Update: Hout inleggen – een tussenproject

Voor de artikelen op deze blog, maak ik de foto’s altijd met mijn spiegel reflex camera. Dat kost altijd best veel tijd waardoor ik ze niet voor alle projecten maak. Maar omdat mijn vader het altijd fijn vind dat ik hem foto’s laat zien van dat waar ik mee bezig ben, maak ik voor hem altijd foto’s met mijn telefoon. Zo vond ik nog een aantal foto’s van de tussenstappen tijdens het maken van het Yin Yang teken. Wellicht dat je zo een beter beeld krijgt van hoe ik hem gemaakt heb.

Ik begon met het zoeken van een afbeelding op het internet van een Yin Yang teken. Deze heb ik meerdere keren en ook in diverse afmetingen afgedrukt. Toen ik uiteindelijk degene vond waarvan ik de afmeting goed bij de Butsudan past, heb ik hem ruim uitgeknipt en met de contactspray van de Action op het purperhart geplakt. De contactspray van de Action kan je op twee manieren gebruiken. Als je beide delen inspuit, dan zorgt het voor een verbinding die niet mee los komt, maar als je slechts 1 deel inspuit en dat even laat intrekken, dan kan je het er later makkelijker afhalen.

Met de figuurzaag, ben ik iets naast de randen van het teken begonnen, om hem uit te zagen. Nu is purperhart zo hard, dat het eigenlijk zelf bepaald waar de zaag heen gaat :D. Nadat ik het stukje heb uitgezaagd heb ik hem met vijlen en schuurpapier zo goed mogelijk proberen te vormen. Op dezelfde wijze heb ik ook het witte stukje uit essen gezaagd en de twee stukken heb ik aan elkaar gelijmd. Nadat de lijm hard was, heb ik een klein malletje gemaakt, waarmee het tekentje tegen een schuurrol aan kan draaien, zodat ik er een bijna perfecte cirkel van kan maken. Dit gaf het volgende resultaat.

Butsudan_038De gaten in het teken zijn 6mm. Dat is iets groter dan de afbeelding die ik op het internet had gevonden. maar dat heb ik met een reden zo gedaan. Ik heb ooit een Lie-Nielsen deuvelplaat gekocht die ik nog niet gebruikt had. Maar voor dit project was dit een heel handig stuk gereedschap. In de deuvelplaat zit namelijk een gat dat 6mm is. Zo wist ik dat ik het gat heel precies kon vullen met een 6mm deuvel en zijn de gaten nagenoeg perfect opgevuld.

Op zich had ik, als ik de gaten had opgevuld, dat al prima in de Butsudan kunnen inleggen. Ik vond het alleen iets te simpel ogen en ik wilde een dun paars rondje aan de buitenkant. Nu heb ik bij het cirkelvormig schuren van de Yin Yang de digitale schuifmaat bij de hand gehouden, zodat ik precies kon stoppen toen de yin yang ongeveer 1 Inch was. Met een Forstner boor van 1 Inch kon ik een gat in een stuk purperhart boren, zodat ik daar het Yin Yang teken in kon leggen (al is dit meer Intarsia dan inleggen, maar wie maalt daar om). Waar ik geen rekening mee gehouden had, was dat de purpert hart zo warm werd tijdens het boren, dat het gat kleiner werd dan 1 Inch. Het was niet veel het scheelde eigenlijk een millimeter. Met behulp van het malletje heb ik het Yin Yang teken toen maar wat kleiner gemaakt zodat deze wel in het gat paste. Dat gaf het volgende resultaat.

Butsudan_039Met een zaag heb ik het vierkante stuk purperhart zo rond mogelijk gezaagd, zodat het schuren in met de mal wat sneller zou gaan. Het resultaat na het schuren gaaf een paars randje van een halve millimeter. Daar was ik heel blij mee. Het vervelende was alleen dat het contrast gewoon te klein was met de walnoot. Ik heb hetzelfde proces weer gebruikt om het stukje in maple in te leggen. Dat gaf dit resultaat.

Butsudan_040Voor ik verder ging met het vormen van de Yin Yang, heb ik in de achterkant van het maple, een gat van een halve Inch met een fostner boor geboord. Daarin past precies een magneetje dat ik nog had liggen. De passing van de magneet is zo strak, dat ik het plankje al tegen een metalen bus met Terpetijn aan kon plakken.

Butsudan_043Nu kon ik weer een ruime cirkel rond het teken uitzagen, zodat ik minder hoef te schuren. Ik schuurde hem in de buurt van de uiteindelijke grootte. En maakt in mal waarmee ik het gat voor het inleggen in het walnoot kon frezen. Ik heb het Yin Yang teken pas naar de uiteindelijke grootte geschuurd, toen ik het gat al in het stootbord had gefreesd. Maar dat zie je in een later artikel wel. Het ruw geschuurde Yin Yang teken zag er zo uit.

Butsudan_045

Leave a Reply