De voorpret is vaak het leukste – ideeen voor mijn Butsudan

Mijn fascinatie voor houtbewerken is begonnen toen ik opzoek ging naar een Butsudan. Een Butsudan is een Japans thuisaltaar, die je nog steeds in menig Japanse huishouden aantreft. Ik wilde er een kopen om in de studeerkamer te hangen, maar in Nederland is het lastig om er een te vinden. Geloof me ik heb genoeg uren op internet gezocht.

Het alternatief is om er een in het buitenland te kopen, maar de prijzen waarvoor ze Butsudans aanbieden zijn echt belachelijk hoog. Ik nam me voor om er een zelf te maken, maar daarvoor moest ik eerst veel meer kennis hebben van hoe je meubels maakt. Inmiddels ben ik zover dat ik het maken van een Butsudan aan durf en ben ik op zoek gegaan naar foto’s die als inspiratie dienen voor mijn eigen ontwerp.

Dit ontwerp vind ik mooi, omdat het uitblinkt in eenvoud.

Hetzelfde geld ook voor deze

Ik heb overwogen om voor een traditioneel ontwerp te gaan, zoals bijvoorbeeld deze.

Maar op de een of andere manier spreken de ontwerpen me niet helemaal aan. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het hele mooie meubels, maar het is niet mijn smaak. Ik worstel hiermee overigens al vanaf het moment waarop ik besloot om zelf een Butsudan te maken.

Afgelopen sinterklaas, kreeg ik van de goedheiligman een boek over houtbewerken. Het boek heet “Made By Hand” en is geschreven door Tom Fidgen een Canadese houtbewerker. Tom maakt meubels, waarbij hij uitsluitend handgereedschap gebruikt, er komt geen elektriciteit aan te pas. In het boek beschrijft hij een aantal van zijn projecten en een daarvan trok mijn aandacht.

Tom maakte dit kastje speciaal voor zijn vrouw, zodat de daar haar voorraad theezakjes in op kan bergen. Ik vind de combinatie van Amerikaans Walnoot, purperhart en het witte populier echt schitteren. De houtverbindingen heeft hij allemaal met de zwaluwstaart verbinding gemaakt. De deur is uit een stuk hout gemaakt en is bolvormig. Ik vind dit zo’n mooie meubel dat ik er veel geld voor over zou hebben om hem te mogen kopen.

Op zijn website heeft Tom ook een foto van een ander project geplaatst, qua grootte is deze kast ongeveer gelijk aan de vorige. Ik ben alleen geen liefhebber van Eiken meubels.

De ontworpen van Tom hebben me wel inspiratie gegeven. Kijk dus niet verbaasd, als je ideeën uit de twee laatste kasten terug ziet in mijn ontwerp. Het hout dat ik voor mijn Butsudan ga gebruiken heb ik inmiddels al een paar weken in huis. Op de hobby zolder van de Arnhems Fijnhouthandel vond ik mooie stukken Amerikaanse walnoot, purperhart en West-Afrikaanse Koto.

Amerikaans walnotenhout:

Zuid-Amerikaans Purperhart:

West-Afrikaans Koto:

Mocht ik voor de deuren met Shojigami – Japans papier – gaan, dan heb ik daar inmiddels een adres voor gevonden, al weet ik nog niet wat ik met de resterende 6 meter moet gaan doen.

Nu nog de laatste projecten in mijn schuur afronden en dan ben ik er helemaal klaar voor.

Leave a Reply