Hoe herstel je, je fouten: vergeten dat je op tijd moet stoppen met frezen

Tijdens het frezen van de sponningen in de zijkanten van de zwevende tafel, ben ik vergeten dat ik aan de achterkant moest stoppen. Dit zie je als je goed kijkt rechts, op de volgende foto. De sponning in de zijkant loopt helemaal door naar achteren, terwijl deze gelijk met de sponning van de achterkant had moeten eindigen.

DSC_0472

Fouten maken we allemaal wel eens. Dat is ook helemaal niet erg, als je maar weet hoe je ze moet repareren. In mijn geval moet ik de fout niet herstellen om esthetische redenen, het herstellen van de fout doe ik puur vanwege de constructie. De onderste keeplat, wil ik vastschroeven aan de zijkant van de tafel. Daarvoor heb ik zelfs al een schroefgat voorgeboord. Het grootste probleem, is dat het schroefgat precies in de sponning uitkomt. Erger nog, het gat waarmee ik de schroef wil verzinken, komt bijna uit in de sponnen waardoor de schroef zeer waarschijnlijk door de zijkant heen gaat, i.p.v. dat de schroef in de zijkant blijft zitten.

Het repareren van deze fout is betrekkelijk eenvoudig. Uit een stuk afval multiplex, zaag ik met de Japanse zaag een stuk hout dat iets breder is dan de sponning. Met schuurpapier maak ik hem vervolgens exact even dik als de sponning. Nu kan ik het stuk erin lijmen en laten drogen.

DSC_0540

Het stuk dat ik er in lijm, steekt aan beide kanten uit. Dit doe ik bewust, zodat ik later alles met handgereedschap zo bij kan werken, dat je er bijna niets meer van ziet.

DSC_0541

Met de Japanse zaag heb ik het merendeel weg kunnen zagen. Met een beitel en wat schuurpapier heb ik het exact gelijk kunnen maken aan de zijkant van de tafel. Als je goed kijkt zie je de naden nog wel. Deze zou je eventueel met houtvuller of vloeibaar hout weg kunnen werken, maar als de tafel straks tegen de muur hangt zie je er niks meer van.

DSC_0552

DSC_0549

DSC_0554

Wat nu nog resteert, is het recht maken van de hoek die beide sponningen met elkaar maken. Hiervoor gebruik ik een houten hamer en een hele scherpe beitel. Ik zal dit proces in een vervolg project – waarbij ik de een videocamera in de aanslag heb filmen.

DSC_0557

Het resultaat is een mooie rechte hoek, waarin de bodem straks perfect past.

DSC_0558

Heel dramatisch zijn de fouten die we als houtbewerkers maken niet. En we hoeven ons er ook niet voor te schamen, omdat zelfs de meest ervaren houtbewerkers wel eens een fout maken. Het gaat er juist om dat we er van leren en dat we weten hoe we ze kunnen repareren. Het devies blijft wel, voorkomen is beter dan genezen, want het kost extra tijd om fouten te herstellen.

Leave a Reply