Plaatmateriaal – stroken zagen met dezelfde breedte

Schoenenkast_561Voor een project waar ik nu aan werk, moet ik stroken zagen die allemaal even breed zijn. Nu is dat normaal geen probleem, omdat ik dat voor kleine stroken heel simpel met mijn zaagtafel kan doen.

Deze stroken moeten breder worden dan mijn zaagtafel aan kan. Het leek mij een mooie gelegenheid om te laten zien hoe je dat ook prima zonder zaagtafel kan doen. En uiteraard kost dit meer tijd dan met een zaagtafel, maar voor een houtbewerker is niet het resultaat belangrijk, maar vooral de weg ernaar toe.

Als je maar twee stukken van dezelfde breedte nodig hebt, dan is het uiteraard het beste om de twee stukken tegelijk te zagen, je weet dan zeker dat ze exact aan elkaar gelijk zijn. In mijn geval heb ik er 6 nodig, waarvoor ik ook twee verschillende materiaal diktes gebruik (8mm en 12mm MDF).

Ik gebruik voor het zagen van plaatmateriaal altijd mijn Festool invalzaag. In een artikel dat ik binnenkort publiceer, laat ik je een goedkoop alternatief zien. De technieken die ik hier gebruik kun je ook prima met dit alternatief doen.

Voor ik begin, zorg ik er eerst voor dat ik een haakse hoek heb. Dit doe ik door met een grote winkelhaak, mijn liniaal haaks op de plaat te leggen.

Schoenenkast_552Nu kan ik mijn zaag op de liniaal plaatsen en de plaat haaks zagen. Hoewel de meeste platen MDF en Mutliplex die je in de winkel koopt haaks zijn, neem ik het risico niet. Daarnaast is de snede die mijn zaagblad achterlaat veel mooier en 100% haaks.

Schoenenkast_553Nu teken ik de gewenste breedte op de plaat en zorg dat mijn liniaal exact op de gewenste plek ligt. Ik controleer wel drie keer of de liniaal haaks op de plaat ligt.

Schoenenkast_554Met een verstelbare winkelhaak, neem ik exact de lengte over van de einde van de plaat, tot het begin van mijn liniaal. Dit doe ik, door het verstel schroefje los te draaien. Het verstelbare deel beweegt nu vrij in de winkelhaak. Vervolgens schuif ik een stuk uit de winkelhaak, waardoor het zwarte deel ruim een centimeter van het MDF steekt.

Ik schuif het zwarte deel heel voorzichtig tegen het MDF aan en schroef de verstel schroef, van de winkelhaak stevig vast. Deze instelling moet gedurende het zagen exact zo blijven. Ik zaag de eerste strook van de plaat, dit is de strook waar de liniaal op ligt.

Schoenenkast_555Ik kan nu de liniaal op het stuk MDF leggen, waar ik de strook vanaf gezaagd heb. En mijn verstelbare winkelhaak gebruiken om weer een strook af te zaken die exact dezelfde breedte heeft als de eerste strook. Dit doe ik, door de ingestelde winkelhaak tegen het MDF en de liniaal aan te duwen, totdat het zwarte deel tegen het MDF aanligt.

Schoenenkast_556Dit doe ik eerst in het midden van de liniaal en daarna aan beide uiteinden van het MDF. Nu schuif ik het zwarte deel over de volle lengte van het MDF om te controleren of er nergens een spleet is. Als ik tevreden ben, dan schroef ik de liniaal met lijmklemmen op het MDF en kan ik de volgende strook zagen.

In mijn geval moet ik nu nog 4 stroken van dezelfde breedte van een plaat 12mm MDF zagen. Ook hier maak ik eerst een hoek recht.

Schoenenkast_558Nu draai ik de plaat om, zodat de haakse hoek die eerst aan de rechterkant zit, links komt te liggen. En kan het trucje met de winkelhaak ook hier toepassen.

Schoenenkast_559Het langste uiteinde van de plaat, ondersteun ik met een Festool systainer op een stoel. Zo voorkom ik dat de plaat naar beneden valt als ik de strook er vanaf heb gezaagd.

Schoenenkast_560Op de vorige foto heb ik voor de grap een meetlint op het MDF gelegd, want bij het zagen van de 6 stroken heb ik geen meetlint gebruikt. Maar na een uur zagen, eindig ik wel met 6 stroken die exact even breed zijn. En nog een smalle strook die over is van de 122cm bij 61cm MDF plaat.

Schoenenkast_561

Leave a Reply