Butsudan – de houtverbindingen voor het karkas (deel 2)

Butsudan_024In dit artikel ga ik in op hoe ik de houtverbindingen voor het karkas van de Butsudan heb gemaakt. Ik zal voor de beginnende houtbewerkers binnenkort een artikel plaatsen, waarin ik wat meer uitleg over wat een houtverbinding is en welke verschillende houtverbindingen er zijn. Ik ben in het gelukkige bezit van een Festool domino waarmee ik de houtverbindingen maak. De domino zorgt voor een sterkere houtverbinding dan deuvels. Daarnaast zijn deuvels in projecten geen goed alternatief als je er geen speciale mal voor hebt. Mijn ervaring is dat deuvelverbindingen zonder een mal bijna niet precies te monteren zijn.

Butsudan_004Voor ik de houtverbinding ga maken, plak ik eerst een stuk schilderstape op de planken. Hierop zet ik of het een boven-, onder of zijkant is. Of het om de binnen- of buitenkant gaat. En daarnaast geef ik aan waar de voor- en de achterkant zitten. Zo weet ik precies hoe ik de kast later weer in elkaar moet zetten. Als je goed op de foto kijkt, dan zie je dat ik twee potlood strepen op het stuk hout heb getekend, waarop AM NOTEN staat. Deze heb ik met een winkelhaak er op gezet, zodat ik precies weet waar ik de domino’s moet infrezen. Deze posities heb ik overgenomen op de binnenkanten van de boven- en onderkant.

Voor de zijkanten geldt dat het infrezen van de domino’s heel makkelijk is. De domino is juist ontworpen voor meubels waarvan de boven- en onderkant gelijk komen met de zijkanten. Omdat ik er voor gekozen heb om ze iets uit te laten steken, moest ik een trucje bedenken om de domino’s toch mooi in de boven- en onderkant te krijgen.

Butsudan_005Butsudan_007

 

 

 

 

 

Op en proefstuk test ik de afstand van de witte plank ten opzichte van de zijkant van de onder- en bovenkant van de Butsudan. Toen ik precies de oversteek had die ik wilde, heb ik de boven- en zijkanten van de Butsudan exact tegen elkaar geklemd met lijmklemmen. Hierbij liggen de binnenkanten van de Butsudan naar boven. Hierna heb ik de posities van de domino’s overgenomen op de witte plank, waarna ik de domino’s kan frezen. De domino heeft aan de achterkant een indicatie waar exact het centrum van de frees zit. Deze lijn heb ik op de posities geplaatst die ik op het witte hout heb overgenomen.

Butsudan_009

Op de bovenstaande foto’s zie je het resultaat van de domino. Je ziet de domino’s uit de middelste planken steken. Overigens heb ik de domino gaten in de boven en onderkant bewust breder gefreesd, zodat ik nog wat kan schuiven als ik de kast ga lijmen.

Butsudan_010Butsudan_011

 

 

 

 

 

 

 

 

Dankzij de teksten op de schilderstape kan ik de kast weer heel makkelijk in elkaar zetten. Deze haal ik overigens daarna weer direct weg. Ik laat ze nooit langer zitten dan noodzakelijk. Dit is een les die ik in het verleden heb geleerd. Als je de tape te lang laat zitten, dan laat deze lijmresten achter op het hout. Die moet je dan weer verwijderen en om eerlijk te zijn zit ik niet op extra werk te wachten. Aan projecten als deze kan ik alleen maar werken als ik een paar uur de tijd hebt. Als ik door de week in de avonduurtjes even snel aan de slag ga, dan maak ik gewoon veel eerder fouten.

Leave a Reply