Werkbank hulpje – Vaderdag tip

Werkbank hulpje_214Als ik aan het houtbewerken ben, dan zijn er een aantal gereedschap en aftekeninstrumenten die ik heel vaak gebruik. Deze hebben alleen geen vaste plek in mijn werkplek en lagen altijd overal en nergens. Meestal was ik ze wel kwijt en duurde het even voor ik ze weer vond. Het gaat hier om een potlood, mijn markeermes, een witkleurig potlood voor donker hout, afbreekmesjes, mijn kruisstaal en meer van dat soort dingen. Niet lang nadat ik begon met houtbewerken, maakte ik voor het opbergen van deze dingen een hulpje voor op de werkbank. Mijn vader vond dat superhandig en ik besloot om er voor hem een voor vaderdag te maken.

Nu weet ik dat vaderdag nog wel een tijdje duurt, maar je kunt niet vroeg genoeg beginnen. Ik begin met het vlakschaven van een groot stuk hout, dat ik speciaal hier voor een vriend kreeg. Hij had net een verbouwing achter de rug en had nog wat afval stukjes over, van de draagbalken van de dak van zijn aanbouw.

Butsudan_328Het stuk hout is behoorlijk krom getrokken, maar dat is meteen een mooie oefening voor mijn schaaftechnieken. Ik begin met het plakken van dubbelzijdig tape, zodat ik het stuk hout op mijn workmate kan vast plakken.

Bij hout dat zo krom is, kun je het beste beginnen met het schaven van de bolle kant, je hebt aan de holle kant aan de uiteinden van het hout, twee vlakke stukken waar het hout op kan rusten. Om je een idee te geven met wat ik hiermee bedoel, de volgende foto.

Butsudan_329Je kunt goed zien dat het midden van de onderkant hol is en dat het hout goed ondersteund wordt door de buitenkanten. Nu het hout mooi vlak op de workmate ligt, kan ik de bovenkant parallel aan de zijkant schaven. Hiervoor gebruik ik mijn bankschaaf.Butsudan_333Ik begin met het schaven van het midden, dat is het stuk dat uitsteekt. Daarna ga ik diagonaal van hoek tot hoek, zodat het oppervlak vlak wordt. Als de schaaf over de volle breedte van het schaafmes wil schaven, weet ik dat het oppervlak vlak is.

Om dit te controleren, leg ik de zijkant van mijn schaaf overdwars op het hout. Als er licht onder de schaaf doorkomt, dan is het hout nog niet vlak. Ik leg de schaaf ook overdwars en diagonaal op het hout, zo kan ik controleren of het hout mooi egaal vlak is.

Butsudan_334Op die plekken waar het hout nog niet egaal is, schaaf ik nog heel ligt. Als ik een kant van het hout vlak en parallel aan de zijkanten heb, om dit te controleren gebruik ik een blokhaak, kan ik het blok omkeren en de andere kant vlak schaven.

Butsudan_336Je kunt op de vorige fout goed zien, hoe krom het hout is getrokken. Ik heb het niet opgemeten, maar ik denk dat het hout na het schaven een tot twee centimeter lager is geworden. Op de volgende foto, zie je de laatste controle.

Butsudan_337Ik controleer voor de zekerheid nog een keer of de zijkanten haaks op de onder- en bovenkant staan.

Butsudan_338De houtkrullen vind ik niet alleen mooi, ik houd ook heel erg van de geur van vers geschaafd hout.

Butsudan_340Voor ik verder ga, zaag ik eerst een groot stuk uit de geschaafde balk. Als ik dat gedaan heb, maak ik met een kruisstaal een mooi groef in de balk. Als je goed kijkt, zie je die op de volgende foto.

Butsudan_341Ik zaag de balk over de lengte in tweeën en lijm tussen beide delen een stuk Amerikaanse walnoot en op de bovenkant lijm ik een stuk purperhart. Als dat droog is, maak ik met een bolle frees een ronde groef precies op de plek waar ik het walnoot gelijmd heb.

Werkbank_hulpje_68 Het is altijd weer heel mooi om te zien, hoe zo simpele bewerking een stuk hout een compleet ander aanblik geeft.

Werkbank_hulpje_71Nu rond ik alle hoeken van het blok (de zij-, boven- en onderkant), af met een afrond frees. En het blokhout ziet er meteen een stuk mooier uit.

Werkbank_hulpje_73Met forstner boren van verschillende diameters, boor ik gaten in de bovenkant van het blok. Het begin gaat moeilijk, omdat het purperhart keihard is, maar door het vurenhout gaan de boren heel makkelijk. Halverwege ziet het hulpstukje er als volgt uit.

Werkbank hulpje_88Als ik alle gaten geboord heb, schuur ik het werkbank hulpje goed op met p80, p120 en p180. Daarna breng ik drie lagen Deense olie aan en tenslotte een laag wax. Het werkbankhulpje is nu klaar. En ligt al ingepakt te wachten tot het vaderdag is.

Werkbank hulpje_214Werkbank hulpje_215Werkbank hulpje_217

Leave a Reply