Piramidevormige tantostandaard

Op internet vond een kennis van mij de volgende standaard voor zijn tanto.
20130224-234757.jpgIk vond het een mooie uitdaging om voor mijn kennis zo’n standaard te maken. Aanvankelijk leek het vrij simpel. Neem een blok hout, maak twee gaten met een gatenfrees in de boorstandaard, zaag de onderkant vlak en zaag de zijkanten schuin af. Maar dat viel behoorlijk tegen. Het hout kreeg ik van die kennis. En wat voor soort hout het is, kon hij mij niet zeggen. Het was een hardhout en dat heb ik gemerkt.

Het boren van het gat aan de onderkant en het gat waar de dolk in ligt, kostte me per gat bijna een uur. De schuine zijkanten zagen was met mijn afkortzaag vrij makkelijk. Ik weet alleen of ik dat nog een tweede keer op die manier zou doen. Het is namelijk een klein werkstuk, waardoor ik met mijn handen dichter bij het zaagblad moest komen dan ik eigenlijk wil.
Zie hieronder het nog onbehandelde resultaat.

imageimageimageimage

 

 

 

 

 

 

 

 

Die zwaardenstandaard op de laatste foto, was overigens een van mijn allereerste houtbewerkingsprojecten. Deze is gemaakt van vurenhout, waarvan ik al gauw leerde dat je geen vurenhout van de bouwmarkt wilt gebruiken voor dit soort projecten – er is bij de gemiddelde bouwmarkt bijna geen rechte plank te krijgen.

Leave a Reply