houtlijmresten, wegvegen of laten zitten

Een van de beste tips over houtlijmresten kreeg ik van Marc Spagnuolo aka The Woodwhisperer. Houtlijmresten op je werkstuk zijn funest voor het afwerken van je werkstuk. De olie of verf waarmee je, je werkstuk de perfecte uitstraling wilt geven, blijft helaas niet op houtlijm zitten. Je kunt die resten meteen met een vochtige doek verwijderen, maar het gevaar is dat je de lijm alleen maar meer in de houtnerven uitsmeert. Dit gaat je veel tijd kosten, om de lijmresten met schuurpapier weg te schuren.

DSC_0478

Moet je dan maar voorzichtig zijn met het aanbrengen van de lijm? Nee dat moet je zeker niet. Het is zelfs beter als je er iets meer opsmeert, zodat er bij het aandraaien van de lijmklemmen een beetje houtlijm uit je houtverbinding komt. Al moet je natuurlijk ook weer niet overdrijven met het aanbrengen van houtlijm. Wat je het beste kan doen, is de houtlijm een minuut of twintig laten opdragen. Er vormt zich dan een hard laagje om de houtlijm, die je met een beitel heel makkelijk kunt verwijderen.

Dit moet je uiteraard heel voorzichtig doen, want de kans bestaat dat je anders je werkstuk beschadig. Overigens is het ook niet zo heel goed voor je beitels. Ik gebruik hiervoor de goedkoopste beitels die ik in een bouwmarkt kon vinden. Volgens mij was ik 12 euro kwijt voor twee beitels met een plastiek achterkant.

Leave a Reply