Een zwevende tafel voor een kolomboor – je kunt nooit genoeg lijmklemmen hebben (deel 4)

Het lijmen van meubels vergt een goede voorbereiding. Je moet van te voren goed nadenken wat je plan gaat worden. Zorg ook altijd dat je je lijmklemmen binnen handbereik hebt. Je hebt namelijk niet veel tijd als de lijm eenmaal begint te drogen. Ik begin met het lijmen van de eerste zijkant.

DSC_0424_02

Ik bewaar bijna altijd de stukjes afval van de projecten die ik doe. In dit geval kwam dat goed uit, want ik vond drie stukken waar een groef in gefreesd is. Deze passen precies om de sponning, waardoor ik de lijmklemmen goed aan kan draaien. Het is ook altijd heel verstandig om een of twee winkelhaken bij de hand te hebben. Hiermee kun je controleren of je alles wel goed haaks lijmt.

DSC_0426_02

Ik laat de lijm van de eerste zijkant een paar uur uitharden, voor ik de lijmklemmen eraf haal. Daarna is het tijd om de andere zijkant te lijmen.

DSC_0427_02
Je moet de lijmklemmen goed aandraaien, zodat de onderkant precies tegen de onderkant van de groef in het tafelblad komt. Als je dit niet doet, heb je straks problemen om de onderkant erin te lijmen, de sponningen van de voor-, achter- en zijkanten zitten dan niet allemaal op dezelfde hoogte.

DSC_0434 DSC_0437

Het in elkaar lijmen van meubels is een tijdrovende aangelegenheid. Zeker als je geen speciale montage tafel hebt, waar je genoeg ruimte voor je lijmklemmen hebt. Als je dat wel hebt kan je meerdere zijkanten tegelijk lijmen en hoef je niet heel vaak te wachten tot de lijm opgedroogd is.

Nadat de tweede zijkant gelijmd is kan de achterkant erin. Hier hoef ik niet zo lang op te wachten, omdat ik deze ook vast zet met schroeven.

DSC_0431 DSC_0432

Om de schroeven te verbergen, heb ik ze verzonken. Dit heb ik gedaan met een 8mm boor, zodat daar proppen in kunnen. En nadat de achterkant eenmaal in de lijmklemmen staat, is het een goed moment om proppen te maken. Proppen kun je maken met een speciale proppenboor van Veritas. Deze boort proppen die taps toelopen, waardoor je ze makkelijk in de gaten kunt krijgen.

DSC_0397_02

De proppen boor ik uit een stuk vurenhout, de plank zelf is krom dus veel anders kan ik er toch niet mee. Ik boor ze overigens altijd met mijn kolomboor. Hierdoor weet ik zeker dat de proppenboor haaks op het hout komt. Waarschijnlijk kan je ze ook boren met een accu boormachine en een vaste hand, maar dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd.DSC_0401_02

Ik boor altijd meer proppen dan ik nodig heb, zodat ik een voorraad heb voor een vervolg project. De proppen zelf zijn eenvoudig te monteren. Een druppel houtlijm in het schroef gat en dan de prop er met een draaiende beweging in stoppen, totdat je hem niet meer kan draaien. Bij sommige projecten kijk ik nog wel of de nerven van het hout mooi meelopen met het stuk hout waar ik de prop in stop, alleen bij populieren multiplex heeft dat weinig zijn. Populieren multiplex heeft namelijk weinig houtnerven.

DSC_0441 DSC_0439

Nadat de houtlijm een minuutje of twee heeft gedroogd, zit de prop meestal al muurvast en kun je hem afsteken met een beitel. Ik gebruik altijd mijn Japanse trekzaag om de proppen af te zagen. Deze zaag kan ik heel strak tegen mijn werkstuk aanzetten waardoor ik hem gelijk met het werkstuk af kan zagen. En als de prop niet helemaal is afgezaagd, kan ik hem altijd nog met een schuurpapiertje bijwerken. Ik wil namelijk geen risico lopen, dat ik met een beitel mijn werkstuk beschadig.

DSC_0447

De proppen zie je trouwens nauwelijks en zeker niet van grote afstand. Met de zij- en achterkanten op hun plek, moet er nog een ding gelijmd worden voor ik met de volgende fase verder kan, de voorkant. Voor dit project is dat best nog een lastig klusje. Ik moet de voorkant gelijk met de tafelpoten er in lijmen.

DSC_0452

Het gat voor de lade komt me eigenlijk best goed uit. Ik kan mooi wat korte lijmklemmen gebruiken om de de voorkant goed strak in de groef van het tafelblad te trekken. Want hoewel ik al heel wat lijmklemmen heb, heb ik ze voor deze lijmactie allemaal nodig.

DSC_0456 DSC_0453 DSC_0451DSC_0458

Ik laat de lijmklemmen nu minsten een nacht zitten, om de lijm de tijd te geven om te drogen. De dag erop kon ik, nadat ik de lijmklemmen verwijderd had, het resultaat goed bekijken. Die kieren die je zag bij de proefpassing heb ik tijdens het lijmen mooi dicht kunnen trekken.

DSC_0461DSC_0463
Zoals je ziet, moet ik de zijkanten van het gat voor de lade, nog wel wat rechter schuren. Maar de onderkant zit nu in elkaar en hierna kan ik verder met het monteren van de stroken hout, waar ik de geleiders op ga monteren.

DSC_0465

Leave a Reply