Een zwevende tafel voor een kolomboor – het monteren van de lade geleiders (deel 7)

Voor elk project waarin ik lades gebruik, is er altijd de keuze of ik metalen ladegeleiders koop bij de bouwmarkt, of dat ik de geleiders zelf uit hout maak. Hout heeft altijd mijn voorkeur, omdat het voor mijn gevoel de uitstraling geeft dat het werkstuk door een vakman is gemaakt. De metalen geleiders gebruik ik uitsluitend voor projecten waarvan ik weet dat de lade veel gewicht gaat bevatten en/of heel vaak gebruikt wordt. En als ik heel eerlijk ben, dan bespaar ik me de kosten van de ladegeleiders liever. Een setje kost al gauw rond de 10 euro.

DSC_0521

Voor dit project dient de lade slechts voor opslag van boren die ik niet regelmatig gebruik en daarom ga ik voor hout. Ik heb twee stroken gezaagd uit een stuk afval, dat ik nog over heb van een ander project. het is 9mm populieren multiplex.

DSC_0526

Voor ik de geleiders op de lade monteer, heb ik de schroefgaten voorgeboord en verzonken met een 10mm verzinkboor. De geleider zelf monteer ik met lijm en schroeven. Om ervoor te zorgen dat de geleider mooi op zijn plaats kom, heb ik vooraf mijn verstelbare winkelhaak ingesteld op de diepte waarop ik de geleider wil monteren.

Ik heb de geleiders bewust langer dan de lade gemaakt. Het is makkelijker om ze met de Japanse zaag gelijk met de zijkanten af te zagen, dan dat ik ze op voorhand exact even lang moet maken.

DSC_0529
Voor de geleiders die ik in de tafel monteer, ga ik hetzelfde te werk. Ik boor de schroefgaten voor met een voorboor in de kolomboor. En gebruik de kolomboor wederom, om met een verzinkboor de schroeven te verzinken.
DSC_0535

Een verstelbare winkelhaak is een onmisbaar stuk gereedschap in de werkplaats. Hiermee kun je preciezer werken, dan wanneer je met een meetlint werkt. Hierover ga ik zeker nog een of meerdere artikelen schrijven. Ik heb de winkelhaak op de juiste diepte ingesteld en gebruik hem om de geleider op dezelfde hoogte, in de tafel te monteren.

DSC_0538

En als de houtlijm opgedroogd is, kan de lade erin zodat je kunt kijken of deze goed glijd op de lade geleiders.

DSC_0542 DSC_0548

De volgende stap is het maken van een frontje, die op de lade past. Hierover mee in het volgende deel van deze serie.

Leave a Reply