Extra vingers voor tijdens het lezen – tip voor vaderdag cadeau

DSC_0011

Gezien de de statistieken kunnen de meeste bezoekers van deze website niet wachten tot ik aan de Butsudan begin. Helaas moet ik je dan teleurstellen, want dit artikel gaat over het maken van een hulpmiddel voor het openhouden van je boek. Het goede nieuws is dat ik wel aan de Butsudan ben begonnen. En dat ik foto’s maak gedurende het project.

Toen ik het hout voor het karkas van de Butsudan had geschaaft en gezaagd, had ik nog wat resthout over. Het was eigenlijk te weinig voor een groter project, maar het blijft zonde om hout weg te moeten gooien. Ik haalde het hout door de schaaf bank en lijmde Amerikaanse Walnoot en stroken vurenhout op elkaar. Mocht je geen schaafbank en vandiktebankt hebben, dan is dit de uitgelezen mogelijkheid om met je handschaven aan de slag te gaan. Dit geeft net zo’n mooi resultaat en kost niet eens zo heel veel extra tijd.

Leeshulp_06Door het op elkaar lijmen van stukken hout heb ik een een soort van multiplex gemaakt, alleen de lagen zijn wat dikker. Nadat de lijm is opgedroogd kon ik de lijmklemmen verwijderen en het resultaat ziet er zo uit.Leeshulp_11Eigenlijk heb ik, de stukken hout, op elkaar gelijmd zonder dat ik er op voorhand een doel mee voor ogen had. Terwijl ik wachtte tot de lijm aan het opdrogen was, bedacht ik me dat ik ergens op het internet een foto van een hulpmiddel voor bij het lezen heb gezien. Nu lees ik de laatste tijd weer regelmatig boeken en bedacht me dat, dit het volgende project moest worden.
Leeshulp_14Met een verstekzaag en een plastiek verstekbak – je leest het goed, ik heb dat ellendige wiebelende ijzeren ding van een paar tientjes weggegooid. De plastiek variant van 6 euro geeft een veel beter resultaat – heb ik drie stukken hout gezaagd. In het midden van het elk stuk hout moet een ovaal komen. Maar voor ik met een forstnerboor het merendeel van de ovaal kan boren, moet ik het middelpunt vinden.

Leeshulp_04Het middelpunt kun je makkelijk vinden, door een liniaal diagonaal over op de tegenovergestelde hoeken te leggen. Je kan dan met potlood ongeveer in het midden een lijntje trekken. Daarna doe je hetzelfde met de twee andere tegenovergestelde hoeken en dan heb je het middelpunt gevonden. Iets links van het midden zet ik een stip en met een forstnerboor in de kolomboor, heb ik een gat geboord. Ik heb geprobeerd om de ovaal volledig met de forstnerboor te maken, maar de gaten zaten te dicht bij elkaar. Dat was helaas geen succes.

Leeshulp_10Er resteerde niets anders dan de ovaal met vijlen en schuurpapier af te maken. Als je dit project zelf gaat maken, zorg dan dat je duim ruim in de ovaal past. Hij wordt iets kleiner als je het eind- resultaat gaat afwerken met olie of vernis.

Leeshulp_18In principe zou je het resultaat al kunnen gebruiken om een boek mee open te houden. Ik wilde hem nog iets verfraaien en wat extra vormen erin maken. Het voordeel daar van is, dat het project ook nog wat gewicht verliest. En dat is wel zo fijn, want hoe lichter hoe beter. Degene die hem gebruikt om te lezen moet hem eigenlijk niet voelen.

Leeshulp_22De eerste afronding heb ik volledig met de vijlen en schuurpapier gemaakt. Dat geeft op zich heel veel voldoening, maar aangezien ik er – 3 x 4 – 12 moest maken. Had ik nu een mooie mal die ik op de andere stukken af kon tekenen. En kon de overige vormen met een schuurrol in de kolomboor redelijk snel maken.

Over het eindresultaat was ik nog niet helemaal tevreden. Het miste nog iets. Een afronding aan de bovenkant. Op de volgende foto, zie je dat deze vorm krijgt. Ook deze afronding heb ik met de schuurrol in de kolomboor gemaakt.

Leeshulp_24Vorig jaar gingen de buren een paar weken op vakantie naar Italië. Als dankjewel voor het oppassen op hun huis, kreeg ik van hen een soldeerapparaat voor pyrografie. Ik had dat soldeerapparaat nog nooit gebruikt, maar ik vond het tijd worden om mijn projecten van mijn handtekening te voorzien en bracht die aan op de  werkstukken.

Als laatste bracht ik een laag Deense olie aan. Die heb ik een uur in laten trekken, waarna ik de restolie met een doek heb afgeveegd. Dit heb ik twee dagen laten in trekken voor ik de volgende laag aan heb gebracht. Na de derde laag heb ik na twee dagen wachten een laagje houtwax aangebracht met staalwol. Nu zijn ze ook mooi gepolijst. Op de laatste foto zie je het eind- resultaat.

DSC_0004Aangezien ik maar een boek tegelijk kan lezen, heb ik niks aan drie hulpstukken. Maar gelukkig leest mijn vader ook heel veel en ik weet zeker dat ik hem hier een groot plezier mee ga doen. Enerzijds omdat ik aan hem heb gedacht en anderzijds omdat hij dit zeker gaat gebruiken. Volgens mij heb ik nog nooit zover van te voren een vaderdag cadeau in huis gehad.

Met dit soort kleine projecten is het altijd verstandig om er in een keer meerdere te maken. Het kost bijna geen extra tijd en als je dit aan vrienden of familie laat zien, dan zijn er altijd mensen bij die dit dolgraag willen hebben. Voor ons houtbewerkers een kleine moeite, voor ander een mooi cadeau.

One thought on “Extra vingers voor tijdens het lezen – tip voor vaderdag cadeau

  1. Pingback: Butsudan – het achterpaneel en multitasken (deel 6) | Houtbewerken voor dummies

Leave a Reply