijn gedaan. En het is tijd voor de volgende fase in het project – het lijmen van de tafel.

Leave a Reply