Houtbewerken basics – schuurpapier

schuurpapierEen van de meest onmisbare stukken gereedschap, die in geen enkele werkplaats mag ontbreken is schuurpapier. Schuurpapier is niet alleen onmisbaar om je werkstuk mooi vlak te schuren. Zodat je daarna een mooie egale afwerking krijgt. Maar schuurpapier kun je ook gebruiken om vormen in het hout te maken. Dit laatste kan prima met de hand gedaan worden, dit kost alleen meer tijd. Ik zelf gebruik voor dit soort werkzaamheden vaak een schuurrol die ik in mijn kolomboor kan plaatsen.

Schuurpapier is verkrijgbaar in diverse verschijningen. Zo heb je het standaard A4 formaat die je bij de bouwmarkt kunt kopen. Speciale vormen voor de elektrische schuurmachines: driehoekig voor de black & Decker mouse, smalle stroken voor de wat meer oudere modellen en ronde schijven voor excentrische schuurmachines. Deze laatste groep bevat aan de achterkant vaak een soort klittenband, waarmee je het makkelijk op je gereedschap kan plakken. En nog belangrijker je kunt je schuurpapier dan heel makkelijk van je schuurmachine verwijderen. Naast deze vormen kun je schuurpapier tegenwoordig ook op rol kopen. Echt schuurlinnen kun je dit niet noemen, omdat het niet van linnen is gemaakt. Maar om eerlijk te zijn heb ik laatst een rol bij Karwei gekocht en ik ben redelijk te spreken over de kwaliteit van dit schuurpapier.

De meest gemaakte fout – althans in mijn optiek – bij de aanschaf van schuurpapier, is dat de meeste mensen alleen maar kijken naar de prijs. Als de kozijnen of de deuren geschilderd moeten worden, dan kiezen de meeste mensen voor het goedkoopste schuurpapier. Ik zal je dit niet aanraden. Goedkoop schuurpapier bestaat vaak uit zand, dat met lijm op papier is geplakt. Voor fabrikanten is dit super, het kost namelijk bijna niets om te maken en gaat bovendien ook nog eens heel kort mee.

Ik zelf koop het liefste het watervaste schuurpapier dat gebruikt wordt voor het schuren van auto’s. Deze lijkt wel duurder, maar als je uitrekent hoe lang je ermee kan schuren ten opzichte van de goedkope variant. Dan kom je er al snel achter dat het spreekwoord goedkoop is duurkoop altijd waar is. De duurdere variant wordt vaak met een betere kwaliteit lijm op het papier – of nog beter op linnen – gelijmd. Daarnaast worden er korreltjes aluminium gebruikt i.p.v. zand. Dit zorgt ervoor dat dit soort schuurpapier veel duurzamer is.

Wat nog veel belangrijker is voor de levensduur van je schuurpapier is de keuze van de korrelgrootte. De korrelgrootte van schuurpapier wordt altijd aangeduid met een P. Het getal achter de P geeft de dichtheid van de korrel aan. De stelregel is, hoe kleiner het getal hoe grover het schuurpapier. Ik ken mensen die met P60 hun kozijnen schuren. Hen vraag ik altijd wat het doel van het schuren is. Wil je de verf verwijderen of licht opschuren voor de volgende laag. P60 en P80 zijn namelijk uitstekend geschikt om vormen in hout te schuren. Al gebruik ikzelf eigenlijk geen p60. P80 is mijn eerste keus als ik begin met schuren.

Als je je werkstuk met P80 hebt geschuurd dan is mijn volgende stap altijd P120. Ik weet dat er P100 is, maar het verschil tussen P80 en P100 is zo klein, dat P100 er bijna niets meer afhaalt. P120 maakt je werkstuk net weer een stap gladder. Voor ik met het aanbrengen van olie, verf of vernis begin, schuur ik mijn werkstukken altijd nog een keer goed met P180. Ook hier geldt dat P150 te weinig toevoegt. In uitzonderlijke gevallen, als ik echt een glad oppervlak wil, dan is mijn laatste stap P220. Dit wil ik soms ook nog wel eens doen tussen twee olie lagen in. Als je deze stappen volgt P80, P120 en dan P180 dan heb je altijd een glad resultaat

Als je op het punt staat om een schuurmachine te kopen, dan zijn er ruwweg twee soorten schuurmachines. De ouderwetse standaard schuurmachine. Deze schuurt van links naar rechts (of van boven naar beneden), waardoor de baan van je korrels altijd hetzelfde is. Daarnaast heb je de excentrische schuurmachines, deze gebruiken meestal rondvormig schuurpapier. Excentrische schuurmachines, maken rondvormige bewegingen. Dit betekent dat de korrels op je schuurpapier dat ook doen. Het verschil tussen beide zie je als je het schuurpapier lang op je werktstuk laat werken. Bij een excentrische schuurmachine zie je dan een glad oppervlak. Dit komt doordat de korrels op het schuurpapier een baan volgen die niet vast staat. Bij de andere schuurmachines zul je meestal de strepen zien die de schuurkorrels achterlaten. Als je budget het toelaat, dan is mijn advies om een excentrische schuurmachine aan te schaffen.

traditionele schuurmachineExcentrische schuurmachine

De standaard- en de excentrische schuurmachine

Naast de twee genoemde soorten schuurmachines heb je ook nog de bandschuurmachines. Deze herken je aan de rol schuurpapier die over twee wielen loopt. Dit is geen machine voor het finesse werk, maar hebt je snel op weg bij het grove werk.

Bandschuurmachine

Voor beginnende houtberkers voldoet een Black & Decker mouse uitstekend. Ik gebruik deze nog steeds met grote regelmaat. Ik heb de uitvoering met snoer en stekker. Dat komt, omdat ik hem al een paar jaar heb. En toen ik hem kocht had je nog geen LiOn-accu’s waardoor de accu’s altijd snel leeg waren. En aangezien er bijna niets zo frustrerends is als een lage accu, wat altijd gebeurde als je hem nodig hebt, heb ik destijds voor de variant met stekker gekozen.

MouseInmiddels ben ik deze schuurmachine redelijk ontgroeit en ben ik me aan het oriënteren op een andere schuurmachine die gewoon een paar maten groter is. Ik zal je hier op deze blog op de hoogte houden van mijn bevindingen die ik doe tijdens het selecteren van de voor mij juiste schuurmachine.

Leave a Reply