Butsudan – het achterpaneel en multitasken (deel 6)

Voor een houtbewerkingsproject is er eigenlijk niets belangrijkers dan de volgorde waarin je de handelingen uitvoert. Dat geldt zeker voor mijn Butsudan. Normaal is de volgorde altijd wel hetzelfde. Maak een karkas en een achterkant en de deuren. Lijm het karkas in elkaar en maak daarna de inkepingen voor de scharnieren. Daarna zet je alles in drie lagen olie of vernis en je werkstuk is klaar. Voor de Butsudan heb ik echter wat ontwerp beslissingen gemaakt die er voor zorgen dat ik de inkepingen voor de scharnieren moet maken voor ik het karkas lijm en dat ik het karkas, de achterkant en de deuren afzonderlijk in de olie moet zetten voor ik het geheel in elkaar kan zetten.

Als scharnieren heb ik voor speunen gekozen – dit zul allemaal duidelijk worden in een latere post. Ik vind alleen dat deuren die binnen de zijkanten van het karkas geplaatst worden niet mooi, om de deuren toch voor de zijkanten te kunnen plaatsen moet ik de standaard volgorde behoorlijk omgooien. Daarnaast heb ik ervoor gekozen om het achterpaneel aan de binnenkant met goudstof te bekleden. Dit leek mij erg mooi en goed bij een Butsudan passen. Deze keuze zorgt er alleen wel voor dat ik de olie op het karkas en de achterkant van het paneel eerst moet aanbrengen voor ik het achterpaneel in het karkas kan monteren. De reden hiervoor is, dat als ik het niet doe, de kans meer dan groot is, dat ik de goudstof onder de olie smeer als ik de binnen kant van het karkas in de olie zet.

Eigenlijk ben ik dus meerdere projecten tegelijkertijd aan het doen, die allemaal leiden tot het eindresultaat de Butsudan. Gelukkig heb ik al een jaar of drie na kunnen denken over hoe ik dit allemaal moet doen. Ik begin met het kleuren van de achterkant van de achterplaat. Ik vind de triplex te licht van kleur en ook al is het een achterkant, dat is nog geen reden om deze maar te negeren.

Het beitsen van de achterkantVoor het kleuren van het triplex gebruik ik een donker eiken kleurige beits, die je met een doekje aan kunt brengen. En hoewel de binnenkant en de zijkanten met stof worden bekleed, kleur ik ook deze mee. De reden hiervoor is dat ik bang ben dat het panel anders misschien wel kromt trekt. Dit is een ervaring uit het verleden waarin ik ooit eens alleen de buitenkanten van een project heb geschilderd – de binnenkanten waar toch niet zichtbaar. Daar had ik al snel spijt van, want het hout trok binnen enkele weken krom.

Het proces van het beitsen is heel simpel. Speciaal voor deze gelegenheid heb ik van afvalhout en grote spijkers, een paar steuntjes gemaakt waar ik het paneel op kan leggen. De koppen van de spijkers heb ik bot geveild, zodat deze geen deuken achterlaten. Het voordeel hiervan is dat ik het paneel op de spijkers kan leggen en zo de beits aan kan brengen. Ik maak een dot van het doekje en doop hem in de beits. De beits zelf heb ik in een tupperware bakje gegoten. Ik zorg er voor dat de dot goed verzadigd is en zet de kant die ik aan het kleuren ben goed in de beits. Nu kan ik het paneel omdraaien en de andere kant – en de zijkanten in de beits zetten. Als dit klaar is, pak ik een schone doek en wrijf de restanten van de beits van het paneel af.

Veel droogtijd heeft het niet nodig, zodat ik achter aan elkaar drie lagen beits op deze wijze aan kan brengen. En alles is mooi egaal gekleurd.

BeitsenOp de foto hierboven zie je mijn koffiezetapparaat, voor alle projecten geldt dat ik ze het liefste in huis in de olie zet of schilder – het keukenblad is een mooie plaats voor de kleinere delen.  In mijn huis is veel minder stof dan in mijn werkplaats, en dat is wel fijn als je met houtveredeling bezig bent. Voor het vervolg van het veredelen, richt ik me uitsluitend op die kant van het paneel, dat aan de achterkant van de kast komt. Als de beits twee dagen de tijd heeft gehad om op te drogen, breng ik drie lagen olie en een laag houtwax aan. Dit proces heb ik beschreven in de post over het lees hulpstuk die ik voor Vaderdag heb gemaakt. De avonden tussen het aanbrengen van de olielagen en de wax besteed ik aan de andere deelprojecten van de Butsudan.

Nu de achterkant van het achterpaneel klaar is, kan ik beginnen aan het bekleden van de binnenkant. Ik had eigenlijk geen idee met welke lijm ik dat zou kunnen doen. Mijn eerste gedachte was de lijm die boekbinders gebruiken. maar

 

Leave a Reply