Het kopen van houtlijm

Een van de belangrijkste artikelen in onze werkplaats, is houtlijm. Of je je werkstuk nu met schroeven of houtverbindingen als pen gat en zwaluwstaarten verbindt, houtlijm heb je altijd nodig. De houtlijm die ik als eerste kocht is Pattex Classic Houtlijm. Ik vind deze lijm heel fijn om mee te werken. Hij smeer goed uit en zorgt voor stevige verbindingen nadat de lijm is uitgehard.

Van de goedheilig man, kreeg ik afgelopen jaar Bison houtlijm. Nu mag je een gegeven paard natuurlijk nooit in de bek kijken, maar ik heb al meerdere malen op het punt gestaan om de pot in de kliko te smijten. Qua resultaat doet Bison niet onder voor Pattex. De Bison houtlijm is alleen vloeibaarder dan Pattex. Dit betekent dat hij sneller druipt (met Pattex heb ik dat alleen met extreem hoge temperaturen, 30 graden plus). Een lijm die snel druipt vind ik vervelend. Ik knoei veel sneller en moet daardoor ook langer schuren om de zooi op te ruimen.

Ik ben overigens bijzonder merkvast. Als ik over een bepaald product tevreden ben, dan zal ik niet zomaar overstappen. Dit geldt helemaal voor houtlijm, omdat ik door het vele gebruik van Pattex Classic precies weet hoeveel tijd ik heb om een werkstuk te lijmen, voor de lijm opdroogt. Maar op veel Amerikaanse sites, zie ik dat ze daar veel Titebond gebruiken. Zodra ik door mijn huidige voorraad houtlijm heen ben, wil ik die ook eens proberen.

2 thoughts on “Het kopen van houtlijm

  1. Theo Post author

   Ik heb zowel Titebond II en III geprobeerd. Prima houtlijm om mee te werken. Type III is zeker een aanrader als je projecten maakt voor in de tuin.
   Ik zie de Gorilla Glue ook vaak voorbij komen, die wil ik gaan uitproberen als ik door mijn huidige voorraad heen ben.
   Voor mij blijft Patex Classic mijn favoriet. Dat is heel persoonlijk, maar deze is net wat dikker. En dat vind ik fijner.

   Reply

Leave a Reply