Hout inleggen – een tussenproject

Zowel in het stootbord, van de Butsudan, als in de deurtjes komen magneten. Hierdoor blijven de deuren mooi gesloten. Er zijn mensen die het niet storend vinden om magneten in het hout te zien, maar ik vind het persoon niet mooi. Terwijl ik met het karkas van de Butsudan aan het maken was, bedacht ik dat het misschien wel mooi zou zijn om de magneet op het stootbord achter een figuur, die ik in het stootbord aan zou kunnen leggen, weg kon werken.

Nu wist ik nog niet precies wat het figuur zou worden waarachter ik de magneet weg zou werken. Het duurde dan ook een tijdje voor ik met een idee kwam. Hoewel Yin Yang uit China komt en de Butsudan uit Japan, besloot ik dat ik een Yin Yang in het hout wilde inleggen. Voor mij is Yin Yang heel belangrijk want het staat voor balans en stabiliteit. Zowel letterlijk als figuurlijk. Nu heb ik nog nooit eerder een dergelijk figuur gemaakt, maar ik besloot om het gewoon te proberen.

Zoals bij alle nieuwe technieken die ik uit probeer, heb ik hiervan ook geen foto’s gemaakt. Bij het uitproberen van een nieuwe techniek, heb je concentratie volledig bij het houtbewerken nodig. Ik heb voor het maken van het Yin Yang teken een combinatie van Intarsia en inleggen gebruikt. Het magneetje dat ik wilde wegwerken heb ik in de achterkant van het Yin Yang teken ingelegd. Helaas zit hij niet helemaal symmetrisch, maar gelukkig zit hij links en rechts van het midden wel symmetrisch.

Het Yin Yang teken met de magneet erin En hoewel het resultaat niet 100% perfect is, vind ik het eigenlijk gewoon goed genoeg. Zeker voor een eerste poging, vind ik het niet slecht. Uit het Yin Yang teken steken op de foto nog de punten, dat was bewust. Hiermee kon ik het Yin Yang teken nog wat bijdraaien tijdens het inleggen. Om aan te geven hoe een priegelwerk het was, heb ik een muntstuk van 50 cent naast gelegd. Zo krijg je een beetje een idee van hoe groot hij is.

Yin Yang het eind resultaatHet hout dat ik gebruikt heb is purperhart en Amerikaanse essen.

One thought on “Hout inleggen – een tussenproject

  1. Pingback: Butsudan – het verfraaien van het stootbord (deel 7) | Houtbewerken voor dummies

Leave a Reply