Schoenenkast – schuren, plamuren en stootbord lijmen (deel 15)

schoenenkast_794Hoewel ik zo dicht bij het afronden van de kast ben, lijkt er haast geen einde aan te komen. Maar het is juist nu, dat ik de tijd neem om extra accenten aan te brengen. Het zijn net die kleine dingen die de kast perfect maken. Extra afronden, goed schuren, goed plamuren en vooral mijn geduld bewaren. Het is nu zo ontzettend verleidelijk om de aller laatste onderdelen op de kast te lijmen. Maar dat maakt het lastig om alles goed te schuren.

Ik begin met het maken van een mal voor het een na bovenste profiel. Dit profiel wil ik mooi rond maken, maar die ronding is lastig te bepalen als het profiel in de kast zit.

schoenenkast_781Dit komt omdat het middelpunt van de cirkel in de kast zit. Op de foto hier boven kun je zien dat ik een 45 graden lijn getekend heb. Deze kan ik gebruiken om verschillende cirkels met verschillende stralen uit te proberen.

schoenenkast_784

schoenenkast_782Als dit profiel straks in de kast gelijmd is, kan ik deze mal gebruiken om ronding aan beide kanten van de kast symmetrisch te maken.Ik heb besloten dat ik het stootbord eerst vastlijm en dan pas op de kast monteer. Mijn redenatie is dat ik hiermee de verstek verbinding veel strakker gelijmd krijg. Ik leg de drie delen tegen mijn water pas aan – met de bovenkanten tegen de waterpas.

schoenenkast_787Dit trucje heb ik van Marc Spagnuolo geleerd. De stukken hout plak ik met tape aan elkaar vast.

schoenenkast_788Je krijgt dan een soort van Ikea opvouwbaar stuk meubel.

schoenenkast_789Wat lijm op beide delen en dan – dat doe ik althans – een winkelhaak gebruiken om de verbinding haaks te lijmen. Althans zo haaks mogelijk, want het hout spring meestal wat terug als je maar drie delen hebt en geen volledige rechthoek.

schoenenkast_790En omdat ik maar een winkelhaak heb die ik hier voor kan gebruiken. Schuur ik ondertussen een plamuurmes schoon.

schoenenkast_791Terwijl de lijm droogt, ga ik wat gaten opvullen. Ik gebruik hiervoor polyester plamuur.

schoenenkast_792Zoals je op het etiket kunt lezen, is dit zeer ongezond spul. Naast latex wegwerp handschoenen, zet ik ook mijn stofmasker op onder het plamuren (en ook tijdens het schuren).

schoenenkast_794Ik vul elke gat van elke deuk die ik kan vinden. En smeer ook de overgangen tussen de profielen in het frontpaneel en de MDF planken dicht.

schoenenkast_795En dan ga ik dat doen wat ik het minst leuke vind. Schuren. Ik heb dacht ik korrel P120 en P180 gebruikt. Het stomme is dat ik schuren wel leuk vind op blank hout.

schoenenkast_797Inmiddels heb ik ook de andere hoek van het stootbord gelijmd. En als ik de tape verwijder, kan ik niet anders dan heel tevreden zijn.

schoenenkast_798De in verstek gezaagde verbinding is eigenlijk gewoon perfect. Met een schraapkaart en schuurpapier maak ik het hele stootbord glad.

schoenenkast_799Ik vond het er grappig uit zien, hoe het stootbord op mijn workmate hangt.

schoenenkast_800Achteraf gezien, ben ik enorm blij dat ik het stootbord op deze wijze gelijmd heb. Want ik vind dat de hoek nog wat mist.

schoenenkast_804Als ik het stootbord om de kast klem, zie ik wat het is. Het is een haaks strakke hoek, terwijl deze hoek eigenlijk niet terugkomt in de rest van de kast. Ik besluit dat ik de hoek ga afronden, met hetzelfde freesje waarmee ik ook de ronding bovenop het stootbord heb gemaakt.

schoenenkast_805Dit is het freeswerk waar je echt heel voorzichtig moet zijn. Je freest namelijk op de kopse kant. En als je niet telkens wat weg haalt, maar alles in 1 keer, dan krijg je gegarandeerd brandvlekken te zien. Wat bij mij reuze meevalt.

schoenenkast_808Niet iets wat ik met wat schuurpapier niet weg geschuurd krijg.

Met de blokschaaf schaaf ik een hele dunne wig.

schoenenkast_809Ik heb namelijk de volgende kier nog links in het onderste vak zitten.

schoenenkast_810En na heel wat schaaf en schuur werk – helaas breekt het stripje – heb ik de kier redelijk opgevuld. Ik heb dit eigenlijk allen maar gedaan om te voorkomen dat ik straks heel veel acrylkit moet gebruiken. Nu heb ik maar een beetje nodig waardoor het niet heel lang hoeft te drogen.

schoenenkast_811

Ik controleer het karkas nog een paar keer, om te kijken of alles goed geschuurd is. En ben nu klaar voor de allerlaatste stappen. De profielen en het stootbord op het karkas lijmen. Dat lees je in het volgende deel.

One thought on “Schoenenkast – schuren, plamuren en stootbord lijmen (deel 15)

  1. Janine van Rooij

    Hoi Theo, ik heb dit blog pas ontdekt. Ben benieuwd hoe de schoenenkast er afgemaakt uitziet en of je van plan bent nog meer blogs te schrijven.
    groetjes, Janine

    Reply

Leave a Reply