Deurstoppers

Deurstoppers_212Dit project heb ik vorig jaar in de zomer gemaakt, ik was toen met meerdere projecten tegelijk bezig. En hoewel ik dacht dat ik er meerdere foto’s van gemaakt heb, kon ik er helaas maar een paar vinden.

De deurstoppers heb ik gemaakt, om de deuren van mijn Butsudan vast te kunnen zetten, de deuren passen precies in de groef van de bovenkant. Omdat er rijstpapier in de deuren is verwerkt en ik regelmatig waxine lichtjes voor de Butsudan zet, wilde ik niet het risico lopen dat de deuren dichtklappen en daardoor het rijstpapier in brand vliegt.

Het is eigenlijk een heel simpel project. Wat het lastige hieraan is, is dat er een half ronde groef in de onderkant van de deurstopper zit. Nu kun je dit vrij eenvoudig maken door met een fostnerboor een gat in de kopse kant van een stuk hout te boren. En het hout precies in het midden van het gat af te zagen. Maar ik had geen Amerikaanse walnoot die breed genoeg is en ik vind het ook een verkwisting van duur hout.

Omdat ik in het midden van de deurstoppers een witte streep Maple wil hebben, lijm ik eerst stukken hout aan elkaar tot de volgende homp. De homp is net helemaal haaks, maar dat is met een bankschaaf zo verholpen.

Butsugu_74Aan de zijkanten, heb ik twee stukken vuren gelijmd. Nu kan ik wel het gat voor de groef aan de onderkant boren, met een fostnerboor.

Als de lijm opgedroogd is, zaag ik eerst een van de uiteinden van het verkregen stuk hout, haaks. Dit doe ik met mijn afkortzaag.

Butsugu_75Met een stopblok op mijn afkortzaag, zaag ik twee gelijke stukken uit de homp, en kan ik beginnen met het vormen van de deurstoppers. Als eerste boor ik het gat voor de bovenste groef in de deurstoppers.

Omdat het stuk hout breder is dan ik met mijn fostnerboor kan boren, moet ik van beide kanten boren. Het resultaat ziet zie je op de volgende foto.

Butsugu_79Als je goed kijkt, dan zie je op de vorige foto ook, dat ik al begonnen ben met het afzagen van het vurenhout. Op de bovenkant van de deurstoppers had ik achteraf gezien geen extra hout hoeven te lijmen, want ik houd genoeg ruimte over om het gat te boren.

Met een blokschaaf schaaf ik de restjes vurenhout van de bovenkant af. Nu kan ik de groeven over de lengte in de bovenkant zagen.

Butsugu_80Ik boor het gat voor de groef in de onderkant van de deurstoppers en zaag het hout wat aan de onderkant te veel is af. Overigens heb ik bijna alle zaagsnedes met de hand gezaagd. Ik heb de afkortzaag alleen gebruikt om de twee stoppers uit de homp te zagen.

Nu is het een kwestie van de piramide vorm goed af tekenen met een ingestelde zwenkhaak een heel voorzichtig de zijkanten van de piramide zagen.

Deurstopper_81Met de hand schuur ik de deurstoppers met het gebruikelijke patroon (p80, p120 en p180). Daarna zet ik de stoppers in de Deense olie en een waxlaag. Het resultaat kun je zien op de eerste foto, maar voor de compleetheid zet ik de foto hieronder nog een keer in een groter formaat.

Deurstoppers_212Ik zelf ben in elk geval tevreden met het eindresultaat.

Leave a Reply